İkram Kali

Elimizden alınan TRT Van Radyosu'nu geri istiyoruz

İkram Kali

Ne gariban bir şehrimiz var.

Diğer şehirlerin siyasileri idarecileri  memleketlerinin  gelişmesi , kalkınması için  mevcut kurum kuruluşlarına yenilerini eklerken,  Van olarak biz sahipsizlik, ilgisizlik sonucu elimizden alınan veya kapatılan kurumların  yeniden açılması mücadelesi veriyoruz.  Polis Koleji,  Bölge İdare Mahkemesi,  TRT Van Radyosu,  Doğu Anadolu  İhracatçılar Birliği  kapatılan veya başka  şehirlere   götürülen kurumlardan  yalnızca  birkaçıdır.

Hatırlarsınız.

Diyarbakır, Erzurum, Çukurova radyolarından yıllar  önce 1958 yılında kurulan, çok uzun yıllar Van ve çevresinin eğitim, kültür ve sosyal hayatına önemli katkılar yaparak kültür, eğitim, müzik, haber yayınları yapan TRT Van İl Radyosu'nun  kapısına  1991 yılında hiçbir gerekçe gösterilmeden  kilit  vurularak Van'ın sesi susturuldu. TRT Van Radyosu'nun   TRT Van Bölge Müdürlüğü olarak radyo, televizyon stüdyolarıyla birlikte daha  güçlü bir yapıda yeniden açılmasına büyük ihtiyaç olduğunu bu köşede "Yitik kentin susturulan sesi; TRT Van Radyosu", "TRT Van Bölge Müdürlüğü kurulursa fena mı olur?",  "Vanlılar TRT'den müjde bekliyor” başlıklı yazılarımızla gündeme getirdik.

 Gazetemizde de konuyla ilgili haberler yaptık.

Stratejik bölgesel konumu, kalabalık nüfusu,  ticaret,turizm, kültür  kenti olmanın yanı sıra  İran ile  sınır komşusu olan  Van'a  TRT Van Radyosu kurulmasının önemine dikkat çekerek, “  Van insanına istihdam alanı sağlayacak TRT Van Bölge Müdürlüğü  istendiği takdirde kurulabilir. Yeter ki karar verilsin. Bunun için de tabi ki önce Vanlılık ruhuna sahip, kentin ve toplumun beklentilerine duyarlı kesimlerin siyasilerin ortak çabası, ısrarlı takibi gerekiyor. Van'ın haklı talebini Ankara gündemine taşıma görevi başta  Vali, İbrahim Taşyapan'a, Milletvekillerine, Van YYÜ'ye, Meslek odalarına, ilgililerine ve bütün Vanlılara düşmektedir. Vansesi TRT Van Radyosu/TRT Van Bölge Müdürlüğü'nün kurulması için başlatılan çabaların takipçisi olacak” dedik.

Aradan  zaman geçti.            

Unutmadık, unutturmadık.

TRT Van Bölge Müdürlüğü’nün kurulmasıyla ilgili köşe yazılarımıza, haberlerimize devam ettik.

"Bizim eller, ne güzel eller" Van türküsünün ezgisi çalındıktan sonra spikerin, "Burası orta dalga 254 metre, 1179 kHz üzerinden yayın yapan TRT Van İl Radyosu. Günaydın sayın dinleyiciler" anonsuyla yayına başlayan TRT Van İl Radyosu'nun yeniden ses vererek yayınlarına başlaması gerektiğini anlattık.  TRT Van İl Radyosu’nun kuruluşunu sağlamak, kentimizin radyo ihtiyacını  ilgililere duyurmak, TBMM, Başbakan, Başbakan Yardımcısı, TRT Genel Müdürü, Van milletvekillerine gönderilmek üzere  www.change.org  kampanya sitesinde "TRT Van Radyosu'nu Geri İstiyoruz" temasıyla okurlarımızın, değerli radyo dostlarının ve Vanlıların destekleriyle imza kampanyası başlattık.

 

Vazgeçmedik.

Değerli köşe yazarlarımız Veysel Selen "Van Radyosu ve Bizim Radyo Günlerimiz",  Şahin Akçap "Önce radyo vardı" başlıklı yazılarında TRT Van Radyosu'nun yeniden kurulması çağrısında bulundular..

Yazılarımız ve haberlerimiz üzerine ilk olarak  Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal Ankara’da TRT Genel Müdürü ile görüşerek TRT Van Bölge Müdürlüğü’nün kurulması konusunda ilk adımı attı. Ardından Van Turizm ve Kültür Müdürü Muzaffer Aktuğ kamuoyunun  talebine  duyarlılık  göstererek girişim başlatıklarını açıkladı. TRT Van İl Radyosu'nun TRT Van Bölge Müdürlüğü olarak kurulması için başlattığımız çabalar, ısrarlı çağrılar sonrası dönemin Van Valisi İbrahim Taşyapan  da daha fazla sessiz kalamayarak TRT Genel Müdürlüğü’ne 2016 Aralık ayında resmi yazı göndererek, TRT Van İl Radyosu'nun kurulmasını resmen talep etti.

Vali Taşyapan  gönderdiği yazıda şu ifadelere yer verdi: "1958 yılında Basın Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak yayına başlayan Van İl Radyosu daha sonra 1 Mayıs 1964'te TRT'nin kurulmasıyla birlikte Van TRT radyosuna dönüşmüştür. Türkiye'nin ilk kurulan radyolarından biri olan TRT Van Radyosu 1991 yılında hiçbir gerekçe gösterilmeden kapanmıştır. Kentin gelişmesine, eğitimine, sosyalleşmesine ve ekonomisine önemli katkıları olacağına inandığımız TRT Van Radyosu, ilin kültür ve sosyal hayatının yanı sıra Vanlı gençlere de istihdam olanağı sağlayacaktır. İlimizin stratejik konumu, nüfusu ve turizm kenti olması ayrıca Vanlıların sesi, gözü, kulağı ve atan kalbi olacak olan TRT Van Radyosu'nun televizyon, radyo stüdyoları, yayın merkezi, sanatçı ve idari kadrosuyla birlikte kurulması hususunda ilgi ve yardımlarınızı bekler, gereğini arz ederim."

Konuyu yakından takip eden  kentimizin dinamikleri Vanlılar gelecek güzel haberi bekleyip durdu.

Aradan 2 yıla yakın bir süre geçti.

TRT ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Kimseden ses seda çıkmadı.

Bu arada Vali İbrahim Taşyapan Ankara'ya Merkez Valisi olarak  alındı, yerine  Elazığ Valisi Vali Murat Zorluoğlu atandı. 

 Devlette devamlılık esastır. İnsanlar unutabilir ama devlet ve gazeteci  hafızası unutmaz, unutmamalıdır.  Van halkı Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’ndan  TRT Van Bölge Müdürlüğü’nün kurulması  için başlatılan  girişimleri daha güçlü bir  şekilde devam ettirilmesini  hatta sonuçlandırmasını  bekliyor.

 Vanlılar diyor ki;

TRT Van Bölge Müdürlüğü kurulması için sonuç verecek  ciddi adımlar atılsın. Van için önem taşıyan bu  konu  Valilik, Büyükşehir Belediyesi,  Güçbirliği Platformu, Ticaret ve Sanayi Odası, Ekonomi Konseyi  gündemlerine alınsın. İlimizi ziyaret eden Bakan ve diğer yetkililere gerekçeleriyle aktarılsın. Genelde devletin özelde Van'ın bölgede  susturulan sesi TRT Van Bölge Müdürlülüğü kanalıyla güçlü bir şekilde yeniden yükselsin.

Van'ımızın kurtuluşunun 100. yılı  kutlama projeleri kapsamında TRT Van Bölge Müdürlüğü kuruluşu 2018 yılı  içinde gerçekleştirilsin. TRT Van Radyosu  da türkülerle, şarkılarla yayınına yeniden  başlasın.

Herşeyin farkında olan Vanlılar  çok şey istemiyor.

Van halkı, siyasi oyunlarla kapatılan TRT Van Radyosu’nun  yeniden  açılmasını istiyor.

Yazarın Diğer Yazıları