İkram Kali

Ders almayız!

İkram Kali

Geçen hafta İstanbul Kartal'da 7 katlı ve 14 daireli bir binada çökme meydana geldi. Çökmede enkaz altında 21'i hayatını kaybetti. Binanın 3 katının kaçak olduğu ve alt katta bulunan hazır giyim atölyesinin ruhsatsız olduğu ortaya çıktı.

Böylesi bir olayın yerel seçim öncesi yaşanması yeni dönemdeki belediyelerde imar uygulamalarına belki acı bir ders olur.

Kent mimarisinden, estetiğinden, yapı denetim ve güvenliğinden yoksun kaçak ve çürük binaların yapılmasının ve mantar gibi çoğalmasının sorumlusu belediyeler ve ilgili kurumlardır.

Rüşvet ve siyasi baskılar ile imar planlarını yamalı bohçaya çeviren, imar tadilatları ile imtiyazlı kişilere rant sağlayan istisnalar dışında gelmiş geçmiş tüm belediye başkanları ile belediye meclisleridir.

Felaketlerden ders almıyoruz.

23 Ekim 2011 günü meydana gelen Van-Erciş merkezli ve 9 Kasım 2011 günü yaşanan Van-Edremit merkezli depremler meydana geldi. Depremlerde toplam 644 vatandaşımız hayatını kaybederken, hasarlı 110 bin konutun 28 bini ağır, 11 bini orta hasarlı olduğu ortaya çıktı. Ağır hasarlı binaların büyük bir kısmı yıkıldı. Orta hasar raporu ( orta hasar ne demekse)  alan binalar eksik, yanlış güçlendirme ( kırılan ayağa, kola platin takılması gibi bir şey)  ile yıkımdan geçici olarak kurtuldu. Ama binalarına güçlendirme yapan yapı sahiplerinin hepsi şimdi pişmandır onu da belirteyim.

Van depremlerinde ağır hasar görmesi nedeniyle yıkım kararı verilen ama 7 yıldır yıkılmayan riskli binalar hala var. Ne gariptir ki riskli binalardan bazıları Van Büyükşehir Belediyesi'ne ait. 

Allah korusun…

Kartal'daki gibi bu binalar çökerse, can kayıpları yaşanırsa sorumlusu kim ya da kimler olacak? 

Öte taraftan deprem sonrası yeni yapılan yapılarda yapı denetimlerinin gerektiği şekilde yerine getirilmediği, yapılarda kullanılması gereken C 30 hazır beton yerine bazı binalarda düşük kalite beton kullanıldığı iddia ediliyor.

İmar planına, yapı denetimine uygun ruhsatlı bina yapma kültürünü yaygınlaştırmak için yeni yasalara ihtiyaç yoktur. Kamu kurumlarında, belediyelerde, inşat sektöründe mevcut yasaları uygulamaktan çekinmeyen namuslu, cesur, sorumluluk ve vicdan sahibi hırsız olmayan yetkililere, görevlilere ve vatandaşa ihtiyaç var.

Ne yazarsak yazalım, ne söylersek söyleyelim.

Bir türlü ders almıyoruz.

 

 

Tarım destek bekliyor

Sebze ve meyve fiyatlarında anormal fiyat artışından tarım üreticisi, komisyoncu sorumlu tutuluyor.

Tarım emek ve destek istiyor.

Sebze meyve fiyatlarını düşürmenin daha doğrusu fiyatları dengelemenin yolu tanzim satış mağazaları açmak değildir. Çiftçinin mazot, ilaç, gübre de desteklenmesi ve denetimle fiyatlar düşer.

Çiftçiler, pazarcılar, komisyoncular böyle diyor.

 

 

Tanzim

1970 yıllardı…

Van'da yaş sebze kriz yaşanmıştı.

Yeterince sebze gelmiyordu. Az miktarda gelen sebze de çok pahalıydı. Dönemin Belediye Başkanı Tayyar Dabbağolu kamyonlarla sebze meyve getirterek eski Çarşı Polis Karakolu yakınında bulunan itfaiye garajı önünde satışa sunarak halka yardımcı olmuştu.

 

 

 

Hoy- Razi yolu olmazsa olmaz

Türkiye ve İran arasında bulunan Van- Saray Kapıköy-Razi Kara Sınır Kapısı'nda transit geçişler başladı. Resmi açılış töreni daha sonra yapılacak.

Sınır şehirleri arasında ulaşım ve geçişleri kolaylaştıracak Kapıköy Gümrük Kapısı iki ülke ve sınır illerinin ekonomisine önemli katkılar sağlayacak.  Ekonomik eseri Van'a kazandıran Gümrük ve Ticaret Eski Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.

Türkiye üzerine düşeni yaptı.

Ya İran tarafı?

İran tarafındaki Hoy-Razi arasında ulaşımı sağlayan Kotor vadisindeki bozuk yolun yapımı 30 yıldır gerçekleşmiyor! Oysa İran'ın gücü söz konusu yolu bin kez beton asfalt yapmaya yeter. Ama nedense yapmıyor.  Ankara, Tahran'da, Van'da, Tebriz'de, Urmiye'de yapılan resmi görüşmelerde, iş toplantılarında yol sorunu sürekli gündeme geliyor. Ancak sonuç çıkmıyor!

Türk yetkililer bir ara İran tarafı uygun görürse Hoy-Razi arasındaki sorunlu yolu yapabileceklerini kendilerine iletti. Bu girişimden de sonuç alınamadı.

Van Kapıköy-Razi Kara Sınır Kapısı transit geçişlerin amacına ulaşması ve verimli olabilmesi için Hoy-Razi arasında Kotor vadisindeki yolun ihyası şarttır.

Olmazsa olmaz…

Yol yapılmazsa emekler eksik kalır, ulaşımda aksaklık olur.

Yazarın Diğer Yazıları