İkram Kali

Rektör Şevli'ye hatırlatma

İkram Kali

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli göreve geldikten sonra birkaç kez basınla bir araya geldi  

En son 20 Mayıs 2020 günü kentteki ulusal ve yerel basın temsilcileriyle video konferans yönetimiyle bir araya gelerek üniversitenin 2021-2025 'Stratejik Plan Bilgilendirme Toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda yapılan sunum sonrası 5 yıllık stratejik planla ilgili gazetecilerin görüş ve önerileri alındı.   

Bilgilendiğim toplantıda ben de görüş ve önerilerimi aktarma fırsatı buldum. Daha sonra bunları ve üniversitemiz güçlü, zayıf yönleri ile atması gereken adımlara yönelik önerilerimi rapor halinde rektörlüğe göndererek katkı sunmaya çalıştım.   

Stratejik planda Van YYÜ’nün ‘yenilikçi ve girişimci bir araştırma üniversitesi’ (3. Nesil Üniversite) olmasını istediğini söyleyen Rektör Şevli, 2017-2021 Stratejik Planı’nda eğitim kalitesi, araştırma ve geliştirme faaliyetleri ve kurumsal kapasitesi gibi 3 farklı amaç bulunduğuna işaret ederek, üniversite olarak 2021-2025 stratejik planında amaç sayısını 4’e çıkarmak istediklerini;  bununda ‘toplumsal katkı’ (şehirle bütünleşme) yapılması olduğunu kaydetti.  Van’ın geleceği, üniversitenin kentle bütünleşmesi açısından bu amacı önemli bir gelişme olarak gördüm. 

Üniversiteye herkesin sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Rektör Şevli, “Stratejik planda 4 amacımız var: 1-Girişimcilik ve Ar-Ge potansiyelini geliştirerek araştırma üniversiteleri arasında yer almak. 2-Yenilikçi ve geleceğe yönelik eğitim öğretim faaliyetleri. 3- Kalite standartları çerçevesinde kurumsal kapasitenin geliştirilmesi. 4-Yerel kalkınma liderliği misyonu ile toplumsal katkı sağlamak. Stratejik planımızla birlikte 3. Nesil Üniversite olma yolunda ilerlemek. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ni Bilim ve İnovasyon Üretim Merkezi’ne dönüştürme yolunda önemli adımlar atacağız. Bu süreçte girişimcilik ve yenilikçilik endekslerimizi arttırmaya çalışacağız. Üniversite-toplum etkileşimini arttırarak küresel bir ağın parçası olma yolunda ilerlemeyi hedefliyoruz. Bölgesel proaktif bağlantılar ve erken aşama inovasyon için motor gücü olacağız” dedi.  

Van YYÜ’nün hedeflerini de sıralayan Rektör Şevli, “ Hedefimiz dünyada ilk 1000 üniversite sıralamasında ilk 100’e, Türkiye’de 50 üniversite arasında ilk 30’a girmektir. Üniversitenin ilk hedefi eğitim veren bir üniversiteden çıkıp araştırma üniversitesi olmaktır. Bizim birinci önceliğimiz eğitim değil, bundan sonra birinci önceliğimiz araştırma olacaktır. Bu minvalde araştırma üniversitesi olmak istiyoruz. Şehirle bütünleşme açısından önem verdiğimiz yerel kalkınma liderliği misyonu ile toplumsal katkı sağlamadır. Yerel kalkınma paydaşları ile işbirliği çalışmaları, danışmalık faaliyetleri, kültür, sanat, sağlık ve çevre konularında aktif rol üstlenmek, sosyal sorumluluk projeleri geliştirmek, sağlık hizmetlerinin etkinleştirilmesidir” diye konuştu.   

Konuşmasının devamında üniversitede çok uluslu akademisyen profili sergileyen ve eğitim dili zamanla tamamen İngilizce olan bir üniversite hedeflediklerini söyleyen Rektör Şevli,  “Uluslararası alanda itibar gören çok uluslu proje geliştiren ve uygulayan bir üniversite olmak istiyoruz. Toplumsal fayda temelli eğitim, araştırma ve inivasyon yapan, toplumsal sorunları önceleyen, verdiği hizmetlerde toplumsal talepleri önceleyen bir üniversite olmak amaçlıyoruz. Üniversite sanayi işbirliği değil, gerçek anlamda üniversite sanayi işbirliği yapılmasını, akademisyen ve öğrencilerin inivasyon tabanlı girişimcilik yapmasını teşvik eden, kendisi de girişimcilik yapan ve bünyesinde üretilen bilgiyi koruyan en önemlisi ticarileştiren bir üniversite olmayı hedefliyoruz. Yeni bir vizyonla benzersiz bir eğitim modeli kaldıraç etkili destek mekanizmaları, politika önceleyen atama ve yükseltme kriterleri, yeni strateji politikalarıyla tam uyumlu olacak şekilde yeniden belirleneceği üniversitemiz bir araştırma üniversitesi olmalıdır” ifadelerinde bulundu.  

Rektör Şevli’nin heyecan yaratan, ilgi çeken paylaşımını yukarıda özetle hatırlatmakta yarar gördüm. Anlatılanlar elbette güzel, ama zaman denilen sermayeyi doğru kullanarak hayata geçirmek önemlidir.   

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ni 37 yıl sonra da olsa liyakat, ehliyet bilgi birikim ve vizyon sahibi Vanlı bir rektörün yönetmesinin zamanının geldiğini haber ve köşe yazılarımızda ısrarla dile getirdik.  Bu talebimizin diğer iller kadar Van’ın da hakkı olduğunu söyledik.  18 Nisan 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, rektörlük görevine Prof. Dr. Hamdullah Şevli’yi layık görerek atadı. Böylece Van YYÜ’de bir ilk yaşanmış oldu.     

Rektör Hamdullah Şevli’nin üniversitede fark yaratan başarılı işler yapacağına inandım ve hala inanıyorum. Ancak görev süresi 4 yıl olan, bir yılı koronavirüs süreciyle geçen Hamdullah Hoca, görevde 2’ci yılını nisan ayında dolduracak. Yani geride 2 yıl gibi bir zamanı olacak.   

Proje, plan, program, toplatılar ve niyetler iyi olabilir. Önemli olan bunların teoriden pratiğe geçirilmesidir.  

Van halkı şehirle bütünleşmiş, yerel kalkınmada liderlik misyonunun ve motor gücünün farkında olan aksiyoner üniversite görmek istiyor.   

Toplum, Askeri Hastane müze olsun,   

Toplum, TRT Van İl Radyosu yeniden açılsın,   

Toplum, Zeve Şehitliği ruhuna yakışmayan görünümden kurtulsun,  

Toplum, Van Müzeler Şehri olsun,  

Toplum,  Van’ın değerlerinin isimleri yaşatılsın ve vefa gösterilsin,  

Toplum, kent kimliği ve dokusu korunsun, kültürel zenginliklere önem verilsin,  

Toplum, Van Kent Kütüphanesi kurulsun,  

Toplum, planlı şehirleşeme gibi konuları tartışıp gündeme getirirken Van YYÜ’nün aydınlatıcı bilimsel görüş ve önerilerini yüksek sesle, cesaretle moral ve heyecan yaratacak biçimde duymak ve öğrenmek istiyor.    

Aynı şekilde toplum…  

Van YYÜ’nün dünyada 100 üniversite, Türkiye’de 30 üniversite arasına ne zaman gireceğini,   

Kültür sanat alanında hangi faaliyetler yapıldığını,  

Üçüncü nesli üniversite olma yolunda ne kadar yol alındığını,  

Atama ve yükseltme kriterlerinin yeni strateji politikalarıyla tam uyumlu olup olmadığını merakla izliyor.  

Bilimin ışığında kentimizde öncü olması gereken Van YYÜ’nün dinamik hareket etmesini, duyarlı olmasını, toplumu ve kenti ilgilendiren konularda misyonunu yerine getirmesini bekliyor.  

Üniversite yönetiminin yolun yarısına varmadan soluk alarak amasız, fakatsız öz eleştiri yapmasının gelecek açısından yararlı olacağına inanıyoruz.  

 Hiçbir şey yapılmadı demek istemiyoruz. Elbette çok şey yapılmıştır ve yapılıyor. Ama Hamdullah Hoca ve ekibinden daha fazlasını, daha dinamik olmasını bekliyoruz.  

Çıtanızı,  hızınızı, sesinizi yükseltin; varlığınızı ve etkinizi her alanda daha çok hissettirin;  Zeve yerleşke ana girişinden itibaren üniversiteyi gezin gözden geçirin.    

Rektör Şevli’nin başarılı olmasını isteyenler kadar başarısız olmasını isteyenlerin de olduğunu biliyoruz.  Biz üniversitemizin de rektörümüzün de başarılı olmasını istiyoruz.  

 

Yorumlar 1
SADETTİN çabuker 0533 2595087 29 Ocak 2021 19:39

Hemşerimiz rektör riyakâr önem vermeyerek siyasete önem veriyor bu böyle olmamali memleketimiz ve geleceğimiz için hayırlı olmaz sondan birinci oluruz

Yazarın Diğer Yazıları