İkram Kali

Van'ın güvenilir markası 82 yaşında

İkram Kali

Tarih  7 Nisan 1915 

Birinci Dünya Savaşı tüm şiddetiyle farklı cephelerde devam etmektedir. Osmanlı  düşmana karşı cephelerde  vatan savunması verirken Van Ruslar tarafından işgal edilir. Rus askerleri ile birlikte Kafkaslardan gelen  Ermeni gönüllüleri ve çevre illerden toplanan Ermeniler ile Van Ermenileri, Taşnak çetelerinin öncülüğünde Van'ı yakıp  yıkarak 30 bin Vanlı Müslüman ahaliyi  katleder. On binlerce  çocuk, kadın yaşlı Vanlı Türk-Kürt Müslüman bu katliamlardan canlarını kurtarmak için  kuru yaprak misali Anadolu'nun çeşitli şehirlerine hicret etmek zorunda kalır.

Tarih 2 Nisan 1918

Türk Ordusu Van'ı düşman işgalinden kurtarır. İşgalden yaralı, yorgun ve ağır kayıplarla çıkan Van şehri yürek burkan harap bir görünümdedir. Van'ın  yangın yerine dönmüş  hüzün verici hazin  durumunu görenler göz  yaşlarına hakim olamaz. 

Tarih 1923

Emperyalist güçleri Kurtuluş Savaşı'nda bozguna uğratan Gazi  Mustafa Kemal  önderliğinde genç Türkiye Cumhuriyeti kurulur.  Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte Van yeniden İl  statüsüne kavuşur.  

Tarih 1930'lu yıllar

Yeni şehir merkezinin kuruluş çalışmaları başlar. Van Kalesi güneyinde yer alan eski Van şehrinin 1915'te yakılıp yıkılarak harbeye dönmesi  nedeniyle  şehir merkezi olmasının imkânsız  olduğu görülür.  Bunun üzerine şehir merkezi için arayışlar ve incelemeler yapılır. Uzun araştırmalar ve değerlendirmeler sonrası sırtı Erek dağına, yüzü Van gölüne bakan verimli Van ovasının ortasında yer alan, 1915 öncesi konsoloslukların, okulların,  banka gibi önemli iş yerlerinin, Ermeni ve Müslümanlara ait iki katlı Van evlerinin, bağ ve bahçelerin olduğu Bağlar Mevkiinde yeni şehir merkezinin  kurulması kararlaştırılır.

Van kasaba görünümündedir. Elektriğin, içme suyu şebekesinin, yolun,  lisenin, havaalanın,  fabrikanın, matbaanın,  birçok kamu kurumunun olmadığı  şehir merkezi nüfusu 10 bin civarındadır. Şehir merkezinde  bu koşullarda imar çalışmaları başlar. Önce Cumhuriyet (Yeni Çarşı) ve İskele caddeleri açılır.

Tarih 21 Temmuz 1937

Hürriyet, Milliyet, Sabah ve daha birçok ulusal gazete  yokken Vansesi''nin temelini oluşturan Cumhuriyet dönemi Van'ın ilk gazetesi Yeni Yurd Van Gazetesi kurulur. Gazetemiz TBMM deki konuşmasında Van'ın her yönüyle modern gelişmiş kalkınmış bir şehir olması için talimat veren Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği yolda Türkiye ve Van sevgisiyle  hizmet etmek üzere  basın yayın  hayatına başlar.  

Okur-yazar nüfusun sayılı olduğu,  pilli radyonun sınırlı evlerde bulunduğu, kitap, gazete ve  derginin haftalar sonra geldiği  zorlu bir dönemde  Cumhuriyet Caddesi üzerinde tek katlı kerpiç bir binada  kapılarını  açan Yeni Yurd Van,  şehire heyecan getirir.

Tarih 1943

1915'ten büyük maddi manevi kayıplar ve travmalar yaşayarak çıkan Van; ağır aksak da olsa ayağa kalkmaya çalışırken Yeni Yurd Van Gazetesi de  adında değişiklik yaparak Van adını alır. 

Tarih 1948

Van adını alan gazete Vanlıların hayata yeniden tutunmaya çabaladığı, bir kısım  Vanlı muhacirlerin geri dönmeye başladığı  süreçte  yerel tarihin ve gelişmenin  akışından esinlenerek  Vansesi adını alır.  

Vansesi, şehrin yaralarının sarılması, ekonomi, kültür ve sanatta sesinin duyurulması okul, yol, elektrik, hastane  gibi öncellikli devlet yatırımlarının  gelmesi için  özveriyle  çaba gösterir. 

Gazetenin tüm haberleri, köşe yazıları,  bugünkü gibi önce tashih (düzeltme) edilerek  mürettipler (dizgiciler) tarafından  harfler sayfalara  tek tek elle dizilir. Gazetenin baskıya hazır  kurşun  sayfaları insan gücüyle çalışan  matbaa makinesinde  siyah beyaz basılarak gazete dağıtıcılar tarafından okurlara ulaştırılır.

İlyas Kitapçı, Remzi Perihan yönetimindeki  Vansesi Van'ın sesi gözü ve kulağı olur. Şehrin valisi, belediye başkanı, garnizon komutanı, aydını, eşrafı, bürokratı, memuru, esnafı, köylüsü, işçisi gelişmeleri Vansesi gazetesinden ilgiyle takip ederler.

Cesur  ve ilkeli gazetecilik anlayışıyla Vansesi  şehrin  sorun ve  ihtiyaçlarını sürekli gündeme getirir ve sıkı takipçisi olur. Haber ve  köşe yazılarında sorunlara taleplere, yapıcı eleştirilere, uyarılara yer verir.

Yazan, okuyan Vanlılar, siyasetçiler, iş adamları ve Van dostları Vansesi'nin ofisinde  analiz ve sohbet için buluşurlar. Van'ın derdini dert  başarısını ve gelişmesini mutluluk  bilenlerin  başvuru  adresi  de Vansesi olur. 
Şehrin düşünen,  yazan  şahsiyetleri, aydın  insanları, eğitimcileri, şair yazarları ve araştırmacıları gazete sayfalarında yazılarıyla yer alırlar.  Zaman içinde  okul  ve cemiyet niteliğine bürünen Vansesi bünyesinden  onlarca gazeteci çıkar.

Sevgili okurlar.

Vansesi 21 Temmuz günü (dün) 82. yaşına ulaştı. Gururluyuz mutluyuz. Van'ın sözcüsü ve markası Vansesi'nin 82 yaşına ululaşmasının heyecan, mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. 

Vansesi  bu günlere  büyük zorlukları, engelleri aşarak ulaştı.  Bugünlere ulaşmamızda  kurucularımızdan imtiyaz sahibi ve yöneticilere,  muhabirinden yazarına, matbaa ustasından dağıtıcısına, gazete  okurlarından  abonelere, internet  sitesi ve sosyal medya takipçilerinden iş ortaklarımıza, resmi ve özel kurum ve kuruluşlardan meslek odaları ve STK'lara yüzlerce insanın  bu başarıda  payı vardır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. 

Türkiye'nin en büyük 4. büyük  gazetesi, Van'ın  simgelerinden Vansesi, kökleri tarihin derinliklerine uzanan koca bir çınardır. 

Vansesi çok şeydir.

Vansesi, ilkedir, kimliktir, misyondur, mücadeledir.

Vansesi, Van'ın  bir asra dayanan hafızası ve  özetidir.   Bu yönüyle Vansesi, Van'da yaşayan herkesin varlığı ile gurur duyduğu bağımsız, tarafsız, özgür, çağdaş  cesur, aydın ve ilkeli  günlük gazetesi;  82 yıllık saygın ticari  markasıdır. 
Vansesi, demokrasinin, adaletin, özgürlüğün, insan haklarının,  basın etiğinin, demokratik  laik güçlü Türkiye'nin yılmaz savunucusudur. Bundan sonrada  Vansesi  aynı inançla görevini yerine getirmeye devam edecektir.

82 yıl içinde Van'ın gelişmesini, kalkınmasını yakından etkileyen çok etkili haber ve köşe yazılarına imza attık. Sorunları gündeme getirerek takipçisi  olduk. Kentimizin ve insanımızın huzuru, güvenliği ve mutluluğu için yöneticilere ve siyasilere  önerilerimizle  yardımcı olmaya çalıştık. Hiç bir kimseye iftira atmadık,  okurumuza yalan söylemedik, mesleğimizi şantaj, çıkar için kullanmadık.

Sevgili okurlar.

Sorumluluğumuzun büyük, yükümüzün ağır olduğunun bilincindeyiz.

Yaşadığınız tüm zorluklara, sıkıntılara karşın  gazetecilik ilkelerinden, misyonumuzdan ve Van'a olan sevgi ve  sorumluluğumuzdan ödün vermeden, doğru, tarafsız, özgür  ve objektif habercilik yapmaya devam edeceğiz.  Devraldığımız   bu bayrağı daha yukarılara taşıyacağız. Geçen 82 yılda  olduğu  gibi bundan sonrada  yalnızca  güvenilir gazetecilik yapacağız. 

Siz değerli okurlarımızdan ve sevgili Vanlılardan, Van dostlarından  aldığımız güçle Van'ımızın  ortak değeri ve markası Vansesi'ni hep birlikte 100. yıla taşıyarak taçlandıracağız. 

Yazarın Diğer Yazıları