Rıdvan Can

Atatürk Şehir Stadı Yerine Yapılmalı

Rıdvan Can

Değerli okurlar, Vansesi Gazetesi olarak 2012 yılından bu yana gündeme getirdiğimiz, ısrarla takip ettiğimiz Bakanlara dahi ilettiğimiz Van Şehir Stadyumu konusu tartışılarak şekillenmeye başladı.

Ülkenin birçok şehrine yeni stadyumlar yapılırken, bu şehre stadyum yapılmamasının yanlış olduğunu defalarca yazıp çizdik. Verilen vaatlerin yerine getirilmesini istedik.Son olarak geçtiğimiz günlerde Van Milletvekili Prof. Dr. Sayın Beşir Atalay'ın başkanlığında yapılan Güç Birliği toplantısında şehir stadyumu da gündeme getirildi. İpekyolu üzerinde bulunan mülkiyeti Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü’ne ait olan Van Atatürk Şehir Stadyumu’nun yıkılacağı belirtilirken, yeni stadın nereye yapılacağı konusunda farklı açıklamalarda bulunuldu. Ancak çoğunluk stadın mevcut yerine yapılmasından yana… Yaz akşamları, hafta sonları stada giden ve sporunu yürüyüşünü yapan Van halkının yetkililerden isteği bu yönde.

Atatürk Stadı Van’ın tarihidir…

Van Atatürk Stadı, çocukluğumun, gençliğimin ve ömrümün yüzde 80’lerinin geçtiği, yenilerin deyimi ile spor nice başarılı sporcuları tanıdığım yerdir. Sevdiğim yeri geldi sevinç, yeri geldi hüzün gözyaşları ile çimlerini ıslattığım eskilerin deyimi ile top sahasıdır.

Gerek, taraftar olarak, futbolcu olarak, sporcu olarak ya da ulusal bayramların konserlerin festivallerin coşkusuna katılarak Van Atatürk Stadı’nın yolu bir şekilde tutulmuştur. Şimdilerde ise yaşanan 2011 depremleri ile yıkım kararı verilen fakat 5 yıldır yapılması gündemde olan Van Atatürk Şehir Stadı için düğmeye basıldı. Stadın yerini değiştirmek istenmesinin altında ne yazık ki, Vanspor ve spor sevgisi yatmıyor.

25 bin kişiyi 15-20 kilometrelik mesafeye nasıl götüreceksiniz?

Van ve Van sporlular için yapılmasına karar verilen yeni stadyumun aynı yerine yapılması son derece önemlidir. Atatürk Stadı Van’ın tarihidir, değeridir. Bu değeri korumak her Vanlının tarihsel sorumluluğudur. Ve en önemlisi ise amatörce yapılan branşları, yani futbol başta olmak üzere tüm spor branşlarını yapan o gencecik, “ülkenin teminatı” dediğiniz çocukları ne yapacaksınız? Yapılması düşünülen yeni stadın yeri her neresi olursa olsun, bu günkü yerinden daha güzel olamaz. Esas nokta budur.

Van Atatürk stadını farklı yere taşımak yanlıştır…

Yürüyerek gidip gelebiliyorsunuz. O yüzden başka bir yer aramaya hiç gerek yok. 25 bin kişiyi 15-20 kilometrelik mesafeye nasıl götüreceksiniz? Stada nasıl sokacaksınız? İki haftada bir maçın oynanacağı bir yerde insanlara maç saatini nasıl bekleteceksiniz?

 Bunu çok iyi hesaplayın. Çünkü bir yere gelmekten daha önemlisi o yerden gitmektir. Hele söz konusu olan futbol maçıysa geliş daha uzun bir süreçtir. Gidiş ise hemen olması istenen bir durumdur. Yani, maçın bitiş düdüğü ile birlikte herkes biran önce evine gitmek için harekete geçecektir. Son zamanlarda ortaya bir takım projelerle insanların iştahlarının kabartılmasının sebebinin Vanspor’la falan hiçbir ilgisi yokmuş gibi geliyor bana.

Stat yürüyüş mesafesine yakın olmalı…

Van’ın en gözde yerleşim yeri olan İpekyolu üzerinde bulunan yürüyüş mesafesine yakın Atatürk stadının bugünkü fiyatını tespit edebilecek bir babayiğit var mıdır bilemiyorum? Aslında vardır da, o babayiğit söyleyebilecek kadar babayiğit midir ondan emin değilim. Konu aslında bu kadar basittir. Stat oradan gidecek, birileri hem eski hem de yeni stattan sebeplenecek! Yani mevzu derin. Her yıl başka bir maske ile karşımıza geçip işte stat, işte proje deyip insanların kafalarında soru işaretleri yaratmaya çalışıyorlar. Yapılacak tek şey 25 bin kişilik Van Atatürk Stadı yerinde yapılmasıdır.

Yeni stadyumun şimdiden Van’a ve Vanlıya hayırlı olmasını diliyorum…

Yazarın Diğer Yazıları