Rıdvan Can

Ateşten gömlektir vanspor'u yönetmek!

Rıdvan Can

Sevgili okurlarım bilindiği gibi B.Vanspor geçen hafta B.Vanspor tesislerinde kongresini yaptı. Kongrede 4 yeni ismin yönetime dâhil edildiğini gördük,. Mevcut yönetimin son yıllarda üst üste yaşadığı başarısız, hedefsiz sezonlarının ardından yönetimde değişikliğe gidildi. Buraya kadar güzel de, dört ismin futbol yöneticiliği adına bilgi birikimleri,  tecrübelerine bağlı olarak yönetiminde kendilerine hangi kriterlere ve ihtiyaçlara göre görev verilecek onu göreceğiz.  
Son üç yıla girilirken aralarında başarısız yöneticiler olmasına rağmen mevcut yönetimde kimsenin yeri değişmemesi tuhaf bir durum olarak karşılandı. Kulüp yönetimine alınan biri bayan olmak üzere dört yöneticinin kulübe, takıma nasıl bir katkı yapacakları merak konusudur… Mevcut yönetimin önceki sezonlarda ne görevler yaptığını bir hatırlayalım…! Deprem nedeniyle lige devam kararı alan kulüp yönetimi kalan maçlarını oynamak üzere tam takım olarak önce Antalya sonra İstanbul'a gidildi ve takımın genel durumu kulübün içinde bulunduğu sıkıntıları B.Vanspor taraftarına Nezaketen de olsa Van'da basın toplantısı yaparak aktarabilirlerdi ama yapmadılar…? 
Yeni yönetime baktığımızda; Nihat Gezici, Başkanı, Fuat Tekin, Başkan Yrd.  Sait Kantarcıoğlu, Transfer Komite Başkanı, Habip Yılmaz, Kulübün Finansmanı, Zeki Yılmaz, Kulüp Menajeri, Sertaç Yıldız, Genel Kaptan,  Engin Kürekçi ise, Altyapıdan sorumlu yönetici. Yönetime dâhil edilen yeni isimlere bundan sonraki süreçte kulüpte ne gibi görev verileceğini bilmiyoruz. 
Mevcut yönetimde kimsenin yeri değişmeyeceğine göre ki, değişmeyeceğine göre, yönetime dâhil edilen arkadaşlar için ne gibi görevler icat edilecek onu da bilemiyoruz.   Umarız ve dileriz ki yeni gelenler ile eskiler arasında kopukluklar ve sıkıntılar yaşanmaz!  Tabi ki yaşanacak süreçte Olur mu, olmaz mı göreceğiz.   Yeni arkadaşlardan Sayın Baki Karaca ve Sayın Necdet Takva haricinde, diğer yeni arkadaşların futbol ve yöneticilik geçmişleri olmadığından kendileri hakkında peşin yorum yapmak gereksizdir. Ama kulüpte yapılacak görev dağılımında en önemli görev ve sorumluluk transfer komitesinindir. Bu görevde mutlak suretle Baki Karaca ve Necdet Takva'nın olmasını umuyoruz.
Yönetim yeni sezonda başarılı olmak istiyorsa ki, mutlaka istiyordur. O zaman:
1-Önce altyapıya odaklanmalı, çünkü altyapısı iyi işlemeyen bir takımın geleceği de olamaz, 2-Teknik heyetin başta olmak üzere futbolcuların dikkati çekilerek B.Vanspor formasının taraftarının ağırlığı ve büyüklüğü anlatılmalıdır.
3-Transferlerde içi geçmiş, paraya doymuş futbolcuların değil, futbola aç kaliteli genç ve dinamik futbolcuların alınsın 
4-Menajerlerin tuzağına düşülmemeli 
5-En önemli husus ise kulüpte maç izleme hocasının futbolcu analizi iyi yapan birinin mutlaka alınması… İnanıyorum bu saydıklarımın dikkate alınırsa başarıya katkısı olur! 
Daha önceki yazımda Tarsus, Akhisar, Elazığ, Ş.Urfa ve İnegöl, örneklerini vermiştim. Bu takımların hangisi Van gibidir.  Akhisar, Tarsus, İnegöl'ün nüfusunu çarpsak belki Erciş kadar değildir. Nüfusu 1 milyon olan bir kentin takımı bu ilçe takımları kadar olamıyor mu?.. Şimdi   sorumluluk  B.Vanspor yönetiminde..! Hem tesisleşmede hem altyapı koordinatörlüğünde, hem takım kurmakta hem de geleceğe yatırım yapma noktasında en büyük hedefleri önlerine koymak zorundalar.  Hedefsiz asla yol alamazsınız.  Başkan, yönetimdekiler, teknik heyet, altyapı koordinatörleri ve hocaları, Herkesin sorumluluk alacağı-bunu hissedeceği bir ekip ruhu oluşmasıdır.  Kulüp yönetmek iş olsun-laf olsun diye yapılmaz… Yönetici olacağım diyen yola yürekten çıkacak. 
B.Vanspor'un gücünü-ağırlığını-önemini buradan yazmama gerek yok. Her şey ortada, Tek gerçek var. O da sportif açıdan B.Vanspor'dan büyük kimse yok… Peki, ama bu büyüklüğün sorumluğunu omuzlamak kolay mıdır?  "değildir" Ateşten gömlektir B.Vanspor'u yönetmek,  Ne kadar "soğuk" olursanız olun o ateş sizi yakar. Sabır-kararlılık-cesaret-ekonomik dengeler-samimiyet ve kazanım ancak o ateşi söndürmeye yeter. Bunlar olmazsa-başarı gelmez o ateş de asla sönmez. Çünkü B.Vanspor büyük bir kulüptür. Mazisi başarılarla dolu efsane kadroların devamıdır. 
Belediye B. Vanspor'a başkan ya da yönetici olacaklar iki kere yetmez bin kere düşünsün? Önce transferlerde sağlam adımlar atılsın, teknik heyet konusunda bin kere düşünülsün. Sezon sonu sonra ah-vah çekmesinler. Başkan olacak ateşten gömleği giyecek dedik.Sağı-solu puslu olacak. Eleştirilere açık olacak. Olmadık eleştirile maruz kalacak. Bunalacak-sıkılacak. Ama sonuç ne olursa olsun yılmayacak, Başarılı bir sezon sonunda takımı aldıkları yere getirdikleri zaman, Bu kulübün başkanı ve yönetimcisi olarak tarihin altın sayfalarına işlenecek. Bu onur bu gurur size ömür boyu yetecek. 
Yönetime yeni seçilen: 
Baki Karaca? İlimizin bazı takımlarında amatör düzeyde futbol oynamış ve futbolu bıraktıktan sonra yıllarca Van TV'de spikerlik yapan ve gerek futbola olan ilgisi, gerek kişiliği ile beğeni kazanan biri olarak tanınan Baki Karaca, Futbol sevdalısıdır. Kendisine yeni görevinde başarılar diliyorum.  
Necdet Takva?  VATSO'dan tanırım Sayın Takva, futbol tutkunu,  zaman zaman kendisiyle Vanspor'u konuşur B.Vanspor'un geleceği hakkında yorumlar yapardık. Kendilerini tebrik ediyorum umarım Van için B.Vanspor için hayırlı olur.  
Belediye Vanspor birlik ve beraberlik üzerine kuruludur. Buradan B.Vanspor taraftarı, basını ve ilin STK'lar ve iş adamları, ilin mülki amirlerini takımımıza destek olmaya davet ediyorum. Belediye Van spor bu şehrin biricik takımıdır.  Yeni yönetimde bu takımın bu şehirde yaşayan herkesin malı ve sevdiği olduğunu her yönüyle asla unutmamalıdır.  Tabi herkesi yanında görmek istiyorsa!

Yazarın Diğer Yazıları