İkram Kali

Selam olsun Dünya Vanlılar Günü'ne

İkram Kali

Aziz Vanlılar, değerli okurlar.

Bugün güzel Van'ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılıdır. Van'da ve Vanlıların, Van dostlarının olduğu her yerde kurtuluşu coşkuyla, gururla birazda hüzünle kutluyoruz. Kutlamalar bugünle kalmayacak, yıl boyu sürecek.

20 Mayıs 1918'de Rus ordusu Van'ı işgal ederken aynı topraklarda 700 yıl birlikte yaşayan ihanet içinde olan Ermeni çeteleri Van'ın işgal edilmesini kendileri için zafer sayıyordu. İşgal ve isyanla Van yakılıp yıkılmıştı. 1915-1918 işgal yıllarında Ruslar ve Ermeni çeteleri tarafından Zeve'de 2 bin 500 olmak üzere Van genelinde 30 bin Müslüman katledilmişti. 2 Nisan 1918 günü Ali İhsan Sabis Paşa komutasındaki 4'üncü Kolordu yakılıp yıkılan, işgal edilen Van'a girerek Rus ordularını ve Ermeni çetelerini bozguna uğratarak şanlı bayrağımızı, aziz Van'ımızın mavi semalarında yeniden dalgalanmıştı. Güneş Van'ın üstüne yeniden doğmuştu.

2 Nisan Van'ın ve Vanlıların miladıdır.

2 Nisan yeniden diriliştir.

2 Nisan ihanetin, işgalin son bulduğu tarihtir.

2 Nisan silinen hafızanın canlandığı gündür.

2 Nisan 24 Nisan Ermeni iddialarının somut yanıtıdır.

Değerli okurlar,

Bugün Van'ımızın düşman işgalinden kurutuluşunun 100. yılını şerefle, şanla, gururla kutluyoruz. Mutluyuz, heyecanlıyız.

1915'te şehit düşen kahraman askerlerimizi, tüm vatandaşlarımızı rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.

Değerli okurlar, aziz Vanlılar, sevgili Van dostları.

Bugün aynı zamanda Dünya Vanlılar Günüdür.

100. yılda vefalı, kadirşinas Vanlıların birde haklı şikâyetleri var.

Kurtuluş Bayramları özellikle işgal görmüş, acı çekmiş Van gibi şehirlerin toplumsal tarih bilincinde ve kent kimliğinde önemli bir yere sahiptir. Yıllarca okullarda, şehrimizde, ilçelerimizde coşkulu törenlerle kutlanan Kurtuluş Bayramı/Günü son yıllarda anlamsızlaştırıldı, unutturulmaya çalışıldı.

2 Nisan Kurtuluş törenleri için her yıl heyecanla hazırlanan öğrencilerin, vatandaşların, esnafların nihayetinde Vanlıların heyecanlarının üzerine Ermeni açılımı uğruna kül serpildi. Okullarda, Zeve'de, şehirde düzenlenen programlar kaldırıldı. Seçilmişler, atanmışlar, partiler, meslek odaları kutlama mesaj yayınlama zahmetinde bulunmayarak 2 Nisan'ı görmezden gelmeye başladı maalesef. Sorumluluğu olanların şuursuzluğu zaman içinde olağan bir durum aldı. Zamanla 2 Nisan caddeye verilen isim olarak kaldı. Vanlıları derinden yaralayan bu durum tepkilere neden oldu.

Vanlılar sesiz kalmadı.

2 Nisan 2017 günü kadın, erkek ve çocuklardan oluşan bir avuç cesur ve yürekli Vanlı bir lokantada buluşarak Van yemekleri eşliğinde kurutuluşu kutladık! Van Yemekleri Grubu Vanlı Mavi Fularlı kadınlarımızın organizesinde düzenlenen buluşma amacına ulaşarak 2 Nisan ruhunun yeniden dirilişinde vesile oldu.

Anadolu Kaburga adlı lokantada gerçekleşen kutlama sırasında yaptığım kısa konuşmada Vanlılar olarak 2 Nisan'a sahip çıkmamız gerektiğini belirterek, dünyanın neresinde olursak olalım, 3 kişide olsak 2 Nisan'ı bir şekilde anmamız, anlatmamız, unutmamamız gerektiğini kaydettim.

1915'te katledilen 30 bin Vanlıyı, yakılan yıkılan Van'ı hiçbir kin, nefret, intikam duyguları gütmeden yalnızca kendi tarihimize, kendi ecdadımıza sahip çıkarak saygı içinde insani duygularla bundan böyle 2 Nisan'da Dünya Vanlılar Günü temasıyla kutlayacağımızı ilan ettik.

Barış, kardeşlik, sevgi, birlik, beraberlik, kucaklaşma, çalışma ve Vanlılık kimliğini kapsayan gücünü ve anlamını tarihten alan Dünya Vanlılar Günü her kesimde çok büyük karşılık buldu.

Çünkü…

Dünya Vanlılar Günü 2 Nisan demektir.

Dünya Vanlılar Günü Van'ın hafızası demektir.

Dünya Vanlılar Günü anma, anlama, anlatma demektir.

Dünya Vanlılar Günü unutmama, utturmama demektir.

100. yılında…

2 Nisan coşkuyla, heyecanla kutlanıyor.

Dünya Vanlılar Günü'de Vanlılara, Van dostlarına selam olsun.

Selam olsun; 30 bin şehidimize…

Selam olsun; bu güzel toprakla için 1915'te can veren askerlerimize, milislerimize, aşiretlere, beylere…

Selam olsun; 1960'lı yıllarda Van'ı Tanıma ve Tanıtma Cemiyeti kurarak Zeve Şehitliği ve Abidesi'ni Van'a kazandıran Ferit Malen'e, Semih Sancar'a, Tayyar Dabbağoğlu'na, Ali Laleci'ye, Servet Mehterbaşıoğlu'na, Kaya Kayaçelebi'ye, Timurlenk Bozkurt'a, Mehmet Kuralkan'a, Turgut Güzeloğlu'na ve tüm emeği geçenlere…

Selam olsun; Batum iskelesinde katledilen Vanlılar tarafından hatırasına ağıtlar yakılan Vali Ali Paşa'ya…

Selam olsun; 2 Nisan günü Van'ı işgalden kurtaran Ali İhsan Sabis Paşa'ya…

Selam olsun; Tahir Paşa'ya Cevdet Paşa'ya, Vali Haydar'a…

Selam olsun; 120 Vanlı kahraman çocuklarımıza…

Selam olsun Ermeni çetelerinin 1912'de katlettiği Van'ın sevilen, sayılan Ermeni Belediye Başkanı Bedros Kapamayacyan efendiye.

Selam olsun 1915'te Hoy cephesine mühimmat taşıdıktan sonra dönüş yolunda donarak bir kısmı hayatını kaybeden yaralı olarak Van'a ulaşabilen yaralı Vanlı 120 kahraman çocukların tedavisini Dr.Refik bey ile birlikte gerçekleştiren, Van halkının teveccüh ve muhabbetini kazanan ancak Ermeni çetelerince katledilen Ermeni Dr.Maltızyan efendiye…

Selam olsun Van denildiğinde yüreği titreyen, gözyaşları süzülen memleket sevdalılarına…

Selam olsun Vanlılar kadar Van'ı seven, Van'a ve Vanlılara farklı dönemlerde hizmet eden Van dostlarına…

Selam olsun Erciş'e, İpekyolu'na, Tuşba'ya, Edremit'e, Gevaş'a, Başkale'ye, Gürpınar'a, Özalp'a, Çatak'a, Saray'a, Bahçesaray, Muradiye'ye, Çaldıran'a…

Selam olsun; ağıtlar yakan, yanık türküler seslendiren, şiirler dizen, remiler çizen, öyküler yazan güzel yüreklere,

Selam olsun 1915'de muhacir olarak Kerkük'e giden Alimize. Siirt'te şehit düşen Jandarma Çavuşu dedem Mehmet'e hüzünlü hikâyeler dinlediğim, Van sevgisini kendisinden ilk öğrendiğim dedem Ahmet'e nenem Sultan'a, Van'a âşık olan anam Reyhan'a, Vanlı olmaktan onur duyan babam Mecit'e ve tüm ecdadımıza.

Selam olsun Van Denizi'ne, Erek Dağı'na, Van Kalesi'ne, Van Balığı'na, Van Kedisi'ne, Ayran Aşı'na, kurduna kuşuna, çiçeğine böceğine...

Selam olsun Türkiye'nin en ucunda yıldız gibi parlayan, modern bir Van projesi için talimatlar veren, ancak ömrü yetmeyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e…

100. yılda 101. yıl için bir önerim var.

Gelin, 2 Nisan 2019 Dünya Vanlılar Günü Erek Dağı'ndan gün doğarken, güneş ışıkları Van Gölü'ne süzülürken tam 30 bin Vanlı Zeve'de Mermit çayı kenarında bir araya gelelim. Gelin, şehitlerimizin aziz hatıraları önünde 2 dakikalık saygı duruşu ve duada bulunarak dünyada ses getirecek etkinlik ile farkındalık yaratalım. Eğer ki bizler her yıl Çanakkale'ye dedeleri için gelen Anzaklar kadar olamayacaksak yuh olsun bize.

Dünya Vanlılar Günümüz kutlu olsun.

Yazarın Diğer Yazıları