İkram Kali

'Kürd devleti fikrini tarihin çöp sepetine attık'

İkram Kali

4,5 yıllık tutukluluğunun ardından cezaevinden tahliye edilen DEP eski milletvekili Hatip Dicle İMC TV’de katıldığı programda yaptığı açıklamaları gündeme bomba gibi düştü.

Dicle’nin programda Kürtler ve Türkmenler tarafından kültürel bir başkent olarak atfedilen, 2010'da Irak Kültür Bakanlığı tarafından Irak kültürünün başkenti olarak isimlendirilen Kerkük ile ilgili açıklamaları, Irak’ta Kürd devleti kurulmasına yönelik değerlendirmeleri, Kürdler hakkında ki ifadeleri çok tartışılacağa benziyor.

Türkmen, Kürt, Arap az sayıda Süryanilerin birlikte yaşadığı, 1915 Rus işgali ve Ermeni isyanları nedeniyle canını kurtarmak isteyen Van’dan muhacir (göç)olan benim ailem gibi birçok Vanlı ailenin sığındığı, uzun yıllar yaşadığı hatta Vanlılar mahallesi olan, şivesi,  müziği, günlük yaşamı ile Van kültürü ile ortak özellikler taşıyan Kerkük Vanlılar için ayrı bir değer ifade ettiğini yeri gelmişken hatırlatmakta yarar var.

İMC TV’de  ki konuşmasında IŞİD’in arkasında ABD’nin olduğunu vurgulayan Dicle, ’’Barzani ’Kerkük Kürdistan’dır’ diyerek hata yapıyor. Kerkük tüm halklarındır. Kerkük Kudüs gibidir, sadece bir halkın değil tüm halklarındır’ dedi. 

Irak’ın 3 federe birimden oluşan federal devlet yapılanmasının bir ABD projesi olduğunu proğramda  dile  getiren Hatip Dicle, ’’Güneyde bir Şii Arap federe oluşumu, ortada Sünni Araplar, kuzeyde de Kürdlerden oluşan ve petrol gelirlerinin nüfus oranlarına göre bölüşüldüğü bir denge kurulmak isteniyordu. ABD bunu başaramadan geri çekildi. Şimdi ise IŞİD gibi paravan örgütlerle Irak’taki halklara saldırarak onları yormaya çalışacak’’ dedi.
 
Kürd devleti fikrini tarihin çöp sepetine attıklarını ifade eden Eski DEP milletvekili Hatip Dicle ’’Barzani Kürd devletini kurmamalı. Referanduma götürmemeli, halk ’Devlet’ der ve doğru olmaz. Siyasetçinin görevi bunu engellemektir. Barzani ’Kerkük Kürdistandır’ diyerek hata yapıyor. Kerkük tüm halklarındır. Kerkük Kudüs gibidir, sadece bir halkın değil tüm halklarındır. Bütün halkları mutlu edecek konsensüs sağlayıp savaşları acıları bertaraf etmek lazım” dedi.
 
Güney’dekiler biraz para, rahatlık buldu hemen devlet kurmaya girişiyor. Ulus-devlet diyerek halklar heba edilmemeli. Ortadoğuda ulus devlet ilan etmekle on yıllarca halkınızı savaşa acıya mahkum edersiniz’’ şeklinde konuşan Dicle ’’Rojava örneğinde olduğu gibi; devletlerin yanında, devlet olmayan ama halkın kendi kendisini yönettiği, gerek etnik ve gerekse inançsal farklılıkların kendilerini özgürce örgütleyebildiği kanton örgütlemeleri ile Ortadoğu’da yaşanan sorunlara çözüm buluna bilir.Bu sistemi tehlikeli görüyorlar ancak açıktan müdahalede bulunamıyorlar. Çünkü ABD, uçak ve füzeleri ile açıkça halkın iradesi ile oluşmuş ve çözüm modeli yaratmış bir halka saldıramazdı. Bu yüzden IŞİD gibi çetelerle orayı tasfiye etmeye çalışıyorlar.’’

Demokrasi Partisi’nin genel başkanlığını yapan, Demokratik Toplum Kongresi'nin kurulmasına öncülük eden ve bu kongrenin eşbaşkanlığı ve sözcülüğü görevini üstlenen Diyarbakırlı Hatip Dicle Kürt siyasetinin önemli isimlerindendir. Siyasal yaşamında çeşitli sıkıntılar yaşayan, zor günler geçiren Dicle, yıllarca cezaevinde kaldı. Milletvekili seçildi ancak vekilliği düşürüldü.   En son HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı olarak da isimi geçti.  Dicle dünyayı takip eden, gelişmeleri okuyan, analiz eden bir vizyona sahiptir. Anlayacağınız Dicle öyle sıradan biri değil.  Seversiniz, sevmezsiniz ama söylediklerini dikkatle okumak ve önemsemek gerekir düşüncesindeyim.  

Yazarın Diğer Yazıları