İkram Kali

Van'dan örnek uygulama

İkram Kali

Ortaya karışık Kurban Bayramını geride bıraktık.

 

Bayram öncesi “ Frene Değil Kurala Güven “ uyarısına karşın trafik kazaları sonucu araçlar hurdaya,  kaza yerleri can pazarına döndü. Bayram tatili nedeniyle yollarda yaşanan trafik kazları sonucunda adeta katliam yaşandı. Ölümlü ve maddi kayıplara yol açan kazalarda 122 kişi yaşamını yitirdi, 640 kişi de yaralandı.

 

Bayram tatili 10 güne çıkarılınca bayramın manevi tadı ve havası da kaçtı. Dini bayram heyecanı tatile feda edildi.  Eski bayramların ruhu bu bayram çok daha aranır oldu. Tıpkı tadı ve havası kaçan milli bayramlar gibi. Bayram mı tatil mi olduğu pek anlaşılmadı. Birçok aile bayramı sevdikleriyle evinde geçirmek yerine çoluk çocuk tatile çıkmayı tercih etti.  Bazıları da pikniğe çıkarak kurban etleriyle mangal yaktı.

 

Van’da hareketlilik bayramda da devam etti.

 

Bayram öncesi, bayram süresi ve sonrasında İranlı turistlerin Van’a olan ilgileri hiç eksik olmadı. Akın akın gelen İranlı komşularımız harcamalarıyla kentimizin ekonomisine katkı sağlamaya devam ettiler.   İranlı turistlerin yanı sıra sayıları az da olsa Irak plakalı araçlarıyla ilimize gelen turistlerde dikkat çekici orana ulaştı. Bayram arifesi İranlı ünlü sanatçı Shadmehr Aghılı’nın verdiği konseri büyük ilgi gördü. Perşembe günü de İran’ın Erol Evgi’ni olarak tanınan Farsça aşk şarkılarının seslendiren dünyaca ünlü pop sanatçısı Ebi Van’da konser verecek.

 

Her şeye rağmen Kurban Bayramı’nda Van’dan güzel görüntüler paylaşıldı.  Van’ın geleneği tüm Türkiye’ye  örnek gösterilerek  “kurban böyle kesilir, böyle dağıtılır”  övgüsü aldı. 

 

 

İlk defa geçen yıl gazetemizde haberi yer alan Gevaş ilçemizin Kurultu Mahallesi sakinlerinin yıllardır süren Kurban Bayramı geleneği bu yılda devam etti.  Bu geleneğin Gevaş’ın yanı sıra Özalp ilçemizin  Kalecik Mahallesinde de onlarca yıldır yaşatıldığını tüm Türkiye bu bayram haber siteleri ve sosyal medyadan öğrendi.

 

 Van’a yakışan görüntüler yansıdı.

 

 Vanlıların kesilen kurban etelerini bir yerde topladıktan sonra kesen-kesmeyen ayrımı yapmadan tüm mahalle/köy halkına eşit miktarda dağıtmaları İslam dünyasına da örnek gösterildi.

 

“Bayramlar; paylaşmaktır, dayanışmadır, barıştır, kardeşliktir, yakınlaşmadır, birlik beraberliktir”  anlayışı güzel şehrimizde gözü gönlü tok münevver Vanlıların bir araya gelmesiyle somut olarak bir kez daha vücut buldu.

 

 Arakanlı Müslümanların maruz kaldığı vahşi katliamlara yüreği sızlayanlar,  Kurban Bayramı’nda boğazı düğümleneler Van’da gelenekselleşen kurban geleneği haberiyle azda olsa moral buldular. 

 

Sosyal medyada bayram paylaşımları arasında en çok ilgiyi Van’da gerçekleşen kurban kesme ve dağıtma geleneği topladı.. Van’ın sosyal medya fenomeni Van sevdalısı Nihat Işık namı diğer Nihat Hoca’nın Özalp ilçemizin Kalecik mahalle/köyünde, Kurban Bayramı'nda uygulanan kurbanların ortak bir havuzda toplanan ve kesen kesmeyen herkese dağıtılmasıyla ilgili paylaşımı  o kadar büyük bir ilgi gördü ki Cumhurbaşkanlığı Nihat Hoca’nın sayfasından haberi kopyalayarak takipçileriyle paylaştı. Paylaşım bir anda rekor seviyede beğeni ve yorum aldı.

 

Vanlılar kurban kesme ve dağıtma kültürleriyle ne kadar övünseler azdır.

 

Gevaş İlçemizin Kurultu ve Özalp ilçemizin Kalecik mahallelerinin/köylerinin cömert sakinlerinin ortak kurban kesimi ve eşit et dağıtımı geleneği kaynağını samimi İslam anlayışından ve insanca paylaşımından alıyor.

 

Özalp ve Gevaş’ta  Vanlı  hemşehrilerimiz kesilen kurban ve hayvanın etleriyle ilgili gelenekleri Kuran-ı Kerim’de Hac suresinin 28. Ayetindeki :“Siz de onların (kesilen kurbanların) etinden hem kendiniz yiyin, hem de yoksula ve fakire yedirin.” İfadesi ve Hz. Peygamberin kişinin kendi kurbanından yemesini önerdiği, “Et, fakir veya zengin olması, Müslüman olup olmaması fark etmeden istenildiği kişiye verilebilir”  tavsiyesine en uygun bir  davranıştır.

 

Bu anlamlı gelenek şöyle gerçekleştiriliyor:

 

Bütün mahalleli vatandaşlar, kurbanlarını aynı yerde kesiyorlar. Kesilen kurbanlar mahalle meydanında toplanıyor. Kurban etleri vatandaşların ortak emeğiyle yemeklik boyutlarda parçalandıktan sonra tartılarak eşit miktarda paylara bölünüyor. Bölünen kurban etleri kesen kesmeyen ayrımı yapılmadan muhtar öncülüğünde tek tek dağıtılıyor. Gelenek sayesinde hem kesenlere hem de ihtiyaç sahiplerine eşit oranda ve aynı kalitede et dağıtılıyor.  Gelenek sayesinde hayvan kesip et dağıtmanın ötesinde mahalle sakinleri kendi aralarında birlik beraberlik dayanışma sergiliyorlar. Kırgınlıklar, küskünlükler bu vesileyle giderilerek paylaşma, dayanışma da güç kazanıyor.

 

 İslam öğretisine  ve kurban kesme amacına uygun olmayan şekilde kurban etlerini çoğunluğunu buz dolaplarına kaldıran diğer ifadeyle “kanı dışarı eti içeri”  anlayışı ile zengin ve yoksulu bayramın ortak heyecanında, sevincinde buluşturamayan kurban kesimi ve  dağıtım sorunu “Kurban Kesimi ve Dağıtımında Van Örneği” uygulamasının yaygınlaşmasıyla son bulabilir.

 

 Diyanet İşleri, Başkanlığı “Kurban Kesimi ve Dağıtımında Van Örneği” kültürünü tüm Türkiye’ye hatta İslam ülkelerine örnek gösterebilir. Akademisyenlerde bu güzel geleneği inceleyerek kayıt altına alarak gelecek kuşaklara aktarabilirler.

 

Uzayan tatille birlikte tadı kaçsa da bayram Van’da güzel geçti.

 

Kurban Bayramından bu yıl geriye ne kaldı soranlara Van’da kurban kesim ve dağıtımının örnek kültürü kaldı diyebilirsiniz.

Yazarın Diğer Yazıları