İkram Kali

Seçim sonuçları tartışılıyor

İkram Kali

Herkes 24 Haziran seçim sonuçlarını kendine göre okuyarak değerlendiriyor.

Tartışmadan çok sonuçların doğru ve sağlıklı analiz edilmesine ihtiyaç var.  Siyasi partiler ve sorumluluk alan siyasiler değerlendirmelere göre yerel seçim öncesi yol haritalarını belirleyecekler.

Bugünden belediye başkan adayı olacak veya aday gösterilmesi düşünülen isimler üzerinde görüşmeler ve değerlendirmelerin yapılmaya başlandığını söylersek yanlış olmaz. Zira yerel seçimlere şunun şurasında 9 ay var.

Yerel seçimler genel seçimler kadar hatta daha da önemlidir. Zira yerel seçim sonuçları genel seçimlerin sonucunu belirler. Yerel iktidarı elde eden siyasi partiler genel siyasetin belirlenmesinde etkin olur.

24 Haziran seçim sonuçlarına baktığınızda, belediye başkanlığı hangi partideyse Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçiminde o partiye daha fazla oy çıktığını görürsünüz. Örneğin Büyükşehir Belediyesi'nin AK Parti'de olduğu İstanbul'da 24 Haziran'da AK Parti yüzde 42,7 oy alırken en yakın takipçisi CHP yüzde 26,4 oy almış. Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'de olduğu İzmir'de CHP yüzde 41, 30 oy alırken AK Parti 28,70 oy almış. Tabi bazı istisnai durumlarda var ama bu genel durumu bozmaz.  

Demokrasi bakımından yerel yönetimlerin seçimle gelmeleri büyük önem taşımaktadır. Yerel seçimde vatandaşlar belirli süreler için köy, mahalle, belde, ilçe ve il büyükşehirin yerel hizmetlerini yerine getirerek yöneticileri seçmektedirler.

Yerel seçimler ölümden doğuma yaşadığımız şehrimizi, ilçemizi, mahallemizi/ köyümüzü cadde ve sokaklarımızı ilgilendiren seçimlerdir.

Yerel seçim o yerde yaşayan hemşehrilerin huzurunu, mutluluğunu yaşam kalitesini ve yaşanılan yerin kimliğini ve ruhunu şekillendirecek yöneticilere vatandaşların oylarıyla yetki verecekleri önemsenmesi gereken seçimlerdir.

Yerel yönetimler kamu hizmetlerinin vatandaşa en yakın ve ivedi bir biçimde götürülmesini sağlar. Bundan dolayı idarede etkinlik ve verimliliğin sağlanmasında merkezi bir konuma sahip olduğundan yerel seçimler kentte yaşayanları yakından ilgilendirmektedir. Bir başka ifadeyle, yerel seçimlerde vatandaşlar kendilerini ve kentlerinin geleceklerini belirlerken, siyasiler de iktidara giden yolun taşlarını döşerler.

24 Haziran seçimleriyle birlikte Türkiye artık yeni sistemle yönetilecek. Ülkemiz 2019 Mart ayında yerel seçimlere gidecek. Vatandaşlar siyasi anlayış ve kadrolara tercihleriyle kentlerini yönetme yetkisi verecek.

Zaman su gibi akıp gidiyor.

O zaman…

24 Haziran'ı bırakıp 2019 Mart'a bakalım.

 

Şaşkınlık var

Kayyum tarafından yönetilen Van Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri halkın hayatına, günlük yaşamına kalite kolaylık getiren, şehrimize kimlik ve güzellik katan çok değerli ve önemli projeler gerçekleştirdiler/ gerçekleştiriyorlar. Bunu söylemek vicdani ve insani bir gerekliliktir. Görmemek için de kör, duymamak için sağır ve vicdansız olmak lazım.

Büyükşehir ve İlçe belediyelerinin başarılı hizmetlerine, genel idarenin yatırımlarına rağmen AK Partinin hizmet götürdüğü yerlerden beklediği oyu alamadığı söyleniyor. Bu durumun şaşkınlık, hatta üzüntü yarattığı belirtiliyor. “Hizmetlere, kişisel kazanımlara rağmen beklenen karşılık neden gelmedi" sorusu içeride soruluyor.  Sosyolojik ve siyasi açıdan sanırım sebepleri araştırılıyor, inceleniyor.

 

Kent Park

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından daha önce Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi yanında yapılan parkın adı Kent Park…

İpekyolu Belediyesi tarafından Kazım Karabekir/Maraş Caddesi eski Araştırma Hastanesi yerinde Van'ın en görkemli ve birçok özelliği bünyesinde barındıran parkalarından olması beklenen parkın adı da Kent Park…

Daha var...

Bu parkalardan bazılarına kentimize emek vermiş, değer katmış şahsiyetlerin tarihi dönemlerin isimleri verilemez mi?

 

Efsane Vali

1950-90'lı yıllarda İstanbul'da üniversitelerde okuyan ve barınma sorunu olan öğrenciler için Fatih Kaymakamı iken İstanbul Samatya'da Van Öğrenci Yurdu açarak yüzlerce Vanlı öğrenciye kol kanat geren, ilk ve son Vanlı Vali, Van Vâkıfı'nın kurucu başkanı, eski Emniyet Genel Müdürü, Vanspor'da emekleri olan merhum Celalettin Tüfekçi'nin adı hizmetleri ve şahsiyetine uygun bir yerde yaşatılması gerekir. Vefalı olmak güzeldir.

 

 

Kapalı Sebze Hali Müzesi

1934 yılında dönemin belediye başkanı merhum Şaban Boysan tarafından yaptırılan Tarihi Kapalı Sebze Hali bugünkü adıyla Peynirciler Çarşısı, yenilenerek kentimize kazandırılıyor. Tarihi binaları yık kaldır, hafızayı sil, yerine çirkin beton bina yap anlayışına son veren saygıdeğer bu yaklaşıma teşekkür ediyoruz.

Çarşıda restorasyon çalışmaları önceki gün başladı. Benim önerim, çarşı girişinin bir bölümünde eski fotoğrafların, belgelerin, anıların ve bina hikayesinin yer aldığı mini bir müze ya da sergi salonunun olmasıdır. Böylelikle bu mekan çarşı esnafına ve geçmişe  vefa gelecek kuşaklar ile şehrimizin hafızasına da katkı olur.

Yazarın Diğer Yazıları