İkram Kali

Vali Aydın Nezih Doğan’a açık mektup

İkram Kali

Sayın Valim,

Vatandaşlarımızın ortak bir arzusunu aktarmak istiyorum. Malumunuz 2011 depremleri sonrası TBMM'ye sunulan tasarıyla 13 il ile birlikte Van’da büyükşehir ilan edildi. Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Van Belediyesi protokol imzalayarak, ortak çalışmayla Van için yeni bir imar planı hazırladılar. Yeni imar planı hazırlanırken maalesef bazı ciddi planlama hataları yapıldı. Hataların bir kısmı daha sonra revize edilirken bir kısmı da düzeltilmeyi bekliyor.

Sayın Valim,

Van’da göreve başladığınızdan sonra geçmişte yapılan hataların kamu yararına düzeltilmesi için talimat verdiğinizi, inceleme ve çalışmalar başlattığınızı duyuyor, biliyoruz. Mesela yeni imar planında gösterilen valilik yeri edindiğimiz bilgilere göre değişiyor. Valilik uygun görülen İl Özel İdaresi yerinde yapılacak. İnşa edilecek Valilik diğer ismiyle Hükümet Konağı’nda yer alacak resmi kurumlar ile ilgili tespit ve planlama çalışmaları da sürüyor. Ama bazı kurumlar nedense valiliğin bünyesinde yer almaktan kaçınıyorlar! Kendilerine bağımsız binalar yapacaklar. Oysa vatandaş odaklı kurumların aynı çatı altında bulunması iş ve işlemlerde verimliliği doğrudan etkilemektedir.

Sayın Valim,

Yeşil Edremit ilçemiz  (Son dönemlerde plansız, denetimsiz kaçak ve çok katlı binalar yapılarak,  kıyıları getirim amacıyla yağmalanarak şirin ilçemizin canına okunuyor) şimdilik bir kısmı yeşil duran Van’ın huzur veren tek doğal yaşam beldesidir. Ancak anlaşılmaz bir kararla deprem sonrası DSİ, Karayolları gibi ağır makine parkı olan kurumlar Edremit ilçesine kaydırıldı. Bunlar yetmez gibi birçok resmi kurumda Edremit’e gidecek. Kurumlar için tespit edilen, planlanan yerlerin seçiminin yanlış olduğu defalarca dile getirildi. Ama sonuç inatla değişmedi.

Sayın Valim,

Edremit ilçemiz Van’ın büyükşehir olması ile birlikte nüfus bakımından ilimizin 3’cü büyük ilçesi oldu.  Sadece yeni yapılacak konutlar ile birlikte ilçede 10 bine yakın TOKİ meskeni olacak. İlçe hızla büyüyor. İhtiyaçları da değişiyor. İmar planı hazırlanırken TOKİ afet konutlarının önünde ilçenin en uygun yerinde,  kaymakamlık binası ve yeni vali yardımcıları lojmanları inşaatının arkasında yaşam, spor, park, tören ve ilçe meydanı olarak güzel bir yer ayrıldı. Şimdi ayrılan bu yere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlülüğü ve Bölge Adliye binalarının yapılacağı söyleniyor. Vatandaşlar tedirgin. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 40 adet personel lojmanını Van şehir merkezinde bulunan bugünkü yerinde yaparken hizmet binasının 25 KM uzakta bulunan Edremit’te hem de vatandaşlar için ayrılan bir alanda yapmayı tercih ediyor? Benzinin litresi 5 TL aşarken bu seçim her anlamda yanlış değil mi? Göz dikilen alanın beton binalarla doldurulması çevreyi koruması, örnek olması gereken bir kurumca yapılması çarpık planlama değil mi?  Yanlış planlamadan vazgeçilmemesi ulaşım ve zaman kaybına yol açmaz mı? Söz konusu kurumların bina inşaatları başlamadan alınan kararın gözden geçirilmesi ülkemizin kaynakları,  vatandaşın ortak yararı açısından yararlı olacağı düşünülüyor. Vatandaşın çok  yoğun işinin düşeceği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bütün birimleriyle yeni valilik binasında rahatlıkla yer alabilir, almalıdır. Bölge Adliyesi’ne de yeni bir hazine arazisi tahsis edilerek binası o alana yapılmalıdır. Aklın yolu budur.  

Sayın Valim,

Resmi kurumlar için uygun olan her yerde hizmet binaları yapılabilir.  Ancak vatandaşlar ve ilçe için yaşam alanı, meydan her yerde yapılamaz. Edremit’in ve ilçede yaşayan insanlarımızın gelecekteki sosyal ihtiyaçları dikkate alınarak söz konusu arsanın resmi kurumların beton yığını binalarıyla işgal edilmesine izin verilmemesini bekleniyor. Yapılacak yanlışa engel olmanızı isteyen vatandaşlarımız, imar planında yer alan arazinin tören alanı, miting festival meydanı, dinlenme parkı olarak kamu yararına değerlendirilmesini istiyor. Vatandaş sizden müjdeli bir haber bekliyor.

Elçiye zeval olmaz.  

Ömer Civano ÇAKMAKÇI ve “Şiirimin Dili”


Dr. Ömer Çakmakçı’yı tanıyanlar iyi biliyor. Tanımayanlar için özetle anlatayım.  Çakmakçı, Van ‘da doğdu. İlkokulu Van ‘ da, ortaokul, liseyi Ankara ‘ da okudu. Hacettepe Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1980 yılında Göz Hastalıkları Uzmanı oldu. Ankara Çankaya Hükümet Tabipliği yaptı; Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sivas SSK Hastanesi, İskenderun SSK Hastanesi, Urfa SSK Hastanesi Ankara Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde Hekim ve Yönetici olarak görev yaptı. 1994 – 2003 yılları arasında belli aralıklarla SSK Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu Geçici Uzananlığı gibi görevlerde bulundu ama onlarca kez, siyasi nedenlerle görevden alındı. Her seferinde yargı kararlarıyla görevine döndü. En son Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Baştabibi iken görevden alınarak, Sincan Devlet Hastanesi’ne atandı. Buradan 2007 yılında emekli oldu.

Sevgili Ömer abi başarılı bir hekim, çevresinde sayılan, sevilen mesleki etik değerlere özen gösteren, şair kimliğine sahip Vanlıdır. Başarılı Vanlılardandır. Her fırsatta ailece Van’a gelir, Van’ın havasını solur, çiçeklerini koklar. Erek Dağı ve Van Gölü’nün seyrine dalar. Gönlüne topladıklarını şiirlerinde yansıtır.  Çakmakçı aynı zamanda "empati şiiri" nin edebiyatımızda öncüsüdür. Gözlerinde gülümseme, mısralarında kardeşlik, insan, doğa sevgisi vardır. Gönül diliyle duygularını mısralara döken çağdaş ozanlarımızdandır. 14 yaşında “ Annem “  şiiriyle şairliğe başlayan Çakmakçı’nın yayınlanmış; Kanımda İki Su, Yaralı Coğrafyam, Şiirimin Dili, Şiirimin Yarası isimli 4 şiir kitabı var.

Çevreci, derlemeci, folklorcu, girişimci, dayanışmacı Ömer Çakmakçı’nın bazı şiirleri bestelendi. Şanlıurfalı hafif müzik sanatçısı Seyyal Taner’in en çok dinlenilen, bilinen şarkılarından "Şiirimin Dili"  şarkısının sözlerinin Ömer Çakmakçı Abimize ait olduğunu yeni öğrendim! Geçte olsa m mutlu oldum.  Müziği M. Kemal Borazan’ın yaptığı  "Şiirimin Dili" şarkısı ile Seyyal Taner’in 1991 yılında albüm satışı 1 milyonu geçerek rekor kırmıştı.

Ömer Çakmakçı,  Ankara’da kurulan Van Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanlığı yaptığı yıllarda Yazı İşleri Müdürlüğünü yaptığım, yayınlanmasında büyük emek verdiğim Dünyada Van Dergisi’nde acılı ve incinmiş tüm insanların duygularını kavramaya ve onların öykülerini anlatmaya çalıştığı şiirlerinden bazıları yayınlandı.  Çakmakçı’nın bestelenen şiirinin ilk satırları. 

ŞİİRİMİN DİLİ...
Şiirimin dili ?
Kaf dağı’nda kilitli
Halaylarda /
Davul zurna duy beni
Ayaklarım zincirlerle düğümlü
Boynu bükük menekşeye sor beni...

Yazarın Diğer Yazıları