İkram Kali

Neden ruhsat verilmiyor?

İkram Kali

Van ekonomisinin motor gücü inşaat sektörüdür. Depremden sonra yaklaşık 3 yıldır doğru dürüst inşaat yapılmıyor. Geçen süre içinde inşaat yapmak isteyenlerde, inşaat sektörü de mağdur oldu. Büyükşehir ve yeni kurulan belediyeler vatandaşa yapı izin ruhsatı verilmesinde maalesef yardımcı olamadılar. Vatandaş belediyelerden şikâyetçi. Ruhsat alamayanlar ” Belediyelerde ruhsat için rüşvet isteniyor deniliyor. Vermediğimiz için ruhsat verilmiyor”  iddiasında bulunuyor. Belediye başkanları da  “Kim rüşvet istiyorsa belgeleyin canlarını yakalım” diyorlar, falan filan. Vatandaş da bir şekilde korkuyor, çekiniyor.

Belediyelerde rüşvet iddiaları, vatandaşı canından bezdiren yürümeyen iş ve işlemlerin gerekçesi var. Bunlar işlemeyen sistemden, otokontrol eksikliğinden ve kurumsal disiplinsizlikten kaynaklanıyor. Siz belediye olarak 20 günde verilmesi gereken bir inşaat yapı ruhsatını 5 ayda verirseniz, bir evrak zamanında çıkmazsa bu gecikmenin hesabını da görevlilere sormazsanız malum çarkta, iddialarda sürer gider. Belediyelerde standart,  toplam kalite olmalı. Yani vatandaş bir işin, işlemin belediyede kaç gün, kaç saat, kaç dakika süreceğini önceden bilir.  Görevlilerde bu standarda uyar.

Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü belediyelerden 2 ay içinde yapı izin ruhsatı alamayan vatandaşlara ruhsat verecek. Kış kapıya dayandı. Bugün ruhsat almak isteyen belediyeye gidecek 2 ay bekleyecek sonra müdürlüğün kapısını çalacak,  sonra da ruhsat alacak. En iyi şartlarda bu Ocak-Şubat ayını bulur. Yani 2014 geçti gitti.  2015’e bakalım.  Zamanını, enerjisini, heyecanını bu kent kadar ucuz harcayan bir başka kent yoktur. Muğla belediyesi geçen yıl yaklaşık 8 bin ruhsat verirken Van Belediyesi 90’a yakın ruhsat vermiş.

 Partisinden Küsenler Partisi

Ak parti iktidarında göreve geldiği günden itibaren neredeyse her açıklamasıyla kamuoyunun gündemine oturan Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in kurucuları arasında bulunduğu Millet ve Adalet Partisi kuruldu.  Abdullatif Şener’in  kapanan Türkiye Partisi, Sadettin Tantan’ın Yurt  Partisi  ve diğer  ıvır  zır  partiler ne kadar başarılı olduysa Emine Ülker Tarhan’ın  Anadolu Partisi,  Bağımsız Kütahya Milletvekili İdris Bal’ın  Demokratik Gelişim Partisi ve İdris Naim Şahin’in  partisi de  o kadar başarılı olur. Atilla Koç ‘un Turizm Bakan’ı, Nimet Çubukçu’un Milli Eğitim Bakanı olduğu bu ülkede İdris Naim Şahin’in ülke yönetmeye aday olması gayet doğaldır.

Vanlılar olarak Şahin’i unutmayız.

Van depremi sırasında çadıra yerleştirilmiş vatandaşlarımıza   “Sarayda oturuyorsunuz, gel dediğiniz yok” diye acılı insanlara seslenen, 4+4+4 Eğitim sistemini protesto eden öğretmenlere sıkılan biber gazı sonrasında, “Biber gazımız yüzde 100 organik, doğal. Biber gazından kimse ölmedi” diyen, gaflarıyla ünlü bu zatı muhterem şimdi parti kurarak ülkeyi yönetmeye talip.  Yeni parti kuranların anlamadıkları bir realite var.  Türkiye’nin yeni partilere ihtiyacı yoktur. Ülkenin, toplumun dürüst, çalışkan,  namuslu, onurlu, vizyon sahibi, tutarlı,  dünyayı okuyabilen, çözüm üreten  istikrarlı  ve güven veren  siyasetçiye ihtiyacı var.

Silüeti fazla etkilemiyor muş !

Van Kalesi’nin dibine dikilen hangara benzeyen Urartu Müzesi’nin yapımı için 1. derece sit alanını istek üzerine gözünü kırpmadan değiştiren, bilime aykırı davranan Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu günahını nasıl temizleyecek bilemiyorum. Medeniyet simgesi Urartular ayağa kalksa eminim Van Kalesi’ni mahveden kalenin o güzelim silüetini bozan ucube müzeyi oraya yapanlarında, yaptıranlarında canına okurdu.

Bir süre önce Gevaş Selçuklu mezarlıklar açık hava müzesinde yer alan 700 yıllık tarihi Halime Hatun Kümbeti’ne neredeyse bitişik inşa edilen yurt binasıyla ilgili utanç verici vahim görüntünün fotoğraflarını ve haberini yayınlamıştık. Tarihi dokunun silüetini bozan beton binayı oraya yapanları bu köşede açıklamıştım.  Haber sonrası sosyal medyada “ TOKİ arazisine kaçak tarihi Kümbet yapan Selçukluları kınıyorum”  diye ironi yorum yapılmıştı.

Kültür varlıklarını korumak, tescillemek, sit alanlarında uygun olmayan yapılaşmaya izin vermemesi gereken Koruma Kurulunun beton yığını yapılırken “Silüeti fazla etkilemiyor” dediği ortaya çıktı. 1. derece arkeolojik sit alanı olan bölgedeki kaçak ve ruhsatsız yurt binasıyla ilgili soruşturma açılsa da, yetkililer dosyayı 2010 yılında kapatarak, yurt binasının bu şekilde kalmasına meğer göz yummuş.  Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Gevaş Belediyesine ait olan Selçuklu Mezarlığı ile Halime Hatun Kümbetini, 30 Mayıs 1985 tarihinde 1. derece arkeolojik sit alanı ilan etmiş.  Van Kalesi ve Gevaş Selçuklu mezarlığında görevinin gereğini yerine getirmeyenler, tarihi katledenler günahlarını nasıl temizleyecek?

Belediyecilik bumu?

Belediyeler, belde halkının ortak ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuş kamu kurumlarıdır.

Temel misyonu halkın ortak ihtiyaçlarına yönelik hizmet sunma olan belediyelerimizin bu

misyonlarını etkin, verimli ve kaliteli biçimde gerçekleştirebilmeleri ve hizmet sundukları kentin yaşam kalitesini geliştirebilmesi için günümüz gelişmiş ülkelerinde uygulama alanı bulan çağdaş belediyecilik anlayışına sahip olmaları gerekmektedir.  Belediyeciliğin kalitesiz ve vasat işçilik ile yapılan yollar, işlemeyen kanalizasyon, asfalt serimi, orantısız kaldırımlar, göstermelik denetimler olduğu dönemler gerilerde kaldı. 

Vatandaş belediyelere diyor ki;

Kaç kilometre standartlara uygun yeni yol açtın? Kaç adet spor tesisi, koşu, bisiklet yolu yaptın? Kaç bölgeye çocuk oyun alanları yaptın? Yaşlılara engellilere, kadınlar’a, hastalara ne gibi modern hizmetler götürdün? Ulaşımda mafyalaşmayı kaldırabildin mi, ulaşıma alternatif hangi çözümler yenilikler getirdin, hangi ulaşım sistemini devreye aldın? Kentin tarihi, kültürel kimliğine kalıcı ne gibi katkılar sağladın? Doğal değerleri korumak adına neler yaptın? Bilimsel çalışmalarda hangi birimleri kurdun ve hedefleri gerçekleştirdin? Çocukları, kadınları, engellileri ve toplumun tamamını mutlu edecek hangi sosyal etkinlikler gerçekleştirdin? Belediye bütçesinden Türk, Kürt, Laz, Arap ayrımı yapmadan etkin ve saygın sivil topum kuruluşlarına ne kadar destek oldun? Gelecek modern kent ve yaşam üzerine senaryoların, stratejin var mı?  Personel kaliteni, verimliliğini ölçüyor musun? Bilgi teknolojileri ve erişim anlamında  projelerin var mı? Akıllı, teknolojik belediye ve kent için neler yapıyorsun?  Araştırma Geliştirme birimin var mı? Talanı, yağmayı, rüşveti ve kişisel rantı önlemeye yönelik neler yapıyorsun? Şehirleşmede Türkiye ve Dünya’da kaçıncı sıradasın? Köylüyü, kentliyi mutlu ekonomik ve sosyal anlamda güçlendirecek planın var mı?  Çevreci anlayışı nedir? Kısacası   kağıt ve söylemlerde olan düşüncelerinin kaçta kaçını gerçeğe dönüştürdün. Van’ı Eskişehir, Konya, Bursa,  gibi yaşanılabilir bir kent yapma iddianız ve hayaliniz var mı?

Göstermelik gıda denetimleri, asfalt dökmekle, biçimsiz kaldırımlar yapmakla, çöp  toplamakla,bidon bırakmakla, kelebek taşı döşemekle, tandır evi ile belediyecilik ol mu yor. Vallahi olmuyor.

Tembel temel

Temel askerde biraz tembel.. Sabah içtimasından kaytarıp bir ağacın altında yatar. Ancak biraz sonra yakalanır. Komutan yanına çağırır.
- Mesleğin nedir?
- İnşaat kalfaluğu yapayrum komutanim.
- Ha demek öyle, peki sen inşaatta yanında çalışan bir işçiyi böyle yatarken yakalarsan ne ederdin. Temel fırsatı kaçırmaz:
- Hemen, hiç düşünmeden işine son verirdim evine gönderurdum komitanum.

Yazarın Diğer Yazıları