Rıdvan Can

Tercihler doğru yapılmalı

Rıdvan Can

Yönetim kurulu kimlerse, transfer komitesi kimlerden oluşacaksa veya yönetim dışında kimler görevlendirilecekse zaman kaybetmeden çalışmalara başlanmalı. Aksi takdirde özellikle hedef belirlemede ve transfer çalışmalarında yönetimin ağır davranması ve yanlış beyanatlar vermeleri inanın Van Büyükşehir Belediyespor'a hiçbir şey kazandırmaz, ki kazandırmadı da.

Biz konumuza geri dönelim. Van Büyükşehir Belediyespor için bu yıl hedef ilk 6. sırada yer alabilmek olmalıdır. Altını çizerek söylemekte yarar var, ilk 6 içinde yer almak değil sadece 6. sırada yer almaya oynamak Van Büyükşehir Belediyespor'un yapısına en uygun olanıdır. Hedefin 6. sıra olması ile 3. ve 4. sıra olması arasında ne fark var diyebilirsiniz. Sezon sonunda 3 veya 4. sırada yer alacak takımlar ligin genelini üst sıralarda geçirip sürekli ilk ikiyi zorlayan yani kısacası sezon boyunca bir üst lige direkt olarak çıkma mücadelesi verirler. Bu nedenle Van Büyükşehir Belediyespor'un hem kadro yapısı, hem de şu an göstermiş olduğu performans bu duruma çok uymuyor, ya da umut vermiyor.    

Hatalardan yanlışlardan ders alınmalı…

Hani derler ya hep "Sütten ağzı yanan, yoğurdu üfleyerek yer" diye. Son beş sezon yapılan yönetimsel hataların sonucu kâbusa dönen Van Büyükşehir Belediyespor için böyle dersek doğru olur. Çünkü son beş sezonda ders alacağımız o kadar çok şey varken halen hiçbir şey olmamış gibi düşünülüp, uygulama yapılacaksa bir şey diyemem. Ben de bu yazımı, hiç olmazsa bu kez olmasın diye yazıyorum.

Van Büyükşehir'in hedefi ne olmalı…

Van Büyükşehir Belediyespor'un bu yılki hedefi ne olmalıdır, başka bir deyişle Van Büyükşehir Belediyespor için doğru hedef nedir? Öncelikle konuyu genel itibariyle ele alalım.

Spor Toto 3.Lig'de mücadele eden bir takımın 3 tane hedef seçeneği vardır. Ligden direkt olarak yükselmek yani birinci sırada yer almak, Play off oynamak yani 2, 3, 4, 5. sıralar için mücadele etmek ve son olarak ligde kalmak. Van Büyükşehir Belediyespor yönetimi ve teknik heyeti  açısından üzücü olan durum ise 3 tane hedef seçeneği içinde takıma en uygun olmayan yani son beş sezonda küme düşmeme mücadelesi veriyor olma hedefi koyabilme başarısını  göstermek oldu.

Öncelikle Vanlı hocalarla görüşülmeli…

Van Büyükşehir Belediyespor'da teknik direktör kim olmalı sorusunda öncelikli kriter Vanlı olsun diye yazdım. Çünkü dışarıdan getirilecek ve bu ligi tanıdığı söylenecek isimler kadar, Vanlı teknik direktörlerimiz de onların başarısını sağlar diye düşünüyorum. Siz yeter ki, Vanlı hocalara da dışarıdan gelenler kadar şans verin, Transfer yaptırın. Misal, Turgay Karatekin, Mehmet Tuğrul, Cevdet Uzunköprü, Aydın Oyman, İlhami Dede, Ramazan Kıvanç, ve Nevzat Şipal gibi Vanspor formasını giymiş her biri kendi çapında çok değerli hocalardan biri neden olmasın. Öncelik tabii ki Vanlı hocalardan yana olmalı. Çünkü Vanlı hocalar zor günlerde çağrılmış, gelmiş ve takımı düşmekten kurtarmıştır. Tekrar şans verilmelidir. Unutulmamalıdır ki, başarıda teknik heyetin %70 nokta transferlerin %20 yönetimin ise %10 etkisi olduğunu düşünüyorum… Fakat yapılacak yanlış tercih ise % yüz kulüp yönetiminin suçu olacak…

Doğru işler yapılmalı…

Öner Yiğit ve Remziye Eşin eş başkanlar yönetime devam edecekleri için bence yeni sezon için vakit kaybetmemeleri gerekir. Özellikle teknik heyet ve en önemlisi sportif direktör ve transfer komitesi kimlerden oluşacaksa biran önce işe koyulmaları gerekiyor. Bu konuda da işi bilen hoca ile yakın temasa geçilmeli, fikir alış verişinde bulunulmalı. Yoksa yine, geldikleri takımlarda ilk 11'de bile oynamayıp son 5-10 dakika oyuna giren enkazlara kalırız. Bu sene eğer ki hedef şampiyonluk ise, kesinlikle küçük düşünüp de, amatör futbolcular alınmamalı. En azından sezon başı transferinde kaliteli ve nokta transferler yapılmalı diye düşünüyorum…

A Takım kadar altyapıda önemli…

Yeni sezon çalışmaları yapılırken kulüp yönetimi alt yapı genel koordinatörlüğü ve altyapı hocaları seçiminde de titiz davranmalı. Doğru bir alt yapı çalışmasının bir kulübün başarısında katkısı tartışılmaz. Bana göre a takımdan ziyade altyapıya önem verilmeli, doğru tercihler yapılmalı, kırsal kesimlerden tutun mahalle aralarında, okullarda ve amatörspor kulüplerinde yetenekli gençler kulübe kazandırılmalıdır. Kendi öz kaynaklara dönülmeli ve geleceğin temeli sağlam atılmalı…

Yazarın Diğer Yazıları