İkram Kali

Valilikte istifalar ile taşlar yerinden oynadı?

İkram Kali

 Vali Aydın Nezih Doğan Van’a atanmasından sonra valilikte bazı alışkanlılara son verip ezberleri bozunca  kıyamet  koptu. Ama bu dalgalanmalar dışarıya pek yansımadı. Doğan göreve başlar başlamaz izlenimleri ve  incelemeleri  sonrası bazı kurumlar ve  görevliler  hakkında  soruşturmalar  başlattı.” Her yiğidin bir yoğurt yiyişi  var”  Vali Doğan’ın da kendine  göre  idarecilik anlayışı var. Ama bu  anlayış  bazı bünyelerde reaksiyon yarattı .  Değişimi  kabullenmek, kurulu  düzeni  bırakmak pek kolay değil.  Hafta sonu valilikte Başbakan Erdoğan’ın Van  ziyaretinde  yaşanan  gelişmeler bardağı taşıran  son olay oldu. Vali Doğan  makamında vali yardımcılarına  bu  işin bu şekilde  gitmeyeceğini  söyleyerek kendilerine   tayin,   farklı  görev  gibi çeşitli seçenekler sundu.  Vali Yardımcıları Mehmet Özel, Zafer Coşkun, Hakan Alkan, Salih Altun ve Mehmet Yüzer Vali Yardımcılığı görevlerinden ayrıldılar.  Bu  istifalar  başkaldırı veya meydan okumamımıdır?  Devlet memurları  diiplin  yönetmenliğine göre  toplu istifa  suçtur.  Osmanlı  döneminden bugüne kadar böçyle bir istifa  görülmedi. Aradığım vali yardımcıları haklı olarak  konuşmadılar  ama  olayı  doğruladılar.

 Valilik  devletin  ilde en önemli kurumudur.  Valilik birilerinin özel  kurumu da  değil. Vali Doğan   gelişmeler ile ilgili olarak  Anakara ile  görüşüyor, ona  göre  adım atıyor. Bu  olanlar Ankara’nın   bilgisi  dışında  olmuyor.

Bu arada   pusuya yatan kurtlar  valilikte  yaşanan  alışılagelmiş  düzenin son bulmasını  hazmedemiyorlar.  Dolayısıyla amacı  dışında, kin nefret  içersinde Doğan’ı  zorda bırakmak düşüncesiyle  bir yerlere  sipariş haberler  yaptırarak saldırıda bulunuyorlar.

Bütün kurum ve kuruluşlarda  benzer  sorunlar her zaman  yaşanır, yaşanmaya da  devam edecektir. Ama valilikte 5  vali yardımcısının topluca   görevinden  ayrılma  isteği  olağan bir  durum değildir. İstifalar toplu olunca işin rengi de şeklide  değişir.

İçişleri Bakanlığı  konuyla ilgili olarak soruşturma  başlatarak Van’a müfettiş  görevlendirdi. İçişleri Bakanı Muammer  Güler, Başbakan Yardımcısı Beşir  Atalay ve  Başbakan Erdoğan  da  gelişmeleri  yakından takip ediyorlar. Seçim sürecinde valilikte yaşananların, olup bitenlerin ve  gelişmelerin  siyasi  ayağı  olup olmadığını da  yakında   öğreneceğiz.  Vali Doğan’ın gelişmeler  ile ilgili  bilgi kirliliğine son vermek amacıyla  kamuoyuna detaylı  bir açıklama  yapacağını  düşünüyorum.

Vali Doğan kimlerin ayağına bastı onu da yakında öğreneceğiz. 

 ***

 Siyaset kazanı kaynıyor

Partilerde siyasi tansiyon, aday adaylarında heyecan, vatandaşlarda seçim sürecine ilgi artıyor.   

Van’da yaşayan herkesin 2014 seçimlerinden beklentisi bir biriyle örtüşüyor. İnsanlar Van’ın modern anlamda şehirleşmesi, ayağa kalkması için nitelikli, idealist adaylara fırsat verilmesini arzu ediyor. Peki, siyaset sahnesinde neler oluyor?

BDP büyükşehir belediye başkan adayının mevcut Belediye Başkanı Bekir Kaya olduğunu açıkladı. BDP başka aday adayı olmamasına rağmen önceden verdiği karar nedeniyle Av. Bekir Kaya’nın adaylığını usulende olsa parti delegelerine sorulacak.  BDP Edremit’te kadın kotası açıklanmasına rağmen mevcut BDP’li Belediye Başkanı Abdülkerim Doğru taraftarlarının başkanın yeniden aday gösterilmesi için imza toplayarak genel merkeze göndermeleri BDP’de ilk defa alışılagelmiş anlayışın dışına çıkan demokratik bir girişim oldu.

AK PARTİ büyükşehir ve ilçe belediye başkan aday adaylığı başvurularını hafta sonu noktaladı. Büyükşehir için 5 aday adayı resmen ortaya çıktı. Sürpriz isim YYÜ öğretim görevlisi Prof. Dr. Yakup Akgül oldu.  Aday adaylığı için kesin başvuru yapması beklenen bazı isimlerin başvuruda bulunmadığı görüldü. Sanırım bu isimlerden bir kısmı “ bekle-gör”  pozisyonunda kalarak Ankara’dan gelecek haberi bekliyor. Başvuran aday adayları dışında Ankara’a kaynaklı farklı isimler de ortaya çıkacak. Alınan bir karar ile ilçe belediye başkanlıkları için aday adayı başvuru süresi bu hafta sonuna kadar, Meclis üyelikleri başvuru süresi 30 Kasım akşamına kadar uzatıldı.  Gel-git yaşayan kararsız isimler  için uzun bir zaman,  son bir fırsat.

MHP Kayseri’de yapılan Aday Tanıtım Toplantısı’nda Van Barosu Avukatlarından Mustafa Alkoç’un Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğunu resmen açıkladı.  2009 yerel seçimlerinde Edremit’te Ak Parti’nin kaybetmesi, BDP’nin kazanmasında MHP’nin aldığı oylarının çok büyük etkisi olduğunu hatırlatmakta yarar var.

HÜDA PAR adayını daha açıklamadı. Ancak Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı büyük ihtimalle İl Başkanı,  Av. Rasim Saygın olacak.

CHP bölgenin siyasi konumunu dikkate alarak adaylık başvuru süresini esnek tutuluyor.  CHP Van’da oyunu korumak, hatta artırma hesabı yapıyor. İlçelere sınırlı sayıda başvuru var.

SP ve HAKPAR adaylarını daha açıklamadı. 

Listelerden küçük bir ayrıntı.

Büyükşehir belediye başkan adayları arasında adaylığı kesinleşen ve ismi geçen Van Barosu avukatlarından üç isim var. Bunlar; BDP’de Bekir Kaya, MHP’de Mustafa Alkoç,  HUDAP PAR’da   Rasim  Saygın. Meslektaş olan bu  isimler  siyaset sahnesinde  savunma yapacaklar.  

Vatandaşlarda bölgede oluşan mevcut siyasi havaya, dengeye göre davranıyor.  Yüzde 40 dolayında bir kararsız seçmen olduğu söyleniyor.  Çözüm süreci rahatlama getirdi. İnsanlar ölmüyor ama hala ürkeklik, tedirginlik var. İnsanların demokratik tercihi iki parti arasında sıkışmış durumunda. Bu sıkışıklık siyasi tercihe olumsuz etki ederken, yeni siyasi yüzlerin ön plana çıkmasına da engel oluyor. Oluşan siyah-beyaz siyasi ortam bu nedenle renklenmiyor. Görüntü demokrasiye zarar verirken insanlar üzerinde psikolojik baskı oluşturuyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları