İkram Kali

Tandır evi yaparak şehirleşme olur mu?

İkram Kali

Tandırda ekmek pişirmek bu coğrafyanın yüzlerce yıl öncesine uzanan ekmek pişirme yöntemi- kültürüdür. Tandırda Van balığı yanında ayran aşı ve tandır ekmeğinin lezzetine doyum olmaz. Tandır ekmeği ile yenilen yahninin, peynir dürümünün de tadı vazgeçilmez. Köyden misafir gelen dostlarımızın bizim için en değerli armağanları tandır ekmeği, yoğurt, tereyağı ve otlu peynirdi.  Ancak tandırlar binlerce kadın ve çocuğun yanarak sakat kalmasına ve hayatına neden olduğu da unutulmamalıdır. 

Geçen ay İpekyolu Belediyesi, Fen İşleri Müdürlüğü Kevenli TOKİ sakinlerinin talebi üzerine altı noktada tandır evi açtı. Belediye yetkilileri deprem sonrası TOKİ’lere yerleşen vatandaşların tandır evi geleneğini sürdüremediklerinden ve ekmek alımında maddi sıkıntılar yaşamaları nedeniyle belediyeden tandır evleri yapılmasını istediklerini, belediyenin de bu talep üzerine altı noktada tandır evi yaptığını açıkladılar.  Mahalle meclislerinin organizasyonunda faaliyet yürütecek. Tandır evlerinin sayısı ihtiyaç duyulması halinde çoğaltılacak.

Aynı şekilde Erciş Yukarı TOKİ afet konutlarında yaşayan yurttaşların talebi üzerine, Erciş Belediyesi tandır evi inşa etti. Tandır Evi tesisleri açılışına Erciş Belediyesi eş başkanları, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda yurttaş katıldı!

Tam Aziz Nesinlik bir durum.

Köyde, bugünkü tanımıyla mahallelerde tandır evi bulunması gayet doğaldır. Şehirde bahçeli evi ve yeri olanlar içinde uygundur.  Ancak şehir merkezinde çok katlı TOKİ konutlarının yanı başında belediyeler eliyle tandır evi yapılması çelişki,  garabet ve dar görüşlü popülist yönetim anlayışının yansımasıdır. Şehirleşme sürecini tamamlayamayan hormonlu kentler için söylenen “büyük köy – kent köy” tanımı bu olsa gerek. Şehirleşmeyi çağdaş projelerle gerçekleştirmesi gereken belediyeler söz konusu yönetim anlayışıyla Van’da şehirleşmeyi sosyalleşmeyi nasıl gerçekleştirebilir ki? 

Şehri feda etmek budur.

Yerel yönetimler ihtiyaç sahibi yurttaşların beklentilerini karşılamak zorundadır.  Lakin tandır yapacaklarına vatandaşları tandıra muhtaç etmeyecek sosyal projeler hayata geçirmeleri gerekir. Çağdaş belediyeciliğin gereği de budur.  Tandır evi yapacağınıza her mahalleye park, spor tesisi, yaşam alanları,  dinlenme yerleri yapın.  Tandır yaptığınız TOKİ konutlarının yanına yarın hayvan beslemek isteyenler için ahır yapmak zorunda kalırsanız sakın şaşırmayın.  Benden söylemesi.

 

                                                    Yemininden dönen vekil kefaretini ödeyemez

TBMM’de dün  “en yaşlı milletvekili” sıfatıyla CHP milletvekili Deniz Baykal’ın geçici TBMM başkanı olarak yönettiği birleşimde 7 Haziran’da seçilen 25. Dönem Milletvekilleri yemin ederek göreve başladılar.

TBMM’nin 95. yılında İlk Ezidi vekil HDP’li Feleknaz Uca’dan Bahçelievler katliamı sanıklarından MHP’li Mustafa Mit’e, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı AKP’li Berat Albayrak’tan Madımak’ta öldürülen şair Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok Akatlı’ya, Romanların temsilcisi Özcan Purçu’dan 3 Ermeni vekile TBMM  renkli, çoksesli bir “Türkiye mozaiği” görüntüsü sergiledi.

 Baykal’ın geçici TBMM başkanı olarak yönettiği birleşimde TBMM Başkanlık Divanı’nda en genç üyeler sıfatıyla HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer, AKP’li Fatma Gaye Üstün, HDP’li Dilek Öcalan, AKP’li Abdurrahim Boynukalın, HDP’li Enise Güneyli yer aldı.. Baykal, dün oturumu açtıktan sonra önce kendisi yemin etti. Baykal’ın ardından milletvekilleri illerine göre ve alfabetik sırayla kürsüden yemin ettiler.

25. Dönem Milletvekilleri arasında AKP’den 41, CHP’den 21, MHP’den 4 ve HDP’den 32 kadın yemin etti. Dün Ermeni milletvekilleri CHP’li Selina Özuzun Doğan, HDP’li Garo Paylan ve AKP’li Markar Esayan, Süryani HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Ezidi Felaknas Uca vekillik görevine başladı.

5 Haziran - 17 Kasım 1977 tarihleri arasında 5 ay boyunca en yaşlı üye sıfatıyla Meclis Başkanlığını yürüten Adalet Partisi Van Milletvekili rahmetli Kinyas Kartal’dan 38 yıl sonra TBMM Başkanlık Divanı’nda bu kez en genç üye sıfatıyla HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer görev aldı.

Van Kartal ile en yaşlı,  Hezer ile en genç üye ile TBMM’ye adını yazdıran il oldu.

21. Dönem'de Doğru Yol Partisi'nden Van milletvekili seçilen  3 Temmuz 2001'de DYP'den istifa ederek AK Parti'nin kurucuları arasında yer alan. Hüseyin Çelik’te milletvekili seçildiği ilk yıl TBMM Başkanlık Divanı Üyeliğine seçilmişti.

Yemin, kuvvet demektir. Sözün, niyetin, işi yapmak veya yapmamak arzusunun kuvvetli olduğunu gösterir. En kuvvetli şekilde söz vermek olur. Vekillerimizin yeminlerine sadık kalmasını bekliyoruz. Yeminlerinden dönen vekil kefaretini  ödeyemez.

TBMM’nin 25. yasama dönemi ülkemize, vekillerimize ve bütün yurttaşlarımıza hayırlı uğurlu olsun.

 

“Sayın Öcalan”

Dün TBMM yemin töreninde bir ilk gerçekleşti. Abdullah Öcalan’ın yeğeni Dilek Öcalan’ın milletvekili seçilmesiyle birlikte TBMM’de “Sayın Öcalan” dönemi başladı. “En genç vekil”lerden biri olan Dilek Öcalan, başkanlık divanında görev yaptı. Uzun yıllar Abdullah Öcalan’a “Sayın Öcalan” denildiği için açılan davalar göz önüne alındığında, bizzat TBMM kürsüsünden “Sayın Öcalan” hitabının duyulmaya başlanması yeni bir döneme işaret ediyor.

Yazarın Diğer Yazıları