İkram Kali

Herkesin gündemi kendine

İkram Kali

Gündem yoğun.

Kobani’de IŞİD saldırıları bütün şiddetiyle devam ediyor.  ABD Ortadoğu da yarattığı canavarı Coniler ölmesin diye Kürtler eliyle sözde yok etmek için 24 ton silah ve mühimmat yardımı yapıyor.  Suriye topraklarının bir bölümünün uçuşa kapatılmasını, güvenli bölge ilan edilmesini isteyen Türkiye aylar sonra Kobani'ye peşmergenin geçebilmesi için koridor açıyor. Koridorun nereye çıkacağını kimse  kestiremiyor.

Hükümet, çözüm sürecini yeniden hareketlendirmek için adımlar atıyor. Bu amaçla Akil Adamları topluyor ancak daha önce bu oluşumda yer alan Orhan Gencebay, Baskın Oran,  Murat Belge,  Yılmaz Erdoğan, Hilal Kaplan, Ergün Atalay, Şemsi Bayraktar, Kürşat Bumin, Şemsi Bayraktar gibi isimler katılmıyor. Çözüm sürecinde beyler arasında çözülme yaşanıyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul merkezli 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında, iş adamı Rıza Sarraf ile Barış Güler ve Salih Kaan Çağlayan’ın da aralarında bulunduğu 53 kişi hakkında takipsizlik kararı veriyor.  Kamu vicdanında hukuk sorgulanıyor.

Hollywood yıldızı Jean Claude Van Damme’ın da ortak olduğu şirket, Büyükçekmece’de Toscana Vadisi yanında 400 dönüm arazi üzerine yaklaşık 350 milyon dolarlık dev bir film platosu kuruluş çalışmaları başlatıyor.  En heyecanlı filmler Türkiye’de çekilecek!

Hükümetin üzerinde çalıştığı yeni iç güvenlik reform paketi açıklanıyor Buna göre; Artık mahkemeye gitmeden bir dilekçe ile isteyen soyadını değiştirebilecek. Evlenme, boşanma, ölüm ve doğum gibi bildirimleri yapmak için bizzat Nüfus İdaresine gitmesine gerek kalmayacak. Nüfus ve ikametgâh gibi işlemleri e-devlet üzerinden yapılabilecek. Şiddet işlemek amacıyla yüzünü kapatanlara izin verilmeyecek. Toplantı ve gösteri yapmak isteyen kendisini gizlemeden yapacak. Vatandaş çıkıp “devlet nerede" derse. Başbakan  Ahmet Davutoğlu, “Devlet de burada millet de burada” diyecek. Şiddete dönüştürülen her türlü eylem suç sayılacak.  Molotofkoktyl saldırı aracı olarak işlem görecek. Toplumsal olaylarda verilen zararlar, suçluya rücu edilecek. Bu rücu zaman aşımına tabii olmayacak. Sosyal medyaya şiddet çağrısı yapan ve nefret söylemi yayan yayınlar konusunda denetim ve ceza geliyor. Engelli, hasta, yaşlılar için ifadelerini evlerinde vermelerinin önü açılacak. Karakola ya da mahkemeye gelmelerine gerek kalmayacak. İş sağlığı ve güvenliği konusunda yeni bir düzenleme yapılacak. Gösterilerde, yüzünü kapatmak suç sayılacak. Gösteri alanına silahla girilmesine izin verilmeyecek. Gösteri alanına silahla girdiği saptananlara verilen ceza arttırılacak.  Bonzai, tıpkı eroin gibi uyuşturucu kapsamına alınacak. Uyuşturucu imal ve satışı suçu, terör suçları kapsamına alınacak.  Osman Bölükbaşı demeli “ Başak güzelde dane yok”

Gündeme fazla takılmayalım.

 30 bin civarındaki araştırma görevlilerinin maaşı 2 bin 365 liradan 3 bin 182 liranın üzerine çıkıyor. 85 bin civarındaki yardımcı doçent, doçent ve profesörün maaşı ise yükseltiliyor. HSYK seçimleri öncesi bizzat Bakan açıkladı yeni düzenleme çerçevesinde tüm hakim ve savcıların maaşlarına da seyyanen 1155 TL zam yapılacak.

TBMM Genel Kurulu’nda milletvekiline kıyak emeklilik düzenlemesi 216 Ak Partili ve 1 CHP’li vekilin oyu ile yasalaştı.  Yasayla 2015’te milletvekillerinin emekli aylığı yüzde 9.5, maaşları yüzde 7 oranında artacak. Emekli aylığı alarak çalışmaya devam eden vekilin maaşı 23 bin 200 liraya çıkacak.  Sosyal adalet tesis ediliyor.

Sonuç?

2015 yılı için memur ve emeklilerine yüzde 3+3 maaş zammı veren hükümet milletvekillerinin emekli aylıklarına yüzde 9,5 maaşlarına da yüzde 7 oranında zam yapıyor. Yaşamını öğrencilerine adamış emekli bir öğretmen bugün 1.572 TL maaş alırken, milletvekillerinin vicdanları yaralayan tutumu milletin kanına dokunmuştur. Bağ Kur emeklisi 800 TL ile yaşamaya çalışıyor.  Gündem yoğun ama ülkemizde asıl sorun toplumda kaybolan sosyal adalet duygusudur.

 

Fuat Avni kimdir?

2011 Van depremleri sonrası erken deprem bildirimi  açıklamalarında bulunan Veysi Kurt’u Vanlılar iyi hatırlar.  Kurduğu internet sitesinde kendi geliştirdiği bir sistemle depremlerin yer ve şiddet olarak yaklaşık değerlerini açıklıyordu.   Olası deprem korkusuyla tedirgin bir halde bulunan Vanlılar Veysi Kurt’a odaklanmıştı.

 Şimdi hükümete ilişkin attığı tweetleri ilgiyle takip edilen “Fuat Avni” var.

 Gerçek kimliği bugüne kadar tespit edilemeyen Fuat Avni mahlası ile gerek sosyal medyada gerekse bazı internet sitelerinde boy gösteren, daha önceki yasa dışı dinleme operasyonlarını gözaltılardan saatler önce yazan, çeşitli iddialarda bulunuyor. Twitter fenomenlerinden Fuat Avni en çok satan gazetelerin haber konusu olmaya devam ediyor. Hakkında çeşitli iddialar öne sürülen Türkiye’de bir çok insan Fuat Avni’yi merak ediyor.  Ama attığı tweetler sosyal medyada gündemi belirliyor.

Fuat Avni birkaç gün önce Van ile ilgili ciddi iddialarda bulunmuştu. Gerçekten Fuat  Avni kimdir?

Yazarın Diğer Yazıları