İkram Kali

Van'a Vanspor yakışır

İkram Kali

Hafta sonu Van Büyükşehir Belediyespor'un olağan genel kurulu yapıldı. Yeni yönetim kurulunun seçildiği genel kurulda Servet Yenitürk de güven tazeledi. Verilen önergelerin kabul edilmesiyle tüzükte değişiklik yapılarak kulübün ismi ve logosu değiştirildi. Kulübün yeni adı Vanspor Futbol Kulübü (Vanspor FK) oldu. Türkiye Futbol Federasyonu 2019-2020 futbol sezonunda 2. Lig Kırmızı grupta mücadele edecek olan siyah kırmızılı takımımızın adı artık Vanspor'dur.

Dünyada ve Türkiye'de çok sayıda kulüp maddi sorunlar başta olmak üzere çeşitli nedenlerle isim ve logo değişikliğine gitmiş ve gidiyor. Örnek olarak, 3. Lig'e düşen Yunanistan'ın köklü spor kulübü Panathinaikos iflas noktasına gelmesinden dolayı adını değiştirmiştir. Spor Toto 1. Lig'in yeni takımlarından 74 yıllık Keçiörengücü de yeni sezon öncesi geçen hafta logosunu değiştirdi. Aynı şekilde geçtiğimiz yıllarda Erzurum Büyükşehir Belediyespor adını Büyükşehir Belediye Erzurumspor yapmıştı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor ise yapılan kongresinde adını, Amed Sportif Faaliyetler Kulübü (Amed Spor Kulübü) olarak değiştirmişti. Van'ın biricik profesyonel futbol kulübünün ihtiyaç duyduğu isim değişikliğini yapmasının eleştirilecek, tartışılacak hiç bir yanı yoktur. Beklenen değişiklik nihayet gerçekleşmiştir.

Vanlılar, futbolseverler, Van'ı, Vanspor'u bilenler Türkiye Futbol Federasyonu statüsünde, fikstüründe adı Van Büyükşehir Belediyespor olan kulübümüzü Vanspor olarak konuşuyor, tartışıyordu. Bazı basın mensupları dahi haberlerinde ve yazılarında Vanspor adını kullanabiliyorlardı. Tanımlama çelişki yaratsa da doğrusu çok da yadırganmıyordu. Çünkü profesyonel takımımızın adı resmi olarak farklı olsa da Vanlıların gönlünde, gözünde Van'ı siyah-kırmızı renklerle ligde temsil eden takım Vanspor'du. 

Yaşanan garipliğin giderilmesi için isim değişikliğine (Büyükşehir Vanspor/ Yeni Vanspor) ihtiyaç olduğunu geçen yıl ve bir önceki yıl bu köşede gündeme getirmiştim. Vanspor'u 2. Lig'den 1. Lig'e çıkaran yönetimde ve 1. Lig yönetimlerinde basın sözcüsü ve genel sekreter olarak görev yapan eski yönetici, Türkiye Spor Yazarları Derneği'nin (TSYD) 25 yıllık Van Temsilcisi gazeteci olarak isim değişikliğini gerekli, Vanspor isminin verilmesini çok doğru buluyorum.

Van'ın futbolunda yapılan tarihi değişimle karmaşa yaratan isim sorunu çözülmüştür. 

Hayırlı olsun, başarılar diliyorum.

 

 

Vanspor'un logosunu beğenmedim

Logo en sade haliyle bir işletmeyi diğer işletmelerden ayıran markayı, harf, simge (görsel veya çizim) veya her ikisinin birden kullanıldığı özgün çizimler olarak tarif ediliyor.

Grafikerler iyi bir logonun özelliklerini sıralarken gerekli olan birçok teknik detaya dikkat çekiyorlar.

Ve şöyle diyorlar:

1. Logo, firmayı (soyut yada somut olarak) temsil etmelidir. Ancak bunun için çoğunlukla soyut bir temsil daha fazla tercih edilir.

2. Genellikle logoların bir hikayesi, bir çıkış noktası olur. Renk ve logo seçimi buna göre yapılır.

3. Logonun en temel özelliği ayırt edici ve özgün olmalı.

4. İnsanların zihninde daha kolay hatırlanabilir olmak çok önemli. Bu sebeple logolar mutlaka olabildiğince basit olmalı. Karmaşık logolar daha zor akılda kalır.

5. Logo üzerindeki varsa harfler ve kelimeler kolayca okunabilir olmalıdır. Okuma zorluğu oluşturan karakterler, karmaşık harfler, insanların aklında kalmaz.

6. Logo basılacak yüzeye veya yüzeylere kolayca ve düşük maliyetlerle basılabilir olmalıdır.

Vanspor isimi ne kadar doğruysa yeni yaptırılan/seçilen logo o kadar yanlıştır. Vanspor'a bu logo hiç yakışmamıştır. Bundan daha kötü bir logo olamazdı. İyi bir logo tasarımında gerekli olan kriterlerden hiçbiri bu logoda dikkate alınmamıştır. Böyle bir logoyu hazır logo programlarından yararlanarak ilkokul öğrencisine, acemi grafikere çizin deseydiniz inanın bu kadar kötü çizemezdi.

Vanspor logosu ortaya karışık yemeğe benzemiş. Logoda kale, kedi, cami, kilise, göl ne ararsan var. Bir tek otlu peynir, cacık, murtuğa unutulmuş. Logo bazı yerel turizm firmalarının, belediyelerin özensiz logosuna çağrışım yapıyor.

En önemlisi…

Logonun hikayesi, senaryosu olmadığı gibi logo modern çizgiden de uzaktır. Kombinasyon açısında uyum ve özgünlük yoktur. Ölçülendirmeye özen gösterilmeyen logo karmaşık ve anlaşılabilir değil. Logo küçültülüp büyütüldüğünde özelliğini kaybeder. Görsel ifadenin gücünü yansıtmayan, estetiklik bulunmayan logo gereksiz ayrıntılara boğulmuştur. Basit olmadığı gibi akılda kalıcı da değil. Vanspor'un enerjisini yansıtmıyor. Forma, atkı, gömlek, şort gibi tekstil ürünlerinde, rozet, anahtarlık, magnet, bardak gibi hediyelik eşyalarda uygulanabilir değil.

Yeri, gelmişken söyleyelim.

Van'da başarılı logo sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Ne belediyelerin (Tuşba, Edremit, Gevaş, İpekyolu, Özalp, Başkale, Erciş, Çaldıran vd.) ne kurumların ne de kuruluşların modern, akılda kalan bir logosu var. Birçoğu kopyala değiştir tarzı uydurma, anlamsız karmaşık logolar kullanıyor. Bazıları da subliminal mesaj içeren kötü tasarlanmış zorlama logolar tercih ediyor!

Başarılı olmak için profesyonel transferlere milyonlar harcayan, emek veren Vanspor yönetimi logosunu da profesyonel grafikerlere çizdirmeliydi. Bu yanlışı düzeltmek için geç kalınmış değil. Futbol sezonu başlamadan, Vanspor'un kurumsal kimliğine, iddiasına, heyecanına yakışan logo hazırlanmalıdır. Hiç bir şey yapılmıyorsa Vanspor'un ilk logosu küçük bir dokunuşla kullanılsın.

 

 

Vanspor'a tesis kazandırın

Vanspor'u 3. Lig'den 2. Lig'e taşımak büyük başarıdır. Ekonomik krizden dolayı Türkiye'de büyük kulüpler dahi maddi sorunlarla boğuşuyor, istedikleri transferleri yapamıyorlar. Böylesi bir süreçte Vanspor'un gerekli mevkilere transfer yapması, sponsorlar bulması umut vericidir. Kongrede Vanspor Başkanı Servet Yenitürk'ün önce 20 ay içinde 1 Lig ve Süper Lig hedefinin açıklanması heyecan vericidir.

Sportif başarılar değerlidir, mutluluk vericidir ama kalıcı değil. Vanspor yönetimi sportif başarıya odaklanırken bir taraftan da tesisleşmeye yönelmelidir.

Önerim şudur…

Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Edremit Belediyesi, Milli Emlak Müdürlüğü işbirliğiyle Edremit'te Van Gölü'ne nazır bir bölgede önce hazineden uygun arazi alınmalıdır. Arazi üstünde kurum kuruluşlar, iş adamları ve taraftarların gönüllü katkılarıyla Vanspor için antrenman ve maç sahaları, oteli, kondisyon merkezi, sosyal alanı, yemekhanesi olan modern tesis yapımı için çalışma başlatılmalıdır. Kulüplerde tesisleşme projeleri, alt yapı çalışmaları kenetlenme ve heyecan dönemlerinde hayata geçirilir.  

Önerdiğim tesise kolektif futbol anlayışı ve imece usulüyle sahip olmak inanın hiç de zor değil. Herkesin bu esere katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum. Bana göre Vanspor'un tesisi/evi olsun 1 Lig'e bir iki sezon sonra çıksın.

Van'ın spor tarihine, Vanlıların gönlüne adınızı yazdırmak istiyorsanız Vanspor'a yakışan bir eser/tesis kazandırın.

Yazarın Diğer Yazıları