Azmi İlvan

Fevzi Leventoğlu Parkı...

Azmi İlvan

Bir Vanlı olarak, Fevzi amcamızın ismini şehrin merkezinde bir parka vererek yaşatanlara, yürekten teşekkür ediyorum.

Fevzi Leventoğlu amcamız, Van Halk kültürüne çok büyük katkısı olan ve her ortamda Van'ı anlatan, Manileri, Şiirleri, Türküleri ve Fıkralarıyla Van'ın Turizm elçisiydi.

İpekyolu Belediyesine, Belediyenin değerli Yöneticisine ve çalışanlarına şükran ve teşekkürlerimizi sunuyorum.

Böylesi hizmetleri olan değerimizin isminin, Şehir Parkında yaşamasına öncülük eden değerli müdürüm İkram Kali'ye özel teşekkürümü bildirmek isterim.

Fevzi Leventoğlu halk bilimiyle öylesine iç içediydi ki, O Türk'tü, Kürt'tü, Acemdi, Laz'dı, Beyzade'ydi, Ermeni'ydi, Şairdi, Ozandı, Müzisyendi, Folklorcuydu, yani o bir Kültür elcisi olmakla beraber Van Halk biliminin ansiklopedisiydi.

Baba dostuydu, aile ferdimizdi, Amcaydı Dayıydı ve en önemlisi Babaydı. Tam bir Van Beyefendisiydi. Büyükle büyük, Küçükle küçük idi. Muhteşem Hitabetiyle ve Sanatçı kişiliği ile Van'ın değeriydi.

Bizler şanslıydık, Fevzi amcamızı ve nice değerlerimizi yakinen tanıyanlardandık. Büyüklerimizden aldığımız talim terbiye ile Vanlılığı öğrendik.

Mutlaka her kent kendi değerlerini yetiştirmiştir. Vanlılık derken, inanın şövenist bir tavırla söylemiyorum. Biz Vanlılar Saygı ve sevgiye önem verdiğimiz kadar, nüktedan yapımızla da, aranan kişiliğe sahibiz. Şivemizin ne kadar samimi olduğunu bizlerle oturup sohbet eden Van dışından dostlarımız yüzümüze çekinmeden söyleyebiliyorlar.

İlk tanıştığımız biriyle bir saat sohbet edelim, başta bize siz diye hitap edenler, kalktıklarında "Vıle Yetimler'' siz bir başkasınız diyecek kıvama geliyorlar.

Parkımıza bu isim çok yakışmıştır, O park, Fevzi Leventoğlu Kültür Parkı diye tanımlanabilir artık.

Van için çok büyük bir kazanımdır Parklar. Bu Parkların daha da çoğalması gerekir. Eskiden yeşil Van diye anılan Kentimiz, Yeşile olan düşkünlüğü ile bilinen Halk, Parkların yanı sıra Caddelerinde de yeşilliği görmek ister.

Suni yeşillik biz Vanlıları kesmez, bize oksijen üreten ağaçlar lazım. Bir zamanlar ana caddelerimiz de Akasya ağaçları vardı, Caddede yürürken Akasya kokusunu içimize çekerdik, polen yüzünden hepsi yok edildi maalesef.

Asrın hastalığı olan Astım, o ağaçlarımızın ölmesine sebep oldu. Kavaklarımız da öyle, Hışırdayan kavak yapraklarının sesini özledik. Aslında o kadar çok şeyi özler olduk ki, şimdi Parklarımızda yeşil ile buluşup gölgesinde serinleyip Nüktedan sohbetleri yeniden yaşamalıyız.

Parklar Şehrin soluk borusudur, Çiğerlerimize dolan Van havasını Vanlıca bir üslupla çözüme ulaştırayım. ''Vıle yetimler, Van havasını,  naylon Torbalara doldurup Gurbet kuşlarına postalasanıza, biz de insanığ.''

Tabi işin şakası. Van havasını özleyen Van'a gitsin.  Parklarında soluklansın, küçük tabureli çayhanelerde açık ekmek, otlu peynir ile çayını yudumlasın.

Van Parklarının çoğalması dileğiyle. Tekrar emeği geçen, isim konusunda öneride bulunan ve Fevzi Leventoğlu ismini veren tüm Yetkililere, Hemşerilerimize Gönülden Teşekkürler.

Sağlıcakla Kalın, Esen kalın canlar.

Aze...

Yazarın Diğer Yazıları