İkram Kali

Sizde kendi tarihinizi yazmalısınız

İkram Kali

Geride bıraktığımız yıllara neler sığdırdığımızı, hangi olaylara gelişmelere, değişimlere tanıklık ettiğimizi çoğu zaman pek fark etmeyiz. Günlük yaşamın koşturması arasında çok önemli şeyleri ıskaladığımızı sonradan  anlayarak uyanırız, ama o zamanda iş işten geçmiş olur.

Önceki gün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlandı.

Telefon açan, mesaj gönderen, sosyal medyada güzel dileklerini iletenlerin yanı sıra  gazetemizi ziyaret eden okurlarımız, dostlarımız ve  paydaşlarımız oldu.

Ticari bir kuruluş olmanın yanında şehrimizde sosyal sorumluluk anlayışıyla okullara, öğrencilere, sporculara destek olan, muhtaç ailelere çeşitli yardımlarda bulunan, milli, dini ve özel günlerde varlığını htiren Türkerler Holding  Van Gölü Elektrik Dağıtım A.Ş (VEDAŞ) Van İl Müdürü Beytullah Özbayram, beraberindeki Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Ercan Kısacık ve Kurumsal İletişim danışmanı Çimen Koç ile birlikte gün nedeniyle gazetemize ziyarette bulundular.

Konuklarımızla bölgede yerel gazete çıkarmanın, gazeteci olmanın zorluklarını ve sorunlarını konuştuk. VEDAŞ Van İl Müdürü Beytullah Özbayram’dan şehrimizde devam eden enerji yatırımlarını, elektrik hatlarının yer altına alınarak yenilendiğini, kaçak elektrik kullanımının kırsal yerleşim yerleri dâhil olmak üzere her geçen gün hızla düştüğünü, kaliteli ve kesintisiz elektrik talepleriyle birlikte bilinçli abone sayısının arttığını,  vatandaşların özünde kaçak elektrik kullanmaya meyilli olmadıklarını dinledik.

Sohbet ederken konu Van’ın kurtuluşunun 100. yılı ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü’ne geldi.  Özbayram valilik, büyükşehir belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilecek olan 100. yıl ve 2 Nisan etkinlikleri için VEDAŞ olarak  ayran aşı Van pastası dağıtmak caddeleri ışıklandırmak dahil olmak üzere her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını belirterek, Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kaan Türker’in yatırımları bulunan şehirler içinde Van’a ve bu bölgeye pozitif ayrımcılık yaparak büyük önem verdiğini söyledi.

Şehrimizde faaliyet gösteren ve sosyal sorumluluk taşıyan özel kuruluşlar arasında ilk sırada bulunan VEDAŞ Müdürü Özbayram ve beraberindeki konuklara sohbetimiz sırasında bir öneride bulunarak Van’a “Van'ın 100. Yılında Dünden Bugüne Elektrik Tarihi” adlı bir eser armağan ederek kent hafızasına katkıda bulunmalarını ayrıca bu çalışmayla diğer kuruluşlara örnek olabileceklerini söyledim. 

Söz konusu kitabın gaz lambasıyla geçen günleri, o dönemlerde yaşanan zorlukları aktaran anıları, elektriğin Van’a ilk gelişini, elektriğin ilk kullanıldığı mahalleleri, şehrimizin kalkınmasına, gelişmesine ve sosyal-kültürel yaşamına elektriğin etkileri, ev ve iş yerlerinde elektrikli aletlerinin kullanım ve yaygınlaşması, elektriğe bağlı gelişen üretim ve sanayileşme süreci gibi konuları kapsaması gerektiğini anlattım.

İlgiliyle dinleyen Özbayram, kitap önerisinin çok güzel bir düşünce olduğunu söyleyerek  kurumda gerekli değerlendirmeyi yaptıktan sonra sonucundan bilgi vereceklerini söyledi. Özbayram’a kitap için  gerekli bilgi, belge, fotoğraf konusunda da imkânlarımız ölçüsünde  yardımcı olacağımı belirttim.

1930'lu yıllardan itibaren belli saatlerde belli mahallelerine devasa motor/jeneratörle elektrik verilen, 1968 yılında Engil Hidroelektrik Santralı ile elektrik üretimi başlayan, daha sonraki yıllarda ulusal elektrik sistemine dâhil olan  dönemleri kapsayan, Van'ın bir asırlık elektrik serüvenini anlatan bu kitap araştırmacılara, akademisyenlere ve kent hafızasına ışık tutan kaynak eser olacaktır.

Her insan gibi her kurum kuruluşun da bir öyküsü vardır. Öyküler geçmişle bugünü birbirine bağlayarak yaşadığımız yer ile ilgili ekonomik, sosyal, toplumsal tarih hakkında doğru bilgi edinmemizi sağlar.

Yeri gelmişken  kitap önerimizi farklı bir öneriyle başka bir boyuta taşımak istiyorum.

Şehrimizde 8 Mayıs 1929’da kurulan Van Milli Bankası, 1930’da başlayan Van Belediyesinin şehirleşme çalışmaları ve bugünkü Büyükşehir Belediyesinin kuruluşu, 1936’da kurulan Beden Terbiyesi, 1943’de hizmete açılan Ferit Melen Hava Meydanı, 1969’de faaliyete geçen Van Çimento Fabrikası, 1961’de kurulan Van Ticaret ve Sanayi Odası, 1953’de kurulan Karayolları 11. Bölge Müdürlülüğü, 1955 yılında  kurulan DSİ 17. Bölge Müdürlülüğü, 1976 yılında açılan Merkez Bankası,  1958 de kurulan ancak 1990 yılında kapatılan TRT Van Radyosu ve daha birçok kurum-kuruluşun tarihçeleri hizmetleriyle birlikte ayrı ayrı kitap haline getirilmesi gerekir. Bugünkü koşullarda bu tür kitapları hazırlamak hiçte zor değil. Bilgiler, belgeler, anılar ve fotoğraflarla hazırlanacak kitaplar hem kurum ve kuruluşlara hem de şehrimize değer ve zenginlik katar.

Şehrimizin daha çok yatırıma, hizmete ihtiyacı var.

Ancak 1918 sonrası küllerinden yeniden doğan aziz ve asude şehrimizin ekonomik, sosyal, kültürel birikimlerinin yer alacağı yazılı, görsel eserlere de ihtiyacı var.

Görevi araştırmak, bulmak, yazmak ve bir şekilde kamuoyu ile paylaşmak olan akademisyenlere bu konuda seslenmiyorum. Çünkü onların çok daha önemli uğraşları var.

Çağrımız kurumlara, kuruluşlara.

Yazarın Diğer Yazıları