İkram Kali

Van'dan konut alanlar kazanıyor

İkram Kali

2011 depremlerinde panikle evini, iş yerini yok pahasına satarak memleketi Van'ı terk eden Vanlılar oldu. Buna karşılık aylarca çadırda, konteyner veya kiraladığı evde maddi manevi tüm zorluklara göğüs gererek memleketini terk etmeyen Vanlılar da.

 

Depremlerde ağır hasar görerek yıkılan sitelerin yerine yüklenici firmaları öncelikle zenginleştiren yeni siteler yükseldi/yükseliyor. On yıl önceki bazı semtleri şimdi tanımak mümkün değil.

 

Konut ve işyeri fiyatları, kiralar hızla artıyor. Kiralar bugün 1200-2500 TL arasında değişiyor. Konut ve işyerleri yüksek prim yapmaya başlayan Van'dan gayrimenkul alan herkes sonuçta kazanıyor. Zira deprem sonrası hızla toparlanan Van'ın geçmişi gibi geleceği de çok parlak.

2019 yılı konut satış ve kira fiyatlarına bakılarak yapılan değerlendirmeye göre 30 büyükşehirde amortisman süresi 14 yıldan başlıyor, 26 yıla kadar çıkıyor. Amortisman süresinin en hızlı olduğu il 14 yıl ile Van oldu.

 

Büyükşehirler arasında kira geri dönüş süreleri en kısa olan iller sıralamasında ilk sırada Van yer alırken ardından sırasıyla Gaziantep, Ankara, Şanlıurfa, Eskişehir ve Antalya geliyor.

 

Hafta için de Hürriyet'te yer alan konuyla ilgili haber Van'da konut alanları, almak isteyen kararsızları heyecanlandırırken gazete okurlarını şaşırttı.

 

Araştırmaya göre Van'da bir konut kendisini 168 ay 14 yıl içinde amorti ederken Gaziantep'te 171 ay 14.3 yıl, Ankara'da 178 ay 14.8 yılda amorti ediyor. 14 yıl çok uzun bir süre değil. Bir çocuğun ilk, orta ve lise eğitim döneminden daha kısadır.

Görevi nedeniyle Van'a gelen birçok memurun 5-6 yıl konuta kira ödemek yerine krediyle konut aldıklarını, tayinleri çıktıktan sonra kiraya verdiklerini veya sattıklarını iyi biliyorum.  Doğu ve Güneydoğu'nun kavurucu yaz sıcaklarından kaçan ailelerin yanı sıra İranlı, Iraklı, Azerbaycanlı zengin aileler de Van'da konut sahibi oluyorlar.

 

3 büyük kent değerlendirilmesinde Ankara'nın daha avantajlı olduğu belirtilen haberde Van'ın gerisinde yer alan Başkent'te konutun amortisman süresi 15 yıldan az. Yapılan altyapı yatırımlarıyla değerlenen ve gayrimenkul firmalarının gözde adreslerinden biri olan İzmir'de bir konut kendini yaklaşık 218 ay yani 18 yıl 2 ayda amorti ediyor. Durgun bir dönemden geçen İstanbul pazarında da süre 216 ay. Yine 3 büyükşehir ortalama metrekare birim fiyatı İstanbul'da 3 bin 684 TL, İzmir 3 bin 62 TL, Ankara ise 1.774 TL olarak sıralanıyor. Bu tabloya göre satılık konut metrekare fiyatları arttıkça kira geri dönüş süreleri de doğru orantılı olarak uzuyor.

GABORAS Şehir Reytingleri verilerine göre; 30 büyükşehir belediyesi içerisinde son 24 aylık süreç içerisinde ortalama metrekare değeri en çok artış gösteren il Muğla olmuş. Ortalama metrekare değeri olarak Türkiye'nin en yüksek metrekare birim fiyatlarından birine sahip olan Muğla'da yüzde 7 oranında artış yaşandı. Muğla'yı yine yüzde 6.5'lik artış oranıyla bir diğer tatil bölgesi Antalya ve yüzde 5.6'lık artış oranıyla Aydın izliyor.

 

Van'ın tarihsel değerini, strateji konumunu, doğal ve insani güzelliklerini anlatmaya gerek yok. Terör olaylarının son bulması, kalıcı huzur ve güven ortamının sağlanması, çağdaş belediyecilik hizmetlerinin ağır aksak gelmesiyle birlikte Van'da ekonomi başta olmak üzere yaşamın tüm alanları olumlu etkileniyor.  Konut amortismanında Türkiye'de ilk sırada Van'ın yer alması bunun somut bir göstergesidir.

 

Özetle...

 

Huzur, güven ortamı herkesi mutlu ediyor, herkese kazandırıyor.

Yazarın Diğer Yazıları