Rıdvan Can

B.Vanspor bu mu?

Rıdvan Can

Belediye Vanspor hakkında yazı yazmak pek meşakkatli bir iş olsa gerek, Sürekli aşağıya doğru inen ve her geçen zaman değer kaybeden bir takım için farklı şeyler söylemek ve yazmak zor. Çünkü hep aynı şeyleri sürekli tekrar edip duruyoruz. 
Son dört sezonda gerek 'yanlış transferler' gerekse  'teknik heyet tercihlerinde' büyük hatalar yaparak büyük çöküş yaşayan B.Vanspor bu sezonun ilk maçında Tekirova Belediyespor karşısında, yeni yönetim, yeni transferlere rağmen taraftarlarını hayal kırıklığına uğratarak umut vermedi.  
Beyler, artık ligde büyük-küçük takım farkı artık oyuncuların isimleri ve forma renklerinin değil, saha içi performansları ve hocanın sistemi belirliyor.  Her ne kadar başarısızlıklar karşısında haklı eleştirilerimiz nedeniyle basın olarak suçlu bulunup günah keçisi ilan edilsek de yanlışlarınızı yazmaya,  yapıcı eleştirilerde bulunmaya devam edeceğiz.   
Geçen sezon gözden ırak bir şekilde İstanbul'da bir sezonu iyi kötü kapattınız!  Ama özellikle bu sezon kazın ayağının öyle olmayacağını da bilmenizi isteriz.  Bu başarısızlık hoca tercihini yapan, transferlere imza atan yönetim ve kadroyu kuran ve hazırlayan teknik heyetindir. Gelelim maça;
Bolu ve Kızılcahamam kamplarının ardından Van Atatürk Stadyumunun çimlerine ayak basan B.Vansporlu futbolcuların bu maçta deprem yaralısı taraftarının yüzünü güldüreceğini, bekliyorduk ve ilk maçında üç puanı alacakları beklentileri boşuna çıktı. B. Vanspor'un maçın tamamında sahada varlığıyla yokluğu belli değildi. Sadece rakibi karşısında sahada ne yaptığını bilmeyen bir futbolcu topluluğu vardı. Savunmasından orta sahasına, forvetine kadar rakibine mahkûm olan ve vasatın üzerine çıkamayan bir takım izledik.  Konuk ekip Tekirova ise, tam aksine sanki deplasmanda değil kendi sahasında oynuyormuş gibi çok rahat baskılı oynadı ve topa daha çok sahip olan taraftı. B.Vanspor'lu futbolcular ise, ayaklarına gelen topla benden gitsin de nereye gidere gitsin mantığıyla oynadı.  B. Vanspor ne takım savunması yapabildi ne, top kullanabildi ne de futbol adına bir şey yapabildi. Savunması evleri şenlik kanatlar kırılmış yolgeçen hanı gibi.  Allah aşkına bu takım aylardır kampta ne yaptı? Kısacası temsilcimiz gerçek manada sahada yoktu ve sefilleri oynadı. Tekirova oynadı. B.Vanspor yöneticileri, futbolcuları ve teknik yönetimi seyretti. Rakip Tekirova hem taktik hem de mücadele olarak dört dörtlüktü. Kazanmak için inandılar, koştular, mücadele ettiler ve hak ettikleri 3 puanı adılar. Futbol satranç oyunu gibidir. Akıllı oynayacaksın, akıllı davranacaksın, maçın her bir dakikasını iyi değerlendireceksin. Tersini yaparsan böyle boynu bükük ayrılırsın sözünü hatırlattılar Tekirova futbolcuları..
Peki, B.Vanspor kazanmak için ne yaptı ne oynadı bilen varsa lütfen bana da anlatsın öğrenmiş olayım! Ben söyleyeyim takımda ne adam markajı yapabildi ne de saha markajı. Ne de savunma hele kanatlar felaketti İkiye birlerde ise,  kimin kimi tutması gerektiğini dahi bilemediler.  B.Vanspor sadece futbol adına ve kazanmak adına yapılması gerekenleri yapan rakiplerini seyretti, bir tek futbolcular mı? Takımın hocası kalede oluşan tehlikeleri görüp alınması gereken tedbirleri maalesef alamadı. Böyle olunca da Kenardan oyunu okuyamadı ve sonuçta kaçınılmaz oldu.  Bir söz vardır. (oyunu okuyamazsan Tekirova gibi bir belde takımı çıkar 1 milyonu aşkın nüfuslu bir şehrin sahasında skor tabelasında okumayı da yazmayı da öğretir ve gider)  B.Vanspor olarak son üç sezonda hala yerimizde sayıyorsak bunun nedeni ne?  Bir sezona yanlışlarla başlıyorsanız her sezon trilyonlar harcamakla iyi takım kuramazsınız. Böyle takım kurar bu şehrin hayallerini yıkarsınız? Bir belde takımı karşısında durumunuzun umarım farkına varmışsınızdır.  Tabii ki bir yenilgiyle dünyanın sonu gelmiyor ama görüntü iyi değil.  Ama bu mücadele ile nereye gidilir merak ediyorum? 
Gelelim Taraftara!
 Sezonun ilk maçında takımını yalnız bırakmayan vefakâr,  yürekli Kara Kobraları tebrik ediyorum.  Bir takıma nasıl destek olunur, saha rakip taraftara nasıl dar edilir, tüm güzelliğiyle gösterdiler. Yiğidi öldür ama hakkını ver sözünü hatırlatarak çekirdek çıtlatmayan ve coşkusunu 90 dk. Sahaya yansıtan taraftarlarımızı kutlamak istiyorum.
Futbol da umut her zaman vardır. Ama bu oyun tarzı ciddiyetsizlik olduğu sürece bir önlem alınmazsa bundan sonra sizi daha zor haftalar beklediği aşikâr. Benden demesi.
  Haftaya başarılar diliyorum…

Yazarın Diğer Yazıları