Şahbettin Uluat

Eğitim önemlidir - 1

Şahbettin Uluat

Eğitim önemlidir.  Hiç kimse onun önemini inkâr edemez; görmezden gelemez.

Eğitim insanı bilgili kıldığı için önemlidir.

Duruma ve soruna göre bilgisiz insanın hata yapma olasılığı çok yüksektir.

Eğitimsiz insan bu dünyada,  içinde derin çukurlar, büyük kayalar, tümsekler, dikenler, vahşi hayvanlar bulunan bir ormanda gözleri bağlı yürüyen donanımsız birine benzer. O kolaylıkla karşısına çıkan çukurlara düşer, kayalara çarpar, tümseklerde sendeler, dikenlerle yaralanır, vahşi hayvanlar tarafından zarar görür. Kendini korumakta zorlanır.

Hesap kitap bilmediği için yanlış yollara girer, gereksiz boş şeylere para ve zaman harcar, yoksullaşır, ezilir, yorulur, tükenir.

İşin içinden çıkabilmek için kendine göre plan, programlar yapar; başarısız olur ya da etkisiz kalır; bu defa olumsuz duygularının etkisi altına girer, kırgınlık, kızgınlık, haset, çekememezlik onu başka limanlara çeker; yüz yüze geldiği risklerin bir kısmından kurtulsa da bir kısmına yenilir.

Eğitimli insan, aynı ormandaki gözleri açık ve hatta eğitim düzeylerine göre gözleri keskin insan gibidir, kendini koruyacak, işini kolaylaştıracak araçları vardır. Her anlamda eğitimsiz insanın çok önündedir.

Eğitim insana değer kattığı için önemlidir.

Az bulunan ve çok istenen şeyler, değerli şeylerdir.  Eğitim insanı o az bulunan, çok istenenler haline getirdiği için önemlidir.

Bu anlamda eğitimsiz insanı çevrede fazlasıyla bulunan saf demir cevheri gibi düşünürsek (ki demir de pek çok işe yarar, kendince bir önemi ve değeri vardır) eğitimli insan eğitim düzeyine ve kalitesine bağlı olarak o metalin daha az bulunan başka değerli madenlerle zenginleştirilmiş halidir. Çok çok iyi eğitilmiş insan demir karşısında altın gibidir.

Gerçek eğitim insanın merak duygusunu tahrik ettiği için önemlidir.

Öğrenen insan öğrendiği şeylerin de özellikleri, ayrıntıları, bağ ve bağlantıları, sonuçları olduğunu görür. Onları da öğrenme gereksinimi duyar. Onları öğrendikten sonra görüş açısı içine giren başka yeni kavramlara, görülen görülmeyen varlıklara, sistemlere, düzenlere de yönelir.

Eğitim merak üreten bir fabrika gibidir. Her açılan kapının arkasında açılmayı bekleyen başka kapılar olduğu ancak eğitimle fark edilir.

Eğitim insanın ufkunu genişlettiği için önemlidir.

Eğitimli insan düşünsel anlamda daha uzaklara bakabilen; daha çok seçeneği görebilen, daha seçkin tercihler yapabilen insandır. O kendisiyle rakip durumundaki başkalarının göremediklerini görebildiği için hep bir adım öndedir.

Eğitim insana esneklik kazandırdığı için önemlidir.

Eğitim insana karşılaştığı diğer insanların ve yüzleştiği olay ve durumların çeşitliliği konusunda etkin kılar. O her zaman ve her durumda birden fazla olasılık bulunabileceğini bilir.  Düşüncelerinde, duruşunda, davranışlarında bu özellik kendisini belli eder.

Eğitim insanı düşünsel darlıktan ve eylemsel darlıktan çekip çıkardığı için önemlidir.

Her insan düşünür ve her insan eğer bir dışsal neden yoksa kendi bildiği ve inandığı doğruların peşine düşer. Eğitimi yetersiz insanların doğru bildikleri ama gerçekte yanlış olan şeyler eğitimi yüksek olanlara göre daha fazladır. Bilgisi, görgüsü, becerisi sınırlı insanın yüz yüze kaldığı darlıkların sayısı da, zorluğu da bilgisi, görgüsü, becerisi fazla olanlardan daha fazladır.

Biri dağları aşar, öteki düz yolda şaşar.

DEVAM EDECEK…

Yazarın Diğer Yazıları