Rıdvan Can

VAN'A YAKIŞMAYAN BU GÖRÜNTÜLERDEN VAN HALKI UTANIYOR YETKİLİLER BU GÖRÜNTÜLERDEN UTANMIYORMU?

Rıdvan Can

Çözemediğimiz, beceremediğimiz o kadar basit işler var ki, bu sahipsiz kentte. Üstlerine vazife olmayan her işi yapan ama yapmakla zorunlu oldukları hiçbir işi beceremeyenlerin kentidir bu kent çünkü beceremiyorlar. Nerde o seçim vaatleri kardeşim. Şehrin adını taşıyan ve tek reklam aracı Vanspor'a neden sahip çıkmadınız? Açıklayın. Koltukları size kim verdi? Amacınız nedir? Ne işlerle meşgulsünüz? Açıklayın. Kimseyi kandırmayın! Bu tabloda sizin eseriniz utanın…

Van'ın Stadyumu neden yapılmıyor? Yapılmayacaksa neden sözler verildi? Yıkım kararı verilmiş bir Stadyumu Bakanlık neden görmezden geliyor? Taraftara ve Van halkına neden umut verildi? 2011 yılından beri Vansesi Gazetesi Spor Müdürü olarak üzerinde titizlikle durduğumuz Van Atatürk Şehir Stadyumuyla ilgili bu tür yazıları defalarca yazdık ve merak edilen soruları yetkililere aktardık bu stadyum sözü yerine gelene kadar yazmaya ve sormaya devam edeceğim çünkü Van spor tesisi bakımından Türkiye'nin en geri kalmış illeri arasında buna rağmen şehri yönetenlerin siyasilerin STK'ların Spor derneklerinin stadın nerde olduğunu bile bilmeyen milletvekillerimizin adeta kılları bile kıpırdamıyor.      

Van'da son günlerde bir dedikodudur aldı başını gidiyor. Spor tesisi yapacak alan bulmakta zorlanılıyormuş. Bu söylemi kimler ve ne maksatla çıkarmış bilemiyorum. Bu söylentiye kargalar bile güler Van'da yıllardır iktidarda olanlar ve muhalefette olanlar Van için kalıcı proje üretmemişlerdir. Onlar sadece koltuklarımızda ne kadar uzun süre otururumun hesabını yaparlar. Van milletvekillerinin stadyumun yıkım kararı verilmişliğinden ve projelerden haberleri bile yok. Türkiye'nin en geniş arazilerine sahip olan Van'da arazi bulunamıyorsa diğer illerin vay haline, günümüz teknolojisinde denizlerin üzerine havaalanları, turistik tesisler yapılacak kadar inşaat sektörü gelişmişken, Van'ın her tarafı spor tesislerinin kurulabileceği karasal arazilerle doludur. Bu memlekette yer bulamama gibi bir mazeret olamaz.

MUŞ'A VAR VAN'A YOK

Diğer illerde ise durum çok farklı bir stadı olan ikincisini, iki stadı olan üçüncüsünü yaptırıyorlar. Hem de bu spor komplekslerinin çoğu yer bulunamadığından deniz doldurularak yapılıyor. Örneğin Trabzon'da Avni Aker stadı varken bir yenisi yapılıyor ve yenisi deniz doldurularak yapılıyor. Karadeniz, Akdeniz, Marmara ve Doğu Anadolu Bölgesinde Van'dan çok küçük illerde ve hatta ilçelerde spor tesisleri mantar gibi yükseliyor. Bunun bir örneğini verecek olursak Van'ın çeyreği kadar nüfusa sahip Muş'a yeni stadyum temeli önceki gün kazıldı bunu görmezden gelen ve Van'a stadyum sözü veren Van Milletvekili Sayın Beşir Atalay'ın bu konuda ne düşündüğünü ne yapacağını çok merak ediyorum. Millet aya giderken biz hala yaya dolaşıyoruz ve ağlanacak halimize gülüyoruz… Muş kadar olamıyoruz… Muş'a yapılmasın demiyoruz ama Van'a Doğu'nun cazibe merkezi diyeceksiniz stadı olmayacak. Stadı olmayan, tesisi olmayan il nasıl cazibe merkezi oluyor. Cazibe merkezi olan illerin her türlü sorun ve sıkıntısı çözülmüş, eksiği olmayan ve hatta fazlalığı olmalıdır. Boş sözlerle memleket cazibe merkezi olamıyor, kimselere de cazip gelmiyor. Van Gölü'nün kıyısına tesisler kurun, Süper Lig ve diğer liglerde ve hatta, hatta yurt dışından takımlar burada hazırlık kampları kursunlar. Geçmişte olduğu gibi takımlara alternatif imkanlar sunun. Van'a gelmeleri için yarışsınlar. O zaman cazibeden, caziplikten bahsedin.

2011 yılında yaşanan iki büyük deprem nedeniyle ağır hasar gören ve yıkım kararı verilen yapılması planlanan verilen sözlere rağmen yapımına başlanmayan Van Atatürk Şehir Stadyumu yapılıncaya kadar yazılacak ve bu yazılanlar birilerinin sözünü yerine getirinceye kadar devam edecek ve haklı isteklerimiz gerçekleşinceye kadar devam edecek. Kamuoyu olarak verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz. Herkes verdiği sözün arkasında duracak.

Van'ın bütün kurumları aynı keşmekeşlik içerisinde bu memleketin yetkilileri atanmışları bürokratları STK'ları sadece koltuklarında oturmakla bu işlerin düzeleceğini mi sanıyorlar o koltuktan zahmet edip kalkıp sahaya insinler gözlerini açıp etraflarındaki olumsuzlukları görsünler bu memleketin işleri iyi gitmiyor. Zaten sahipsiz olduğu kanıtlanmış bir şehirde yaşıyoruz…

Yazarın Diğer Yazıları