Rıdvan Can

Yeni Valimize bir mektupta benden...

Rıdvan Can

Sayın Valim öncelikle ilimize hoş geldiniz diyor, yeni görevinizde başarılar diliyorum.

 

Sayın Valim; ben 27 yıldır 80 yıllık köklü gazete olan Vansesi Gazetesi'nde muhabirlik yapıyorum.

 

Özellikle Vanspor sevdalısı olduğumu cümle âlem bilir. O yüzden bir spor yazarı olarak size bu satırları yazmak istedim.

 

Sayın Valim Van'a ayak basar basmaz, gazetecilerle yaptığınız basın toplantısında "Van çevre yolu, OSB Lojistik Üssü, yeni şehir stadyumu, atık su arıtma tesisi, kent içi ulaşım mastır planı ve hafif raylı sistem, mevcut katı atık sisteminin rehabilitasyonu ve yeni katı atık tesislerin yapımı, yeni hükümet konakları ve emniyet hizmet binaların yapımı, cazibe merkezleri programı kapsamında ilimizde gerçekleştirilecek yeni önemli yatırımlar, il merkez ve ilçelerimizin yol, kanalizasyon vb. alt yapı hizmetleri tamamlanması için var gücümüzle çalışacağız. Bunlara ilaveten ilimizin güçlü olduğu alanları ön plana çıkararak, yerel ve bölgesel kalkınma perspektifiyle inşallah her alanda yeni ve uygulanabilir hizmetleri, projeleri hayata geçirerek, halkımıza daha konforlu, kamu hizmeti sunma hedefimiz vardır" açıklamalarda bulundunuz. Söz konusu sorunların çözümü noktasında defalarca sözler verildi ancak yerine getirilmedi. Van'a gelir gelmez mevcut sorunları sayarak, çözüm noktasında önemli adımlar atılacağını açıklamanızı son derece önemsiyorum…

 

Sayın Valim 90'lı yıllardan bu yana sporun, futbolun içinde olduk. Kişileri birleştiren, tanıtan, tanıyan futbol yani ilin tek profesyonel takımı Vanspor maalesef on yıl önce zar zor çıktığımız ikinci ligden çeşitli nedenlerle alt lige düştü.

 

Yanlış yaptıklarında itiraz ettik, yol gösterdik.

 

Ama onlar sürekli 'Sıkıntı yok, hallederiz' dediler.

 

Sayın Valim istiyoruz ki, sizin de desteklerinizle bu takım ayağa kalksın

 

BU ŞEHİR SÜPER LİG GÖRMÜŞ BİR ŞEHİRDİR

 

Van'ın tek profesyonel takımına 3. Ligde oynamak yakışmıyor.

 

Diğer şehirlere bakıyoruz; atanmışıyla, seçilmişiyle, STK'larıyla sporun içindeler. Kulüplerine sistemi kurmuşlar, her kesim birbiri ile yarış içine girmişler. Takımları için kalıcı gelirler sağlamışlar.

 

Sayın Valim geçmiş yıllarda Van'a damga vuran Valilerden Mahmut Yıllaş ve Abdülkadir Sarı'yı unutmak ne mümkün. Sayın valilerimizin, destekleri ve büyük katkıları ile futbolda Van olarak o yıllarda 1. lige (Süper Lig) çıkarak Türk futbol tarihine Van'ın adını altın harflerle yazdık. O güzel günleri özledik Sayın Valim. Artık kulübümüzü şehrin takımı yapalım; Sizin gayret ve desteklerinizle Van'ı güzel günlere tekrar taşıyalım. Organize Sanayi Bölgesinden tutun sınır ticaretine kadar Van ekonomisine yön veren iş adamlarımız ve Van'da para kazanan yatırım yapan büyük holdingler var.  Sizin desteğiniz ve birleştirici gücünüz ile ilin takımı Büyükşehir Belediyespor'u daha üst liglere taşıyalım. Futbol bir kentin aynasıdır, tanıtımıdır, gülen yüzüdür, ekonomisi, kalkınmasıdır.

 

STADYUM İÇİN KİMLER NE SÖZLER VERMEDİ Kİ…

Sayın Valim Özellikle, "2011 yılında yaşanan iki büyük depremin ardından şehir stadyumu için senaryolar yazıldı. Olmayan projeler hazırlandı. O dönemin Valisi Münir Karaloğlu, başta olmak üzere yine aynı dönemin Başbakan yardımcısı şimdi ise Van milletvekili Prof. Dr. Beşir Atalay'ın da sık sık gündeme getirdiği "Van'a modern stadyum yapacağız" söylemlerini benim gibi herkes hatırlıyor. 7 Kasım seçim çalışmaları arifesinde Van milletvekili adayı olan Prof. Dr. Beşir Atalay yine Van'a ve taraftarlara "Van'a Modern Stadyum Yapacağız" sözü verdi. Yeni bir boyuta taşınan yeni stadyum meselesi "hayal olmaya" devam ediyor. Evet, Stadyum yapılacak yapılmasına ama ne zaman yapılacak ve yapılacaksa nerde yapılacak bunu bilen yok. Van'ın haricinde hemen hemen her ile ve ilçeye stadyum yapıldı. Niye Van'a yok? Biz bir stadyumdan bahsediyoruz ama ne olduğunu bilmiyoruz. Bundan daha garip bir durum olabilir mi?

 

STAD YİNE BAŞKA BAHARA KALDI

Sayın Valim 2016 ve 2017 Yatırım kapsamında basına yansıyan yeni stat projelerinde Van'ın olmaması da bir diğer hayal kırıklığı oldu. Stadyum olayı 7 yıldır gündemde fakat henüz atılmış olumlu bir adım yok. Van Atatürk Şehir Stadyumu Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü ile bir anlaşmazlık nedeniyle Van Büyükşehir Büyükşehir Belediyespor'un maçlarının tribünleri soyunma odalarının olmadığı bir stadyumda oynaması üzüntü verici bir durumdur. 

AMATÖR KULÜPLER CAN ÇEKİŞİYOR

 

Sayın Valim, Van genelinde önceki yıllarda yaklaşık 50’ye yakın Amatör Spor Kulübü faaliyet gösterirken, şimdi bu sayı 20'ye kadar düştü. Peki neden? Önceki yıllarda ilin tüm kurum takımları vardı? Çoğu kulüpler kapandı. Koca Van'da bu yıl 20 amatör takım mücadele edecek! Çok acı bir durum. Amatör spora önem verilmesi gerekir. Neden mi?  Çünkü onlar üst liglere sporcu yetiştiren birer yuvadır. Van'ın sporunu en iyi yerlerde görmek istiyorsak, bu yuvalarda yetişen, küçük yaşta spora gönül veren sporcularımıza yatırım yapılması gerekir. Sonuç olarak tablonun tamamına baktığımızda, bugün Van'da yıldız olan tüm sporcuların yetiştiği yer Amatör Spor Kulüpleridir. Van'da Amatör Spor Kulüplerinin yapısal anlamda sağlam temeller üzerine oturtulması, kulüplerin çocuk ve gençlerin okul ve ailesi dışında, spor yaparak zamanını geçirebildiği toplumsal işlevi olan yerler olarak görülmesi de gerekmez mi? Binlerce çocuk bu kulüplerde spor yapıyor. Bu kapsamda Van amatör kulüplerine önem verilmelidir. 

 

Sayın Valim, geleceğin sporcularına spor yaptırmanın yanında model olma, yol gösterme ve sosyal birey olarak kimlik kazandırılmalı. Valilik ve Belediyelerin spor kulüplerine belli oranlarda mali yardım yapması gerekmez mi? Ama ne yazık ki, Amatör Spor Kulüplerine bu yardımlardan hiçbir pay düşmemektedir. Van'da faaliyet gösteren, Amatör Spor Kulüpleri yöre gençleri için spor lokomotiftir. Van'ı temsil edebilecek yüzlerce yetenekli gencimiz imkânsızlıklar nedeniyle harcanıyor. 

 

VAN FUTBOLU VE GENÇLERİ MÜJDELİ HABER  BEKLİYOR

Sayın Valim, 2011 yılının Ekim ve Kasım aylarında meydana gelen deprem afeti sonrası şehrin ve insanlarımızın hayatında birçok şey değişti.  Depremde eğitim kurumların spor alanlarının, konutların zarar gören yapıların başında geldiği herkesin malumudur. Koskoca kentte sadece amatörler için 2-3 semt sahası var. Bu şehirde çocukların ve gençlerin spor yapacak, futbol oynayacak, stres atacak, yeteneklerini geliştirecek sahalara, tesislere çok ihtiyacı var. Bu açıdan ekonomik,  sosyal,  toplumsal katkı amaçlı bu tesisin talimatlarınızla gerçekleşeceğine inanıyoruz.

 

Sayın Valim Vanspor sevdalıları Valimiz, Büyükşehir Belediyespor'a el atmalı destek vermeli diyor. Talimatınızla ilin sportif anlamda eksikleri giderilsin futbola el atılsın destek verilsin...

 

Elçiye zeval olmaz biz de beklentilere tercüman olduk.

 

Kalın sağlıcakla…

Yazarın Diğer Yazıları