Burhan İçgüleç

Teknovan'dan Teknofest'e

Burhan İçgüleç

Sait Faik Abasıyanık, bir gün yakaladığı balık küçük olunca onu öpmüş ve tekrar denize atmış. Yanındaki balıkçı şaşkınlıkla "Ne yaptın! hiç balık öpülür mü?" diye sormuş. Cevap ise şöyle:

"Olsun, artık bu denizde benim öptüğüm bir balık dolaşıyor.'' demiş.

2018’yılından itibaren başlayan ve her yıl yapılan Teknofest Yarışmaları gençler arasında ilgiyle takip edilmeye başlandı. Türkiye Teknoloji Tanıtım Vakfı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın birlikte yürüttüğü proje, gençlerin teknolojiyi kullanarak yeni projeleri ortaya çıkarmalarını amaçlamaktadır.

2018’de 14 farklı kategoride 20.000 yarışmacı, 2019’da 19 farklı kategoride 50.000 yarışmacı ve 2020’de ise 21 farklı kategoride 100.000 yarışmacı Teknofest Yarışmalarına proje başvurusunda bulunmuştur.  Her geçen yıl farklı dallarda ve artan başvuru sayılarıyla teknoloji festivali gençlerin ilgisini çekmiş durumda.

Teknofest’e başvuru yapacak gençler; okullar, üniversiteler, gençlik merkezleri gibi kurumlar aracılığıyla başvurularını yapabilmektedirler. Kurumlar ise gençlerin projeleriyle yarışmaya katılmaları noktasında gerekli desteği sağlayabilmektedirler.

Günümüz dünyasını şekillendiren/şekillendirecek olan kodlama, yazılım, algoritma, yapay zekâ gibi teknolojilerin alt yapısını oluşturacak programlar, bizlere çok büyük ve karmaşık gibi görünse de bu konuda eğitim almış insanlardan destek alarak ve takım oluşturarak proje üretmek hiç de dıştan göründüğü kadar zor olmuyor.

Hatta zor diye düşündüğümüz kodlama çalışmaları bazı ülkelerde küçük yaşlardan itibaren oyunlaştırılarak çocuklara aşamalı olarak öğretilmeye başlandı bile… İngiltere’de 2014’ten beri 5 yaşından itibaren kodlama eğitimi veriliyor.

Microsoft’un sahibi ve dünyanın en zengin insanlarından Bill Gates 13 yaşında,  Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, 9 yaşında kodlamayı öğrendi.

Tesla ve SpaceX kurucusu ElonMusk ilk bilgisayar oyununu (Blastar) 12 yaşında geliştirdi.

Bu süreçte Van’ımızın gençliği de bu tür teknolojileri daha hızlı bir şekilde öğrenmeli ve geliştirebilmelidir.

Haaa…  bu arada şunu söyleyebilirim. Tanıdığım Vanlı gençlerden bu konuda çok iyi mesafe kat etmiş gençlerimiz var. İnşaallah arkadaşlarımız projeleriyle teknofest yarışmalarına katılacaklar.

Güzel bir söz vardır. “Gençler öğrenir, yaşlılar anlar.”  Gençlik dönemi düşüncelerimizin, duygularımızın, duyarlılıklarımızın ve davranışlarımızın olgunlaştığı, piştiği ve demlenmeye başladığı dönemi kapsar.  Bu dönemde gençler çevrelerinde olup biteni kavramaya çalışırlar ve kendilerine modelleme yaparlar. Bazı şeyleri ise ancak yaşlılıkta anlarlar.

İlk robotu bulan ve sibernetik alanının kurucusu sayılan Cizre’mizde 1100’lü yıllarda yaşamış El Cezeri ile insansız hava araçlarının hayalini kuran ve hayalini günümüzde adım adım uygulayan Selçuk Bayraktar, “gençliğin de hayatı hem öğrenen hem de anlayan“ gençlerdir.  Bu gençler hayatlarını, içinde yaşadığı topluma ne katabilirimin heyecanıyla yaşayan azmin ve kararlığın sınırlarını zorlayan örnek alınacak bilim insanlarımızdır.

Tecrübeleriyle bizlere ışık tutan yaşlılarımızdan bazıları ise yaşları ilerlediğinden ahhh….  Keşke gençliğimde daha güzel işler başarabilseydim diye dert yanmaya başlarlar. Fakat istek olsa da takat kalmamıştır. Ömür yaşanmış, hayatın son demlerinin yaşandığı döneme geçilmiştir.

Bu nedenle gençler, ihtiyarladığımızda keşke dememek için bulunduğunuz yaş itibariyle vizyon sahibi bir şahsiyet olarak topluma rol-model olabilecek işler için yol haritamızı belirlemeye ne dersiniz?

Şu sesleri duyar gibi oluyorum:

Halk olarak eğitim seviyesimiz çok düşük.

İşsizlik canımızı yakıyor.

İşsizliğin az yaşandığı ve eğitim seviyesinin yüksek olduğu şehirler bizim kat be kat önümüzde.  Bu şartlarda hangi vizyondan bahsediyorsunuz?

Ve daha nice yargılarımız ve kaygılarımız var…  Sorunlarımız yok mu? Elbette ki var gençler. Fakat şunu çok iyi biliyoruz ki büyük fikirler zorluklar içerisinden doğar. Şimdi büyük fikirleri ortaya çıkaracak gençler lazım. Gençlere dert yakınmak yerine çözüm üretmek daha çok yakışır.

“Bu yaşam denizinde benim de bir projem var artık” diyebilen gençleri de duyar gibiyim.

 Kalın sağlıcakla…

Yorumlar 2
Çetin Bayram 17 Şubat 2021 15:33

Gençliğin abisine selam olsun. Vanlı gençler kendilerine vizyon çizebilecek bir Burhan hocaları olduğu için çok şanslılar. Gayretleriniz takdire şayan. Gençlik umuttur. Daha da güzel umutlara yelken açacağınıza can-ı gönülden inanıyorum. Çalışmlarınızın bereketli olması ve gençlere umut olması duasıyla...

Vanlı 15 Şubat 2021 15:59

Ufuk açıcı bi yazı olmuş tebrikler

Yazarın Diğer Yazıları