İkram Kali

VATSO'da ortak akıl ve güç birliği sağlanmalı

İkram Kali

Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda yeni bir dönem başlıyor.
İş çevresi oda seçimlerine büyük ilgi göstererek tercihleri doğrultusunda oy kullanarak kurumlarına sahip çıktı.  Bütün üyelerin oyları tercihleri değerlidir, anlamlıdır. Bu saatten sonra seçilenler çok sevinmemeli, kaybedenler ise üzülmemeli. Netice bu demokratik hizmet yarışıdır.
35 meclis üyesi içinde yeni üyeler olduğu gibi eski üyelerde var. El ele vererek Van için,  toplumun genel menfaatleri için güç birliği yapılması gerekiyor, öyle de olacaktır. 
 "Mahkeme kadıya mülk değil" bunu kimse unutmamalıdır. 
Hiçbir makam, koltuk kimsenin babasının malı da değil. Emanet verilen makamları babalarının malı gibi zannedenler tarihin her döneminde yanılmıştır. Makamlar, koltuklar hizmet aracıdır. Bunun bilincinde olanlar koltuklarından, makamlarından ayrıldıklarında değerlerini, saygınlıklarını aynı şekilde korurlar. Makamlar geçici, hizmetler kalıcıdır.
O nedenle kimse koltuğa, makama güvenmesin. Kırıcı olmasın. 
Necdet Takva 20 meclis üyesi ekibiyle odayı yönetecek. Mirza Nadiroğlu ise 15 meclis üyesiyle odada denetleyici muhalefet görevini sürdürecek.  
 Seçimden başarıyla çıkan Necdet Takva'nın işi,  sorumluluğu yeni başlıyor.
Basın olarak Takva'nın elimizde bulunan seçim bildirgesini, EDH programını ve ağzından çıkan sözlerini senet olarak kabul ediyoruz. Van adına, esnafımız adına hizmetlerini, çalışmalarını sorumluluğumuzun gereği doğrultusunda denetleyip takip edeceğiz. Yanlışlarını, eksikliklerini yazarak uyaracağız. Doğru, yararlı hizmetlerini ise takdir ederek destekleyeceğiz. 
Meslek odaları gelişen ekonomiyle birlikte Van gibi illerde daha etkin bir güç kazanıyor. Ancak odalar bu güçlerini kullanırken kimi zaman birilerini zenginleştiren, birlilerinin özel işlerini takip eden, dedikoduya mahal bırakan kuruma dönüşebiliyor.  Meslek odalarının öncelikli yasal görevi üyelerinin genel yararı doğrultusunda yardımcı olmak, hizmet etmektir. Bunun yanında ilin ekonomik, sosyal, kültürel sorunlarını dile getirme gibi bir sorumluluğu da vardır. Bu anlamda odanın kaptanı Takva'nın VATSO'yu kişisel ihtirasları, egoları, çıkarları için kullanmak isteyenlere fırsat vermeyeceğine inanıyorum.  Aksi herkese zarar verir. 
Açıklanan seçim sonuçlarına 3 gün itiraz süresi var. İl seçim kuruluna bu süre içinde herhangi bir itiraz yapılmadığı takdirde. İl Seçim Kurulunun gözetiminde, 35 meclis üyesinin katılımıyla 9 kişilik yeni yönetim kurulu ve 7 kişiden oluşan üst kurul delegesi seçimi yapılacak.  Seçilen yönetim kurulu kendi arasında oda başkanını seçecek. Teamül gereği iki başkan yardımcısı ve muhasip üye seçimi başkanın tercihine bırakılacak. Başkan yakın çalışma arkadaşlarını kendisi belirleyecek. Bu arda genel sekreter ataması yapılacak.   VATSO bünyesinde idari bazı düzenleme yaşanması bekleniyor. Yapılacak personel düzenlemesinde ölçünün kaçırılmaması gerekir.  
Seçim sonucunda VATSO üye profilinin bütün renkleriyle, farklılıklarıyla gökkuşağı gibi meclise yansıdığını belirten VATSO eski meclis başkanı Ata Altay, seçim sonuçlarını " Ekonomi siyasi müdahaleyi kabullenmemiştir "  sözleriyle değerlendirdi.

Yazarın Diğer Yazıları