Şahbettin Uluat

Bilen Bilir

Şahbettin Uluat

Van çarşısında esnaflık yapanlarla şehir merkezinde bulunan, kahvehanelerde oturan insanlar arasında Küçük Yıldız fırınını bilenlerin sayısı hayli fazladır. Bilirler çünkü adı geçen fırın Van'ın önde gelen ve artık markalaşmış çörek üreticisidir.

İnsanlar işyerlerinde yemek aralarında açlık htiklerinde, kahvehanede arkadaşlarla bir araya geldiklerinde akıllarına ilk gelen yerlerdendir.

Dükkânın çırağı, kahvehanede oturanlardan biri kalkıp çörek almaya, eğer yakınsa özellikle Küçük Yıldız fırınına gider.

Bilenler bilir, bu fırın öyle ana cadde üzerinde falan değildir. Hatta öyle büyük, çok geniş bir yer de değildir. En azından dışarıdan öyle görünür. Ancak bunlar onun tanınmış bir fırın olmasını engellemez.

Memleketimizin erik değdirenleri Van'a yolları düştüğünde yaşadıkları şehirlere Küçük Yıldız çörekleri götürürler. Eş dost bulundukları şehirlerden memlekete geldiklerinde yaşadıkları kentteki hemşerileri kendilerinden otlu peynirle, kavutla birlikte bu çörekten isterler. 

Mübarek Ramazan Ayı geldiğinde özellikle akşama doğru bu fırından çörek almaya gidenler kapıdaki kuyrukta bir süre beklemek zorunda kalırlar.

Ben kendim paket yaptırıp ilçelere götürenler olduğuna tanığım ki, yanlış bilmiyorsam başka yerleşim yerlerinden yapılan siparişler de fırın tarafından yerine getiriliyor.

Küçük Yıldız bir ekmek fırını. İşini iyi yapan; iyi yaptığı için de takdir gören bir işyeri.

Memleketimizde olan, olmayan her işletmeye "kalitenin farkı" anlamında ders veren bir işletme.

Ürettiği çöreği yiyen insanlara bu anlamda esin veren bir yer.

Kendi lisan-ı hali ile "doğru çalışırsanız, işinizi iyi yaparsanız eninde sonunda takdir edilirsiniz" diyen; her ne iş yapıyorsanız özenli olun, kapıdan içeri girenlere güler yüzle ve alçak gönüllülükle yaklaşın; fiyatlarınızı abartmayın hakkınıza razı olun, sürümden kazanmaya bakın mesajları veren bir işletme.

Üretim, ticaret, hizmet sektörlerinin tamamı için ufuk açıcı özelliği olan bir ekmek kapısı.           

Alabilenlerdenseniz buyurun, alın bu mesajları her ne iş yapıyorsanız orada değerlendirin. Lokantacı mısınız? Sanayide dükkânınız mı var? Manav mısınız? Bakkal ya da market sahibi misiniz? Kasap mısınız? Kafe mi işletiyorsunuz? Tamirci, inşaatçı, tesisatçı mısınız? Taksici misiniz? Alın size örnek. Kaliteli mal ticareti yapın, kaliteli hizmet verin, kazanın.          

Girişimciliğe hevesli bir genç misiniz? Alın size ders.

*

Bilenler bilir, bir de Kebapçı Halil Ustamız vardı bizim.

Şimdiki Ulu Cami'nin karşısında Van kebabı yaparak hizmet veren bir işletmeydi.           

Şef garsonumuz İdris Usta en kalabalık zamanlarda bile onlarca masaya servis yaparken sırayı şaşırmazdı. Müşteriler de bunu bildikleri için rahat rahat karşılarına gelen soğanları kaşıklarıyla ezerken benim sıram karıştı mı diye endişe etmezlerdi.

Lokantanın mutfağında o zamanki komşularımdan Zeki Usta da çalışırdı.

Sıra beklemeden ve kısa sürede yemeğini yiyip çıkmayı planlayanlar saat 14.00'ten sonra ya da 12.00 den önce giderlerdi çünkü öğlen arası kalabalık olurdu.

O işletme de kendini kabul ettirmiş yerlerden biriydi.

Küçük Yıldız fırınından söz etmişken onu anmadan geçemedim.

*

Bugün de Van'ımızda her sektörde işini iyi yapan, takdir gören işletmeler var. Tökezleyenler de, para kazanamadan çalışanlar da var.

Biraz dikkatli bakabilenler için örnek olabilecekler de hep var.

Yazarın Diğer Yazıları