İkram Kali

Vanlı kararsızlar ne yapacak?

İkram Kali

İstanbul Büyükşehir Belediyesi "yenileme" seçimine 9 gün kala  partilerin ve adayların saha çalışmaları yoğunlaştı. Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ve Millet İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, partilerine gönül vermiş sadık seçmenlerin yanı sıra Van gibi Anadolu'nun çeşitli kentlerinden İstanbul'a göç eden hemşehri seçmenlerini ikna edebilmek için tüm imkânları seferber etmiş durumdalar.

Bilindiği gibi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 31 Mart'ta düzenlenen seçimde 1 milyon 705 bin 867 kişi sandığa gitmedi. Seçimde Millet İttifakı'nın adayı Ekrem İmamoğlu ile Cumhur İttifakı'nın adayı Binali Yıldırım arasındaki oy farkı, tekrar sayımların ardında 13 bin 729 olarak açıklandı. Seçim öncesi son anket sonuçlarına göre İstanbul seçimlerinin sonucunu sandığa gitmeyen 1 milyon 705 867 bin seçmen belirleyeceği ileri sürülüyor. Bu nedenle bir oyun dahi çok büyük değeri olan 23 Haziran seçiminde İBB Başkanlığı için yarışan adaylar sandığa gitmeyen seçmenleri ikna etmeye yoğunlaşmış durumdalar. 

Seçimde sandığa gitmeyenlerin en fazla olduğu ilçe nüfusunun yüzde 61'i Doğu ve Güneydoğu vatandaşlarından Vanlıların nüfus sayısı itibariyle ilk sırada yer aldığı Esenyurt oldu.   AK Parti Van Milletvekilleri AK Parti Van İl Başkanlığı yetkilileri Esenyurt, Beylikdüzü, Bağcılar ve Avcılar'da karargâh kurmuş durumda. Din adamları, kanaat önderleri, iş adamları, aşiret reisleri kazanmasını istedikleri aday için çabalıyorlar. CHP Van teşkilatı ve çevreleri de İstanbul'da çalışıyorlar.

59 bin 539 Vanlının yaşadığı, 40 bin 606 Vanlı seçmenin bulunduğu Esenyurt'ta 100 bin seçmen sandığa gitmemiş. Vanlı seçmenler etkili konumdalar. Başkan adayları Vanlı Esenyurt seçmenlerini bu nedenle çok önemsiyorlar. Esenyurt'ta ikamet eden Vanlıları AK Parti ve CHP yakın markaja almış durumda. Mahalleler, sokaklar, iş yerleri geziliyor, çalmadık kapı bırakılmıyor. HDP kurmayları da Doğu ve Güneydoğu nüfusuna kayıtlı seçmenlerin kendileriyle birlikte hareket edeceğini ifade ediyorlar. 

İstanbul'da Doğu ve Güneydoğulu seçmenlerin yoğun olduğu bölgeleri, vakıfları, dernekleri, sosyal yapıları ve ilişkilerini yakından takip eden, İstanbul'da ikamet eden gazeteci arkadaşıma gözlemlerini ve izlenimlerini sordum.

Hiç kimsenin oyu çantada keklik, kimsenin tekelinde değil diyen meslektaşım, "Doğu ve Güneydoğulu seçmenler ilk kez bu seçimde farkındalık yaratmayı başardılar. Oyları çantada keklik değil. Kimse bu oyları kendi tekelinde görmesin. Doğu ve Güneydoğu milletvekilleri, teşkilatlar,  kanaat önderleri İstanbul'da karargâh kurumuşlar. Hepsi sahadalar. Doğu ve Güneydoğulu seçmenler kapılarını çalan herkese gelenekleri gereği açıyorlar. Çay ikram ederek uğurluyorlar. Bu yakınlaşma oy verecekleri anlamına gelmez. Çünkü İstanbul'da seçim çalışması yapan siyasiler o insanların ihtiyaçlarını, sorunlarını bilmiyorlar.  İstanbul'da AK Parti ve CHP'de Vanlı bir milletvekili yok, belediye başkanı yok, belediye başkan yardımcısı yok. Genel olarak Doğu ve Güneydoğu doğumlu seçmenler kırgınlar. O nedenle sandığa gitmeyebilirler" dedi.

Görünen şudur: Kararsızlar, özelikle de Doğu ve Güneydoğulu seçmenler ters köşe yapabilirler.

 

 

Vanlı STK'ların yerinde olsam

Vanlıların İstanbul'da kurmuş oldukları konfederasyonlar, federasyonlar, vakıflar dernekler seçim nedeniyle siyasilerden somut bir karşılığı olmayan, yalınızca gönülleri hoş eden ilgi görüyorlar.   Vanlı Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK)  hemşehrilerini blok olarak bir adaya yönlendirmesi mümkün değil. Bunu adaylar da partiler de biliyor. O nedenle STK'lar pek etkili olamıyorlar.

Vanlı STK'lar kritik seçim nedeniyle Van için  belki hayırlı, yararlı hizmet yapabilirler.

Nasıl mı?

Anlatayım.

Van'ı çok çok seven STK başkanlarının yerinde olsam Yıldırım ve İmamoğlu'ndan destek karşılığında seçildikleri takdirde Van'ın ihtiyacı olan 25 bin kişilik stadyumun yapılmasına yardımcı olmalarını, merkez İpekyolu, Tuşba, Edremit ilçeleri başta olmak üzere Van'a 10 adet çim futbol sahası yapmalarını ve şehrimize donanımlı kültür merkezi kazandırılması sözünü alırdım. Gerçekleşmesi durumunda da Van'a gururla gelir, başı dik anlı açık gezerdim.

Peki, sözünü ettiğim bu öneriler gerçekleşebilir mi?

Bana göre gerçekleşebilir, ama bizim STK'lar ile olmaz.

Neden olmaz?

Çünkü, Vanlı STK'lar seçim sürecini değerlendirerek memleketleri yararına dosya hazırlayarak böylesi bir talepte bulunamazlar. Bunun için dayanışma içine girerek Yıldırım ve İmamoğlu'nu ikna edemezler.

Yazarın Diğer Yazıları