İkram Kali

Van'ın İkinci Devlet Üniversitesi Neden Olmasın?

İkram Kali

Van Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız 2023 yılında eğitim,  ekonomi,  kültür ve modern şehirleşmesiyle sadece Türkiye'nin değil dünyanın inci şehirlerinden birisi olabilir, olmalıdır.  Bu değişim gelişme sürecinde Vanımıza ikinci devlet üniversitesinin kurulması kaçınılmazdır. 
Bu bağlamda…
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) de Rektörü Prof. Dr. Sayın Peyami Battal,  rektörlük görevine seçildikten sonra iyi niyetle samimi bir toplantı düzenledi.  13.07.2011 tarihinde meslek odaları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve Van üzerine söyleyecek sözü olan Vanlılar ile üniversite arasında dayanışmayı güçlendirmek üzere Cengiz Andiç Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıya Rektör Prof. Dr. Battal, Rektör Yardımcıları, Danışmanları, Genel Sekreter ve diğer ilgililer tam kadro katıldı.
Katılımcılar toplantıda YYÜ'ne yönelik eleştiri,  görüş ve önerilerini aktardılar.  Rahmetli Fevzi Leventoğlu abimizde YYÜ bünyesinde Van' a bir konservatuar kurulması önerisini dile getirdi. Bizde söz alarak Van ve YYÜ geleceği hakkındaki bazı önerilerimiz ile ikinci devlet üniversitesine dair düşüncelerimizi dile getirdik. Özetle şunları söyeledik:
1. Yüzüncü Yıl Üniversitesinin isminin önünde resmi olarak Van olmadığı için belgelerde,  yazışmalarda Van ön ismi kullanılamamaktadır. Bu nedenle YYÜ'nin Van'da olduğu bilinmemektedir. Üniversitemizin isminin önüne Van isminin eklenmesini öneriyorum. Üniversitemizin ismi böylece VAN YYÜ olmalıdır. 
2. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız 2023 yılı YYÜ için daha özel bir anlam ifade eder. YYÜ Cumhuriyetin 100.  yılı kutlamalarını tanıtım için fırsat bilerek şimdiden kültürel, bilimsel sosyal etkinlik projeleri hazırlamalıdır. 
3. YYÜ'nün çorak, mezra benzeri dağınık çarpık görünümü,  şehirden kopuk yapısı Vanlıları üzüyor. Üniversitemizden onlarca yıl sonra kurulan üniversiteler daha yeşil, daha düzenli. Vanlılar iftihar edecekleri bir üniversite arzuluyor. 
4. Madem Zeve kampüsü toprak yapısı nedeniyle yeşillendirilemiyor,  geliştirilemiyor o zaman burada ısrar edilmemeli, kaynaklar da boşa akıtılmamalı. Edremit-Gevaş-Gürpınar arasında uygun hazine arazisi üzerinde ikinci kampüs için adım atılmalıdır. Olası kampüs alanı ikinci devlet üniversitesine de alt yapı oluşturur. 
Neyse, aradan bir süre geçti.  Van 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde yıkıcı, acı depremler yaşadı. YYÜ'de hasar gördü. Rektör Prof. Dr. Battal'da deprem sonrası üniversitenin durumunu değerlendirmek üzere 11.02.2012 tarihinde basın toplantısı yaptı. Toplantının başında, " YYÜ 30 yıldır burada bir türlü gelişmiyor, güzelleşmiyor. Sayın hocam deprem sonrası Van yenilenecek.  YYÜ olarak sizde deprem sonrası gelecek yardım ve kaynakları tekrar buraya harcamak yerine Edremit, Gevaş -Gürpınar arasında yeni bir kampüs için harcasanız daha doğru olmaz mı?  Ayrıca yeni kampüs aynı zamanda ikinci devlet üniversitesine de bir alt yapı olur…"  dedik. Söylediklerimizi bir anlamda tekrar  ettik.
Olmadı! Neden olmadığını da bilemiyoruz.
Cesaretle alınacak radikal bir karar sonrası ikinci üniversite/ikinci kampüs yeri konusunda ilgililer yetkililer de ikna edilebilseydi, adım atılsaydı… TOKİ konutlarıyla birlikte Van'ın ikinci devlet üniversitesinin temelini oluşturacak YYÜ Edremit-Gevaş kampüs binalarının merkez bölümünün binaları bugün belki tamamlanmış olacaktı. Yeni Van'da yüksek eğitim-öğretim alanında da müthiş bir sıçrama yapacaktı. Mevcut YYÜ Zeve kampüsü ise hayvanat bahçesi,  uygulama alanı, hara olarak ve daha birçok amaç doğrultusunda değerlendirilebilirdi.
Olmadı!?
YYÜ açısından tren kaçtı!
Depremden güçlenerek çıkamadık.
Bizim derdimiz; sadece modern,  gelişen, mutlu olacağımız güzel bir Van'dır.
Sadece tarihe kayıt düştük. Van kamuoyunu bilgilendirdik. Bu satırları da sadece üzüm yemek için yazdık.
Seçilmişler, atanmışlar… Van'ın derdini dert edinenler… Sorumluluk sahibi olanlar,  yetkili, ilgili herkesin deprem sonrası ikinci devlet üniversitesini düşünmesi,  bu yönde aralıksız çaba göstermesi gerekir.
Unutmayın deprem sonrası yatırımlar ve büyükşehir ile birlikte ilimizin çehresi inanılmaz ölçüde değişecektir. En azından Van'ın geleceği için Edremit-Gevaş-Gürpınar arasında "VANGÖLÜ ÜNİVERSİTESİ " kurlusun diyorsanız, bunu istiyorsanız hiç olmasa hazine arazi tahsisi için ortak bir mücadele verin.

** 
Ak Parti Hücre Yeniledi
Televizyon kanallarından izlediğimiz bin 490 delegenin katıldığı AK Parti'nin 4. Olağan kurultayında Başbakan Tayyip Erdoğan, duyusal ağırlıklı 2 saati aşkın bir konuşma yaptı. Kongrede özetle:
  1. Sezai Karakoç'un "Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine" şiirini okudu
    Konuşmasının 2-3 yerinde Van'a vurgu yaptı. 
  2. Atatürk'ten Menderes, Özal, Erbakan, Ahmed-i  Hani ve Selahattin Eyyubi'yi andı.
  3. CHP ye çağrı yaptı.
  4. "Farklı görevler, unvanlar altında yine bir olacağız, beraber olacağız" dedi.
  5. Helallik istedi.
  6. Darbeler döneminin kapandığını ifade etti.
  7. Omurganın korunduğu, partiye yeni gelenler ile  hücre yenilemesi gerçekleştirildiğini söyledi.
  8. "Kürt kardeşlerime sesleniyorum; bizi sevsin veya sevmesin, elini vicdanına koysun, cumhuriyet tarihi boyunca hangi hükümet bu kadar cesur adım attı, bu kadar samimi oldu."  hatırlatmasında bulundu.
  9. Filistin'e destek vermeye devam edeceğini vurguladı.
  10. Suriye konusunda Rusya, Çin ve İran'a tavrınızı değiştirin çağrısı yaptı.
  11. "IMF'ye 5 milyar dolar borç vereceğiz" dedi.
  12. Azerilerin durumunda bir değişiklik olmadıkça Ermenistan'a yönelik tutumun değişmeyeceğini söyledi.
  13. Kongre için Vanlı Kahraman Çocukları anlatan 120 filminin yapımcı-yönetmeni Özhan Eren tarafından hazırlanan  'Ak Parti burada' isimli  şarkı çalındı.
    Kongrenin Van  açısından neleri  değiştireceği, neler  getireceğini yakında  göreceğiz.

Yazarın Diğer Yazıları