İkram Kali

Milletvekilliği aday adaylığına rekor başvuru

İkram Kali

Türkiye siyasi tarihinde ilk defa Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimi aynı tarihte yapılacak.  Erken genel seçimde siyasi partiler seçime ittifak yaparak girebilecek. Seçmenler sandıkta iki oy kullanacak. 24 Haziran'da gerçekleştirilecek seçime son yılların en yüksek katılımı bekleniyor.

 

Milletvekilliği aday adaylığı müracaatları devam ediyor. TBMM'de Van'ı temsil etmeye kendisini yeterli gören isimlerin partilere başvuruları devam ediyor.

 

8 Milletvekili çıkaracak olan Van'da seçmenler nitelikli, vizyon sahibi yeni yüzler görmek, yeni sözler duymak istiyor.

 

Vanlı  seçmenlerin aday kriterlerinin partiler tarafından dikkatte alınıp alınmadığını kesinleşen listeler açıklandığında hep beraber göreceğiz.

 

Seçimlere sayılı günler kalmasına karşın partiler seçim kampanyası için sahaya inmiş değil. Ancak mitinglere erken başlayan  AK Parti seçim çalışmalarında  diğer partilerden bir adım önde.

 

24 Haziran'da  Cumhurbaşkanı adayları ve partilerin genel başkanlarının konuşmaları kararsız seçmenleri etkileyeceği düşüncesindeyim. Partiler Seçim Beyannamesi hazırlayacak ama beyannameye göre tercih  olmayacak. Buna Türkiye' de  daha çok zaman var.  

 

İki parti arasına sıkışıp kalan Van'da milletvekilliği aday adaylığına en yoğun başvuru AK Parti ve HDP'de yaşanıyor.

 

AK Parti

Adalet ve Kalkınma Partisi'nde 24 Nisan'da başlayan aday adaylığı başvuruları 3 Mayıs günü son bulacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatlarıyla teşkilatlarını yenileyen AK Parti'de yetkililerinden edindiğim bilgilere göre dün itibariyle aday adayı sayısı 142 oldu. Başvuruların son güne kadar aratarak  devam etmesi bekleniyor.

 

HDP

Halkların Demokrasi Partisi'nde  28 Nisan günü başlayan aday adaylığı başvuruları, 5 Mayıs'a kadar devam edecek. HDP'de aday adaylığı başvuruları 7 kişilik bir komisyon tarafından kabul ediliyor. HDP yetkilileri aday adayı başvuru sayısının dün itibariyle 70'i aştığını belirttiler.

 

CHP

Cumhuriyet Halk Partisi'nde 30 Nisan günü başlayan başvurular, 7 Mayıs'ta sona erecek.  CHP'den aday adayı olmak isteyenler genel merkeze başvuruda bulunuyorlar. Düne kadar aday adayı başvuru sayısın 10 olduğu, bu sayının başvuru tarihine kadar artmasının beklendiği ifade edildi.

 

MHP

Milliyetçi Hareket Partisi'nde 24 Haziran'daki seçimde milletvekilliği aday adaylığı için 26 Nisan günü başlayan başvurular 3 Mayıs günü son bukacak. MHP'den milletvekilliği aday adaylığı başvurusunda bulunanların bir kısmı MHP Genel Merkezi'ne bir kısmı MHP Van İl Başkanlığı'na başvuru yaptıkları belirtildi.  MHP'de dün itibariyle aday adayı olmak isteyenlerin sayısının 13 olduğu kaydedildi.

 

İYİ PARTİ

İyi Parti'de 30 Nisan'da başlayan milletvekili aday adayı başvuru süreci 4 Mayıs'a kadar sürecek. İyi Parti'de aday adayları başvuruları yalnızca parti genel merkezine yapabiliyor. İlk defa seçime girmeye hazırlanan İyi Parti'de dün  akşama kadar 7 kişinin aday adaylığı başvurusunda bulunulduğu belirtildi. 

 

SP

Saadet Partisi'nde  milletvekili aday adaylığı için 24 Nisan günü başlayan başvurular 4 Mayıs günü son bulacak. SP'de düne kadar 22 ismin aday adaylığı başvurusunda bulunduğu ifade edildi.

 

HÜDA-PAR

Hür Dava Partisi'nde 20 Nisan günü başlayan aday adaylık başvurusu 21 Mayıs tarihinde son bulacak.  HÜDA-PAR'da milletvekilliği aday adaylığı için yetkililerin belirttiğine göre  20 isimin başvuruda bulunduğu kaydedildi.

 

24 Haziran'da gerçekleştirilecek milletvekilliği genel seçiminde aday olmak üzere partilere aday adaylığı başvurusunda bulunanlar arasında en genç isimler AK Parti'de,  en yüksek aday adaylığı ücreti 10 bin lira ile CHP'de oldu.  

 

Kitle partilerinde tek bir oyun hesabı yapılıyor. Bu nedenle partiler milletvekili listelerinde  mevcut oy potansiyeline oy getirecek isimlere öncelikle yer  verecekler. Bu nedenle kitle partilerinde hiçbir isme listelerde garanti adaylık sözü verilmediği kaydediliyor.

 

Uzun yıllardır politikaya mesafeli durmuş, siyaset yapmaktan çekinmiş hatta ötelenmiş sesiz toplumun bulunduğu Van gibi bir kentte 24 Haziran seçimleri nedeniyle siyaset yapma arzusu, memlekete hizmet etme anlayışı, demokrasi kültürünün yerleşmesi ve gelişmesi doğrultusunda aday adaylığı sayısının yüksek  oranda olması sevindiricidir. Kimsenin kimseyi küçük görmeye, ötekileştirmeye hakkı yoktur. 

 

Biz niyet okuyucusu değiliz. Aday adaylarının niyetleri, gerçek beklentileri ne olursa olsun, medeni cesaret göstererek milletvekilliği için aday adayı olmaları değerlidir. Hangi partiden olursa olsun, aday adayı olan  tüm isimleri kutluyorum.

 

Demokrasi güzeldir.

 

Sonuçta seçmenlerin karşısına iddialı vizyon sahibi seçimi kazanacak nitelikli aday listesini çıkarma görevi partilere düşer. Partiler başvuruda bulananlar arasında kentin beklentilerine, seçim bölgesini temsil edecek vekil profiline göre liste çıkarmak zorundadır.  İsim dayatmalarıyla 'ben seçtim sen sandıkta  onayla ' yaklaşımı etik degil. Bu durum seçmende geri teper. Geri teptiğini geçmişte gördük yaşadık. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi Van artık eski Van değil. Seçmende eski seçmen değil.  Vanlılar 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde kentlerini temsil edecek, sorunlarına çözüm üretecek, liyakat, vizyon sahibi, kentin ve toplumun dertleriyle dertlenen toplumda karşılığı olan,  özellikle yalan söylemeyen, popülist söylemlerle seçmenlerin duygularıyla oynamayan, nalıncı keseri gibi kendisine yontmayan,  halktan kopuk olmayan isimleri TBMM'de görmek istiyor.

 

24 Haziran yaklaşıyor heyecan artıyor.

Yazarın Diğer Yazıları