Hikmet Aksoy

Van eski ruhunu arıyor...

Hikmet Aksoy

Dünya güzelliklerini anlatan gezginlerden kimilerinin ,  "Dünyada Van, ahirette iman" deyimiyle sözlerini bağlayanlar çok olur. Bu değerlendirme doğrudur. Şu yaşıma geldim, kendi ihmalime sayıp Van'ı  göremeden yitirdiğim yıllara üzülüyorum.

Bu güzel kenti ve güzel insanlarını -şimdiye değin-  tanıyamamış olmanın ezikliğini yaşıyorum. Doğuda bulunduğu konum itibariyle "kilit kent" özelliği taşıyor Van...

Ekonomide...

Ticarette...

Sosyal yaşamda...

Eğitimde...

Tarihte...

Ve kadın dünyasıyla Van, doğuda  "kilit kent..." ülkemizin.

Valiliğin himayelerinde yapılan; iki gün süren ve ilin ekonomik yapısının analiz edildiği " 1. Van Kent Ekonomisi ve Yerel Kalkınma Zirvesi 2017" panelinin çok başarılı olduğunu belirtmek durumundayım.

 Van kenti ve kimi ilçelerinde korkunç 2011 depremi sonrasının "toparlanma dönemi" hala yaşanıyor. Düzenlenen panelin bir nedeni de bu olsa gerek..

Tabii ki, geçen süreçte; kentsel sorunlara çözümler bulundu, bunlar gerçekleştirildi.

Panelistlerin söylemlerinden anladığım kadarıyla ülkenin diğer kentlerindeki  sorunların Van'da  yaşandığı gerçeği var ortada...

Van'ın genç nüfusunun istihdam edilmesi tabii ki kentte rahatlık yaratacak. Ama bu sorun ülkesel anlamda yaşanıyor.

 ***

Van, eski "Vanlılık ruhu"nu arıyor. Beyin ve sermaye gücü arıyor  iç göçmenlik ve terör nedeniyle yurdun çeşitli bölgelerine gitmek durumunda kalan Vanlıların  doğdukları bu topraklara vefalarını göstermeleri bekleniyor.

Siyasetin her şey olmadığını söyleyen sokaktaki insanların beklentisi de iş bulmak ve çalışmak...

Valilik öncülüğünde  kentteki  tüm dinamiklerin üzerilerine düşen görevleri yapması  gerekir.

Ayrıca geniş şekilde yazacağım ama; kısa da olsa belirtmek durumundayım. Van kadını yaşanan deprem felaketinin acılarını unutturmayı, yaşama tüm güçleriyle sarılmayı amaç edinmiş görünüyor. Yaşamın ana direği, direnç noktası kadınlar, Van'da kendi aralarında organize olup kendilerinden olan beklentileri yanıtlamaya  hazırlar, başladılar bile...

Çalışma heyecanıyla, yararlı olma heyecanıyla Van'ın "Mavi Fularlı Kadınlar"ı  bu kentin yeniden şekillenmesinde özellikle sosyal yaşamda büyük başarılara imza atacaklarına inanıyorum.

 "Mavi Fularlı Kadınlar"ın çabaları Van'ın bir başka markası olacak..

Yazarın Diğer Yazıları