Rıdvan Can

Ayanıs Tur ile Karadeniz turumuz keyifli geçti

Rıdvan Can

Ülkemizin her köşesinin ayrı bir güzelliği var. Her şehrin kendine has bir özelliği söz konusu... Karadeniz Bölgesi de en güzel bölgelerden biri durumunda.

Özellikle son yıllarda turizm açısından adından söz ettirmeyi başaran Karadeniz, milyonlarca turiste ev sahipliği yapacak düzeye gelmiş durumda.

Rize’nin Ayder Yaylası ve Trabzon’un Uzungöl beldesi, ülkemizdeki en güzel ve en yoğun turist çeken yerleri arasında ilk sıralarda geliyor.

Bizler de bu düşünce ile bayram tatilini Karadeniz’de geçirmek istedik.

Ayanıs Turizm Seyahat Acentesi sahibi Abdullah Tunçdemir ağabeyimiz, bayramda Karadeniz turundan söz edince, gazeteci dostum Bişar Ulutaş ile konuştum ve ailece bu tura katılmaya karar verdik. Ben ve Bişar arkadaşım birkaç kez Karadeniz’e gitmiştik, ailemiz de bu bölgeleri görsün istedik.

Ayrıca işin içinde bir günlük Gürcistan Batum gezisi de olunca, tur bize çok daha cazip geldi.

Bayramın ilk günü akşam bir yolcu otobüsü ile yola çıktık.

İşinde başarılı ve bir o kadar da bilgi ve birikimi ile yaptığı işte son derece samimi ve işini layıkıyla yapan Rehberimiz Faruk Güven tarafından zaman zaman yol üstü şehirler ve turistik bölgeler konusunda bilgilendirildik.

Karadeniz'e yaklaştıkça dağların rengi adeta yeşile boyanıyordu. Çeşit çeşit ağaçların yemyeşil güzelliği ve güzelliğe eklenen dağ yamaçlarında ve dağların tepesinde bulunan evler bizim hayallere dalmamıza vesile oluyordu. 

Zaman zaman uyuduğumuz veya uyumaya çalıştığımız yolculuğumuzda, sabah saatlerinde Hopa’da mola verdik.

Otelde kahvaltı yaptıktan sonra Sarp Sınır Kapısı’na geçtik. Kimlik kartları ile (pasaportsuz) Gürcistan’ın Batum şehrine geçtik. Rehberimize sıkıntı çıkarıldığı için kendisi Gürcistan’a gelemeyince, Gorgiri adında Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde okul okumuş bir rehber Batum’da bize eşlik etti.

Batum’da meydanları, parkları, şehir merkezini dolaştıktan sonra, dünyanın en büyük botanik parkını gezdik. Bir Türk lokantasında karnımızı doyurduk. Teleferik ile Batum şehrinin üstünden tepeye doğru gezinti yaptık. Akşam yeniden Artvin Hopa’ya dönerek otelimize yerleştik.

Sabah kahvaltısının ardından Rehberimiz Faruk Güven’in bilgilendirmesi eşliğinde, Rize Ayder Yaylası’na doğru yola çıktık. Ayder’de gezintilerin ardından kaplıcalara gittik. Yol üstü rafting heyecanı ve zıplayn ile adrenalin yaşadıktan sonra Trabzon Uzungöl’e doğru yola çıktık. Yaklaşık 3 kilometrelik bir trafik kuyruğunda 40-45 dakika gecikmeli olarak Uzungöl’e vardık. Uzungöl’de karnımızı doyurduktan sonra gezintilerimize kaldığımız yerden devam ettik. Çocukları eğlence parklarına götürdük ve bol bol fotoğraflar çektik.

Uzungöl’de yapma bir göl sayesinde yüzbinlerce turistin buraları gezdiğine ve bu belde insanına para bıraktığına şahit olduk.

Van Gölü’nün hala niçin değerlendirilemediğine, bir kez daha içten içe hezeyan ettik.

Uzungöl gezisini tamamladıktan sonra Trabzon’a doğru yola çıktık. Burada bir çay fabrikasında çay üretimi ile ilgili bilgiler aldıktan ve çay alışverişi yaptıktan sonra otelimize geçtik. Sabah Trabzon Ayasofya Camii’ni yine rehberimizin anlatımıyla tanımış olduk. Ardından yeniden yola çıktık.

Yol üstünde Hamsiköy Sütlaç’ından tattıktan sonra Gümüşhane’ye doğru yola çıktık.

Mazisi milyon yıllara dayanan Karaca Mağarası’nı gezip, köme ve pestil alışverişi yaptıktan sonra Erzurum’a doğru yol aldık. Erzurum’da cağ kebabı ile karnımızı doyurup, oltu taşı tesbip ve kolyelerinin bulunduğu çarşıyı gezdikten ve kısa süreli alışveriş yaptıktan sonra Van’a doğru yolculuğumuzu tamamladık.

Ayanıs Turizm tarafından gerçekleşen bu tur sayesinde bir bayramımızı Van’da değil de, gezerek geçirmenin keyfini yaşadık. Bu turda emeği geçen Ayanıs Turizm sahibi AbdullhTunçdemir’e, Rehberimiz Faruk Güvene otobüs şoför ve muavinlerine ve kısa süreli tanıştığımız yolcu arkadaşların hepsine teşekkür ediyorum.

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları