İkram Kali

Van gibiyim artık

İkram Kali

Yüreğimi,  yemekteki tuzumu AKKÖPRÜ’ye anamın mezarına,

Eğlenceli, çocukluk anılarımı ÇAVUŞBAŞI MAHLESİ’ ne,

Neşemi EMEK Sinemasına,

Arkadaşlığı TEPEBAŞI mahallesine,

Aşkı, coşkuyu ATATÜRK ŞEHİR STADI’na,

Tırmanmayı, çabayı 52 merdiven çıkarak TOPRAK KALE’ye,

Ümitlerimi, beklentilerimi İSKELE’ ye bıraktım.

Şimdi sevinçlerim BAHÇESARAY kadar uzak ve dingin.

Gözyaşlarım MEJİNGİR suyu gibi.

Billur KEHRİZLER gibi unutulmuş,

Koca VAN GÖLÜ gibi durgun,

KİŞMLİ GÜL gibi solgun,

Sarsan,  yıkan DEPEREM kadar hasarlıyım.

Masum VAN KEDİSİ gibi garip

HAVA ALANI kadar vedalara alışık,

Terk edilen ESKİ VAN ŞEHRİ gibi yıkık,

 TOKİ konutları kadar yeni,

MEMEDİK kadar esintiliyim.

EDREMİT kadar huzurlu,

EREK DAĞI misali başım karlı, dumanlı,

BALIK BENDİ gibi durgunum.

KELEDOŞ gibi karışık,

MARAŞ CADDESİ kadar kalabalık,

VAN BALIĞI gibi ürkek,

Ağzımın tadı GÜL REÇLİ,

Keyfim ise VAN PEYNİRİ gibidir.

 

Anlayacağınız unutulmuş, hırpalanmış, anlaşılmamış, yalnızlaşmış, başkalaşmış, yorgun, kırıgın VAN gibiyim işte.  Göle açılan balıkçılar, baharı bekleyen ZERİNGADEK çiçeği gibiyim. Ne olursa olsun hep bir umut var içimde. Ben her şeye rağmen VAN KAHVALTISI kadar revaçta, VAN KALESİ gibi ayaktayım.

 Bir iletide okuyarak etkilendiğim şehir insan ilişkisini şiirsel bir dille anlatan dizleri şiir yazma yeteneğim olmadığı halde Van’a uyarlamaya çalıştım.

 

Vanlı geri zekalı mı?

Belediye Başkanı Ağrılı

Üniversite Rektörü Bayburtlu

Parti İl Başkanı Tatvanlı

Özel İdare Genel Sekreteri Urfalı

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri bilmem nereli. Bil bakalım bu şehir neresidir? Kime bu soruyu sorarsanız cevabı Van olur. Eh, yükseklerde yapılanma böyle olunca alt kademelerde benzer şekilde düzenlemeler oluyor tabi ki.  Van’ın durumu bilmece gibi değil mi?

Geçen akşam meslektaşlarımızla sohbet ederken Vanlı bir arkadaşımız isyan etti. Dedi ki, “ Ya hu, bu memleketin akademisyeni, düşüneni, okumuşu, yazmışı, eşrafı, esnafı, taciri, sanayicisi, girişimcisi hiç yok mu? Bu toprakta doğmuş, büyümüş, bu topraklar üzerinde ömrünü çürütmüş, en zor koşullarda dahi bu toprakları terk etmemiş,  memleketin Kürd’üne, Türk’üne neden fırsat verilmiyor?   Neden insanların kendi iline hizmet etmesine müsaade edilmiyor?  Neden hep sen beni yönetmeye kalkıyorsun?   Yoksa sen çok akıllı Vanlı geri zekâlı mı? Yeter artık. İnsanın onuruna dokunuyor. “

Van’da yaşayan herkes, nereli olursa olsun bizim kardeşimizdir. Hepsinin başımızın üstünde yeri vardır.  Vanlılar, misafirperverliği ile ünlenmiş bir halktır.  Bu nedenle ilimize gelenler bizim için değerlidir. Ama burada dile getirmeye çalıştığımız sorun başkadır. Sakın başka yönlere çekilmesin.

Yukarıda dile getirilenlerin aksini iddia eden varsa lütfen bazı kurumlarında bilgi birikime bakılmadan yapılan atamaları, dağıtılan özel kadroların listelerini açıklasınlar.  Mesela Van’a il dışından getirilerek İş Kur yoluyla bazı kurumlarda işe yerleştirilen baldız, kayınço var mı? Derdimiz şudur:  Van insanına yapılan haksızlığa son verilmesini istiyoruz.

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları