Rıdvan Can

B.Vanspor alt yapıya önem vermeli

Rıdvan Can

Futbol hayatımızda vazgeçilmez bir spor dalıdır. 
Büyük kulüplerin yıllarca başarılı olmalarının tek adresi altyapıya verdikleri önem ve çalıştıkları Teknik adamlardır.
Van futbolunun geleceği dışarıdan alınan oyuncular değil, kendi altyapısındadır.
Tıpkı Gençlerbirliği ve Altınordu gibi yıllarca ayakta kalmalarının tek nedeni altyapıya verdikleri önem ve yetiştirdikleri kaliteli futbolculardır. 
Dediğim o ki, Belediye Vanspor olarak geçmişte başarısız sezonlar geçirmelerinin tek nedeni yanlış Teknik heyetler yanlış transferler ve altyapıya gereken zamanı, sabrı ve önemin verilmemesi. Bunlardan birkaç örnek verecek olursak, Halil Danışman, Sabahattin Kara, Seyithan Güler, Tanju Öztürk, Fatih Yılmaz, Taner Tamince, Alaattin Tuğa, gibi yıllarca B.Vanspor'da oynayacak kapasitede olan bu oyuncular neden B.Vanspor'da Değerlendirilmiyor olmaları? Bu çocuklar Van'ın yetiştirdiği çocuklar değimli? Bunlar nerde? Bileniniz var mı? Geçen sezon başı bu isimleri takıma aldırmak için çok çalıştım ama nafile ne hikmetse yönetime bir türlü bu futbolcuları kabullendiremedim!  Bu ismini saydığım futbolcuların sadece bir kaçı ya diğerleri nerde? Bunların hiç biri babamın oğlu değil yakınım hiç değil bunlar B.Vanspor'un gelecekleri bunlara sahip çıkmak bizim görevimiz ve daha bunlar gibi ne cevherler takıma küstürülmüş bunların elinden tutmak lazım dışarıdan gelen parasını alır gider takım düşmüş düşecek gibi dertleri yok! O yüzden 1 milyon nüfusa sahip büyük şehir olacak bir kentin tek profesyonel takımının altyapısı bir mekanizma gibi işlemese bulunduğumuz ligde ya yerimizde sayarız ya da her sezon başı menajerlerin eline milyonları harcayıp futbolcu getirir bir sezon veya devre arası yine aynı transferleri yapar boş yere para harcarız. 
Umarım bu futbolcuları B.Vanspor yönetimi bu sezon kaybetmez ve umarım her yıl yapılan hatalar bu yıl tekrarlanmaz ve  bu sezon altyapıya gereken önem verilir..Daha Ne Sabahattinler. Ne Halil'ler, Ne Tanjular var yeter ki bunlar değerlendirilsin yeter ki, istenilsin, şuan takımda birçok Van'lı oyuncular var bunlardan kaç tanesi bu sezon oynadı ve kaç tanesine şans verildi? (Ali Kurt, Savaş Çiçeksay ve Murat Yıldırım) hariç alt yapıdan yetişen en önemli ve takımın ilk 11'i garanti olan iki futbolcu Baran Basut ve Emrah Tacir'e kaç maç forma verildi. Ya diğerlerine Sadece bir iki kişi haricinde var mı başka? Verilenlere tepki çekilmesin diye bir kaçına arada forma verildiğidir. Şimdi B.Vanspor yönetimi altyapı konusunda sağlam adımlar atması ve bu yıl alt yapısını bir an önce gerçek bir fidanlık haline getirmeli. Altyapı da başarılı olabilmek için yalnız iyi oyuncuları değil, altyapıya işi bilen hocaların getirilmesi lazım.
Son üç sezonda Teknik heyet ve futbolcu çöplüğüne dönüştürdüğümüz futbolumuzda artık dur deme vaktinin geldiği son duraktayız bu sezon başında kulüp yönetiminin oturup gelecek sezonlar için sağlam adımlar atılması ve artık geriye dönmenin de kimseye fayda getirmeyeceğini bilerek yeni sezonda B.Vanspor geleceği için yetenekli gençlere yol verebilmek ve onları yetiştirebilmek için kulüp yönetimine önemli işler düşüyor..
 Son yıllarda hiç düşünülmüyor mu?  Transferlere aktarılan paralar Van futbolunun altyapısının önünü kesiyor diye?  Kulüp yönetimi tarafından Altyapıya yıllık maliyeti yok denecek kadar az iken dış transfere neden bu önem veriliyor? Köklü bir takımın altyapısında yetişen Bu oyuncuların kaderi olmamalı… Bu böyle gidemez gitmemeli, Kulüp yönetimi dış transferi mutlaka denetim altına alınmalıdır. Her şeyi Teknik heyetin isteğine bırakıp Kalitesiz ya da vasat futbolcularla kulübeyi doldurma yerine altyapıya deneyimli işi bilen teknik heyet getirilmeli ve altyapıdan daha fazla oyuncu çıkartmalarını sağlayacak bazı teşvik edici ve özendirici önlemleri sunmak bugün kulüp yönetiminin en önemli görevleri arasında olduğunu düşünüyorum. 
 Belediye Van spor geçmişe bir çizgi çekip gelecek adına sağlam adımlar atması lazım, bu konuyu daha cazip hale getirebilmek için altyapıya daha çok zaman ayırmalı ve altyapı oyuncusunun A takımda yer almasını sağlayacak bazı teşvik önlemleri almalıdır. Bunların ne olabileceği aşağıda bilgilerinize sunuyoruz.
1-·Alt yapıya ayrılan bütçe içerisinde özellikle tesisler ve antrenman sahalarının mutlaka A takım standartlarında olması sağlanmalıdır.
·2-Alt yapıda yer alan oyuncuların aynı zamanda eğitim ve öğretimlerini de sağlayacak şekilde bir organizasyon sağlanmalıdır.
·3-Alt yapıda yer alan oyunculara teknik, taktik ve antrenman bilgi ve deneyimleri A takımın hocasının nezaretindeki bir hoca tarafından sağlanmalıdır.
·4-Altyapıda yer alan oyunculara aylık belirli bir tutarda para ödenmelidir.
·5-Alt yapı programında, tamamen bilimsel verilere dayalı bir antrenman programı hazırlanmalıdır.
6-·Her yıl alt yapıda yer alan oyuncular mutlaka, kamplara götürülmelidir. 
7-·Alt yapıda, oyuncuların gelişimine yönelik olarak "Temel Eğitim Antrenmanları" çok düzenli bir şekilde sürdürülmeli; bu antrenmanları mutlaka "Gelişim dönemi antrenmanları" takip etmelidir.
·8-Altyapıda yer alan her oyuncunun bireysel formasyon gelişimine yönelik oyuncu bazında özel eğitimler planlanmalıdır. 
9-Özellikle oyuncuların yeteneklerinin daha iyi geliştirilmesi ve yarışmacı özelliklerinin artırılabilmesi için her türlü taktik, teknik ve kondisyon antrenman ve eğitimlerinin bireysel olarak hayata geçirilmesi sağlanmalıdır.
10- En önemlisi A-takım ve Alt yapı hocalarının futbol bilgisi çok iyi olmalıdır. 
11-altyapıda top koşturan oyuncuların moral ve motivasyonlarını sağlamak ve bu oyuncuları kazanmak değer vermek en önemli unsurlardan biridir. 
Bunlar gerçekleşir uygulanırsa Belediye Vanspor'u gelecekte layık olduğu üst liglerde görebiliriz.

Yazarın Diğer Yazıları