İkram Kali

Necdet Takva töhmeti kaldırmalı

İkram Kali

 
Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva önceki gün sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan tweetler paylaştı. Dün bunları okumuşsunuz. Okumayanlar için özetleyeyim.    
Takva, tweetlerinde, “ Van için Vergi Terkini konusunda hiç bir gayreti olmayan dalkavuk temsilcileri ifşa edip kirli faaliyetlerini kamuoyuna ve halka sunacağız. Van için vergi terkin talebi siyasi tuzaktır diyen hangi "Bürokrat" hangi "dokunulmaz" ise çıkıp boyunu göstersin Van halkı da görsün. Bir Sürü işe yaramaz! gerzek ihaleciyi Ankara'da maaşlanmak üzere gönderirsek tacirin, Esnafın hali bu olur. Haklı talebe siyasi tuzak derler” dedi.
Takva kimseyi töhmet altında bırakmadan derhal sözünün gereğini yaparak “dalkavuk temsilcileri, işe yaramaz gerzek ihalecileri ve kirli faaliyetleri” ifşa etmelidir. Necdet Bey bunu yapmaz ise iddialarının altında kalır. Hoş olmaz. Açıklarsa Van’da yeni bir dönem başlar. 
Van’ın da bağırsaklarının temizlenmeye, aklanmaya paklanmaya ihtiyacı var.  Van’da kim kirlilikleri gerçekten biliyorsa, ama açıklamıyorsa bunları orada burada şantaj aracı olarak kullanıyorsa bilsin ki kendisi de kirlidir. Keşke ülke çapında aklanma paklanma akımı başlasa.
 
Elimizden bir b.. gelmiyor!
Adamın biri bize öyle diyor.
Önceki günkü  “Van’ın İstanbul Ekonomi Zirvesi!” başlıklı yazımda İstanbul’da büyük parlarla organize edilen toplantının hangi amaçla yapılacağını sormuş, yazımda Van’ın bugünkü ekonomik ve  sosyal sorunlarından  söz ederek toplantı zamanlamasının yanlış olduğunu belirterek öncelikle inşaat sektörünün canlandırılmasını ve Van’dan giden iş adamları ve sermayenin önüne geçilmesi gerektiğini dile getirmiştim. Yazıda hiçbir şahsın ve kurumun ismini dile getirmemiştim. Çünkü şahıslarla işim yok. Zirvenin hangi parayla organize edildiğini, arkasında kimlerin olduğunu, kimlerin ön plana çıkarılacağını bilmiyorum.  Bilmekte istemiyorum. Yazıdan birileri rahatsız olmuşsa veya yazdıklarımı yanlış buluyorsa ve yazının muhatabı olduğunu ileri sürüyorsa adam gibi edeplice açıklama yapar bende köşemde yer veririm.  
 
Ama öyle olmadı.
 
Eleştirilerden sorulardan nedense rahatsız ve tedirgin, olan, eleştiriye tahammülü olmayan olgun davranmayı beceremeyen Orhan Olgun denilen eski televizyoncu şahıs nezaket içinde açıklama yapmak yerine sosyal paylaşım adresinden bana saygısızca tehdit savuruyor, hakaret ediyor,  terbiyesizlik yapıyor.  
 
Orhan Olgun seviyesine uygun şekilde diyor ki “İkram kali sana cevap vermeyeceğim elinizden bir bok gelmiyorsa yapanlara saygı duy. Ekonomi zirvesini yaparak RİSK aldık destek olmuyorsa köstek olma.
 
Saygısızlığı üzerine  “Terbiyesizlik yapma, önce adam ol. Eleştirilere saygılı ol”   diye cevap yazdım.
 
Bu kez şunları yazdı: “Adam olsaydın gelip sorsaydın bende sana amaç gaye hedefleri anlatırım başarımız bir yerinemi girdi kıskanıyor musun? Bunları iyi bil yüksek maliyetli Zirve demişsin hiç bir kurumun cebinden tek lira çıkmadı tamamı türksel gibi sponsorlar LA yapılıyor tamamen iki gencin çalışmaları ile yapılan bir zirve İkram kali benden uzak dur adam ol ara beni seni aydınlatyaım yoksa bende yazarım hemde çok kötü beni bilirsin. Haberin Olsun. Terbiyesiz adam.” Yazdıklarının noktasına virgülüne dokunmadım.
Vay vay vay.
Valilik, TSO, DAKA ile zirve yolculuğuna çıkan, Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Bakanları zirveye davet etmeye hazırlanan anlayışın kabadayılığına üslubuna ve terbiyesine bakın.
Orhan efendi,  yazdıklarına yasal suç işlediğini de sana hatırlatırım. Ama suç sende değil. Doğru diyorsun.  Senin anladığın tarzda  elimizden bir  b..  gelmez. Ne yapacaksın bu yetenek işidir. Haklısın  devir  elinden b..  gelenlerin devridir.
Diyorsun ki  “ yazarım” ha.  Yazmaz isen namertsin.   Sana istersen adamlık, terbiye dersi veririm, ama sen bu psikoloji ve kişilikle dersten çakarsın. Sana tavsiyem; kendini şaşırma, haddini aşma, saygılı ol ve öz eleştiri yap.
 Mademki zirvenin organize işlerini üstlenmişsin o zaman yöneltilen sorulara, eleştirilere tahammül edeceksin, korkmayacaksın, paniklemeyeceksin.   
Bana gelince eleştirmeye, soru sormaya, araştırmaya devam edeceğim.  
 
 Değişmeyince değişmiyor
Herşey değişiyor. Savaşlar, barışlar. Mevsimler,  düşünceler, anlayışlar,  insan ömrü, hastalıklar, renkler, devletler, sınırlar. Yediklerimizin içtiklerimizin tadı lezzeti çeşidi de değişiyor. Değerler değişiyor. Anlayışlar değişiyor. Soluduğumuz hava değişiyor. Gelenekler,  görenekler de değişiyor. Zevkler değişiyor. Beklentiler. Teknoloji zaten baş döndürücü hızla değişiyor.
Değişmeyen bazı şeyler var. Mesela;
Yalakalık
Riyakarlık
Dalkavukluk
Kurnazlık
Yalancılık
Kibir
İnat
Gurur
Tahammülsüzlük
Egoizm
Sahtekarlık
Onursuzluk
Çıkar ilişkisi
Aç gözlülük
Kabalık
Saygısızlık vesaire.
 İnsanın dini, dili, etnik kökeni ne olursa olsun genetiğinde varsa bunlar zor değişir. Yani ahlaksız adam Müslüman da,  Hıristiyan da, Yahudi de, Budist’te, Ateist’te   olsa fark etmiyor.  İnsani zafiyetler, çürümeler dün neyse bugünde aynı.
 
Sıkıntılı bir dönem
Terör ve Güvenlik Uzmanı Mete Yarar   İstanbul'daki canlı bomba saldırısı ve Fransa'nın başkentinde 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan kanlı saldırıları analizinde ciddi uyarılarda bulundu.
 Yarar  çarpıcı analizlerinde;
Özellikle dünyadaki gerilimli bölgeler birbirini tetikliyor. Dünyanın herhangi bir yerindeki saldırı dünyanın başka bir yerinde de etki gösterebiliyor. Etrafımızda; Ukrayna, Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan, Irak, Suriye dahil olmak üzere, Yemen'i Afrika'sı birbiriyle alakası olmayan ama birbirini tetikleyen terör saldırıları var. Konjektürel bir gerilimden ötürü terör saldırısı artar. Tüm dünyada güvenlik tehditleri artacak. Sıkıntılı bir döneme girildi. Bu dönemin sonuçlarının çok daha vahim olabileceğiyle ilgili saldırlar var. Radikal  grupların saldırısı arttı, iki, çok daha kolay bir şekilde silah ve mühimmata ulaştılar. IŞİD'in bir tane eylem tarzı yok. Onlarca eylem grubu var ve onlarca eylem şekli var. Irak'ta baş keserken başka yerde farklı saldırılar yapabiliyor.
Devletler  küçüldükçe  parçalandıkça terör  örgütleri  çoğalıyor, güçleniyor.  Eskiden roketatarı olan terör  örgütü izlemeye alınır çok tehlikeli bulunurdu.  Şimdi  terör örgütlerinin tankı, topu,  füzesi var. Suriye, Irak,  Libya da     uzun süren iç savaşın içinde  çok radikal  gruplar ve uluslar arası enstrümanlar  var.  Devletlerin boşluğunu terör örgütleri dolduruyor.
Uzman analizi böyle.
İyimser değilim
Bu da siyasetçi analizi.
Hak ve Özgürlükler Partisi Onursal Başkanı Kemal Burkay da, 2015’le ilgili iyimser olmadığını açıkladı. Burkay, “Bölge bir yangın yeri gibi. Irak, Suriye, öte taraftan Afganistan, Pakistan… Türkiye’de sorunlarını çözmeye hazır olmadığı için bu yangın Türkiye’ye sıçrayabilir Sıçramaması için Kürt ve Türk politikacılarının geniş ufuklu ve cesur olmaları lazım. Kürt sorunu ve Alevi sorunu başta olmak üzere çok sorun var. Bu sorunların çözülmesi için doğru yol ve yöntemler izlemek lazım  “ dedi. 
Bölge yangın yeri gibi.
Her yer tehdit altında.
Endişeler artıyor. Yangının ne zaman nereye sıçrayacağı belli değil.  
Kurnaz Temel
Temel İstanbul'dan memleketi Trabzon'a döner. Hemen kahvehaneye koşar. Arkadaşlarının oturduğu bir masaya oturup heyecanla konuşmaya başlar:
- Ula uşaklar celun size pir şey anlatacağum.
Arkadaşları Temel'in etrafına toplanmaya başlar içlerinden biri merakla sorar:
- Ula ne oldi?
- Haçan pen var ya  akilliyum. İstanbul'dan celirken otobüscüyü kandurdum.
- Ula nassi oldi o iş?
 Haçan pen celirken cidiş dönüş pilet aldum... Ama ceri donmeyeceğum!...

Yazarın Diğer Yazıları