Özlem Tekin Alkan

Ev temizliği nasıl yapılır?

Özlem Tekin Alkan

Sevgili okurlar…

Bildiğiniz üzere dünyada ve ülkemizde yaklaşık iki yıldır etkisini iyice hissettiren koronavirüs salgınıyla mücadele etmek için kişisel temizliğimize dikkat etmeliyiz.

Ülkemizde sürekli temizlik, maske, mesafe ve hijyen kullarına uymak için insanlara uyarılar yapılıyor. Peki insanlar yaşadığı alanları yeterince temiz kullanıyor mu? Bu yazımda yaşadığımız evlerde temizliğin ne kadar önemli olduğundan bahsetmek istiyorum.

Evlerimizi temizlerken öncelikle tavan, duvarlar, camlar, mobilyalar ve en son yerler şeklinde ilerleyebilirsiniz. Böylelikle tozların dağılmasını önleyerek daha etkili temizlik sağlayabilirsiniz.

Eğer odanın tüllerini ve perdelerini yıkayacaksanız, temizliğe başlamadan önce onları makineye atmalı, diğer yandan yağ çözücü, kireç çözücü gibi lekeler üzerine beklemesi gereken leke çıkarıcıları sıkarak zaman kaybetmeden diğer işlere başlamalısınız. Böylece siz diğer işleri yaparken bir yandan lekelerin çözündüğünü görebilir, oda temizlenene kadar tüllerin tertemiz olduğunu görebilirsiniz.

PAS İÇİN BİRAZ ÇAMAŞIR SUYU VE PAMUK YETERLİ

Banyonuzda çıkmayan pas lekeleri için saatlerce ovalamak, yüzeyleri çizecek sert hamleler yapmak zorunda değilsiniz. Paslı alana klorlu bir çamaşır suyu döktükten sonra üzerini pamuk ile tamamen kapatmalısınız. Bu işlem için konsantre çamaşır sularını kullanmalısınız. Böylelikle çamaşır suyunun akıp gitmesini önleyebilirsiniz. Birkaç saat sonra pamukları kaldırdığınızda pas lekesini hafif hareketlerle kolaylıkla çıkarabilirsiniz.

KÜF KABUSUNUZ OLMASIN

Mutfak ve banyo gibi alanlarda nem nedeniyle küf oluştuğunu görebilirsiniz. Küflü alanların temizlenmesi için küf temizliği için özel deterjanlar kullanabilirsiniz. Bir fırça yardımıyla küf deterjanını dolap içlerine, duvarlara, fayans aralarına uygulayabilirsiniz. 10 dakika bekledikten sonra nemli bir bez ile alanları silin ve ardından durulayın. Küflere elveda demek bu kadar kolay.

BULAŞIK MAKİNENİZ İYİ TEMİZLEMİYOR MU?

Pratik ev temizliği için en önemli noktalardan biri, temizlik araçlarından gerekli verimin alınabilmesidir. Bulaşık veya çamaşır makineleriniz iyi yıkamıyorsa öncelikle onları temizlemelisiniz. Piyasada satılan bulaşık makinesi ve çamaşır makinesi temizleyiciler ile makineleri yüksek ısıda boş olarak çalıştırmalı ve filtrelerini temizlemelisiniz.

KLOZET TEMİZLİĞİ DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ KADAR ZOR DEĞİL

Klozet temizlemek sizin için bir matematik problemi kadar zor görülebilir. Ancak doğru yerden başlarsanız, kısa sürede ve en hijyenik şekilde temizliği tamamlayabilirsiniz. Temizliğin püf noktaları arasında ilk sırada nereden başlayacağınızı bilmek yer alır. Klozet dışarıdan içeri doğru temizlenir. Yani önce dış yüzeyler, sonra kapak içi, oturulan kapak, ardından klozet içi temizlenmelidir. Klozetin içine temizleyici sıkarak kapağı kapatın ve dışını güzelce silin. Siz iç kısmın temizliğine geçerken beklettiğiniz temizleyici sayesinde içerideki kirlerin çözüldüğünü fark edebilirsiniz. Dış yüzeyleri süngerle, iç kısmı ise kalın bir fırça ile ovalayabilirsiniz. İz kalmaması için tüm yüzeyleri nemli bir bezle durulamalı ve ardından kurulamalısınız.

HANGİ ÜRÜNÜ NEREDE KULLANACAĞINIZI BİLİRSENİZ HIZ KAZANIRSINIZ

Ev temizliği püf noktaları verirken birçok kişi öncelikle kullanılacak temizleyiciden bahseder çünkü hangi ürünü nerede kullanacağınızı bilmek hız kazanmanın sırrıdır. Eğer sorun kireçse kireç çözücü veya klorsuz çamaşır suyu kullanabilirsiniz. Yağlardan kurtulmak için yağ çözücü, bulaşık deterjanı veya amonyaklı temizleyiciler tercih etmelisiniz. Mikroplarla mücadele için klorlu çamaşır suyu kullanabilirsiniz. Deterjanları hiçbir şekilde birbirine karıştırmamalı ve temizlik yapılan alanları iyice havalandırmalısınız. Çok amaçlı doğal temizlik solüsyonunu evinizin her odasında güvenle kullanabilirsiniz. Kolay uygulama için fısfıslı şişelere doldurmayı deneyin.

Temizlik için evinizde kullanabileceğiniz ürünleri tek tek seçmek zor olabilir. Hem kaliteli hem de uygun fiyatlı temizlik paketlerini sipariş ederek, evdeki temizlik malzemesi ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Paket içinde süngerden eldivene, bulaşık deterjanından oksijenli çamaşır suyuna, streç filmden yüzey temizleyiciye, çöp torbasından buzdolabı poşetine, Videla temizlik setinden mikrofiber beze kadar birçok ürünü bir arada bulabilirsiniz. Hemen sipariş verebilir, temizlikte size yardımcı olacak uzmanlara hemen sahip olabilirsiniz.

HIZLI CAM TEMİZLİĞİ

Camların özellikle dış cephelerini temizlerken uzanmak oldukça zahmetlidir. Dış kısımlara erişmek için üzerine bez yerleştirilebilir uzun cam silici setlerden alabilirsiniz. Değiştirilen başlıklar arasında çek çek olmasına da dikkat etmelisiniz. Siliciye cam bezleri takarak tek silişte pürüzsüz görünüm elde edebilir, kalan nemi çek çek ile kolaylıkla camdan uzaklaştırabilirsiniz. Pencere çerçevelerini ayrıca bir mikrofiber bezle silmeyi unutmayın. Cam temizliğinde, cam için özel hazırlanan cam sularını kullanabilirsiniz.

TEMİZLİK ETKİSİNİ UZUN SÜRE KORUMAK İÇİN TÜYOLAR

Pratik ev temizliği nasıl olur öğrendiniz, ancak evin kısa sürede yeniden kirleneceğinden endişe ediyorsanız temizlik etkisini uzatacak ipuçlarına kulak verebilirsiniz.

Elektrikli sürpürgede HEPA filtreyi tercih edin, böylelikle süpürdüğünüz tozların dışarı çıkma ihtimalini en aza indirirsiniz.

Yüzeylerde tozlanmayı geciktirici silikonlu temizleyiciler kullanın ancak temizlik esnasında onları solumadığınızdan emin olmalısınız.

Temizlik etkisini uzun süre hissetmek için evi sık sık havalandırmalı ve her gün 15 dakika temizlik rutini oluşturmalısınız. Bir gün bu sürede evi süpürebilir, diğer gün toz alabilirsiniz. Her gün 15 dakika ayırarak haftalarca, derinlemesine temizlik yapmadan evin temiz kalmasını sağlayabilirsiniz.

Evcil hayvanınız varsa onu her gün taramaya özen gösterin, böylelikle etrafa dökeceği tüy miktarı azalır.

Temizlik robotu almayı deneyebilirsiniz, böylece siz elinizi bile sürmeden her gün evinizin zeminlerini temizleyen çalışkan bir yardımcıya sahip olabilirsiniz.

Yazarın Diğer Yazıları