İkram Kali

Hendeğin diğer tarafı

İkram Kali

Hendek siyaseti devam ediyor.  Çatışmalarda kimi ölüyor, kimi de canını kurtarmak için göç yollarına düşüyor. Acıdan başka kimseye yararı dokunmayan, hayrı  olmayan çatışma  politikasının sona ermesi için bölge insanının eli bağrında, gözü yolda, kulağı  aklın hakim olacağı seste.

Hendek siyasetinde ölenler Türk- Kürt

Hendek siyasetinde sıkışıp kalan Kürt

Hendek siyasetinde Batı illerine giden cenazeler Türk

Hendek siyasetinde hayatı, geleceği kararan Kürt

Hendek siyasetinde Batı illerine göç eden Kürt

Acıları, hüzünleri, kırılganlıkları, gözyaşları iç içe geçen Kürt-Türk

Yuvası yıkılan, anası ağlayan derin  travma yaşayan Türk-Kürt

Kaybeden ülkemiz ve insanımız

Peki, kazanan kim?

***

Kazananı anlamak için hendeğin ötesine bakmak lazım.

Sıkıntılı, çatışmalı dönemlerde ‘insansever’ ecnebi kuruluşlar, şahıslar farklı kimliklerle bölgede anında biterek cirit atıyor. Şimdi de öyle.

Mesela;

Fransızlar Türkiye’nin yaşadığı çatışmalı, üzüntülü sürece Fransız kalmıyor.

Fransız Le Monde muhabiri Allan Kaval, “Cizre Kürtleri Türkiye otoritelerine ‘intikam’ diye bağırıyor” (Les Kurdes de Cizre crient vengeance contre les autorités de Turquie) başlıklı yazısında bölgenin Kobane gibi olacağını”  öngörüsünde bulunuyor.   Tarih: 31 Temmuz 2015

Başka…

Fransız gazeteci Allan Kaval, Fransa ve Fransızca konuşan diğer ülkelerin kamuoyunu etkileyen Le Monde’da yayımlanan “Nusaybin’de Kürtler Türklere karşı” ( A Nusaybin, les Kurdes face aux Turcs) son başlıklı yazısında beklentisini, niyetini açığa vuruyor. Tarih: 22 Şubat 2016

 Amaç tek kelimeyle fitne, fesat çıkarmak, yangına benzin dökmektir.

1919’da Kilikya-Adana civarında Ermeni çetelerine Fransız kıyafetleri giydirerek Türklere karşı savaştıran, sonrada yüz üstü bırakıp kaçan,  Kurtuluş savaşında Antep, Urfa, Maraş illerini işgal eden o Fransız  2016 yılında da  aynı Fransız.

***

 Meşhur İngiliz siyaseti de bölgede.

Helsinki Finlandiya - Van Türkiye arası  4174 Km. Uçakla  3 saat 47 dakika.  Londra İngiltere- Van Türkiye arası 5192 Km. Uçakla 5 saat 44 dk.  İki ülkeyle komşu değiliz. Dini, kültürel, sosyal  ortak değerlerimiz yok. Kader birliğimiz yok. İnsanı, medeni değerlerde belki bir araya gelebiliriz. Onun dışında  uzak ülkeler, uzak toplumlarız. Ancak Irak ve Suriye'deki çatışmalarda ölen iki YPG'li için Van'da düzenlenen cenaze törenine üçü  Finlandiya, biri İngiliz  uyruklu 4 kişi katılıyor. Taziye duyarlılığına şapka çıkarılacak 4 kişi Van Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınıyor.

Allah aşkına biri söylesin. Şu İngiliz, Fransız, Finlandiyalı, Alman, Rus, ABD’li Kürdü Türk den, Türkü Kürt den daha mı çok seviyor.

Suriye mültecilerinin çilesini görmezden gelen, kapılarını çaresizlerin yüzüne kapatanlar ülkemizde yaşanan sıkıntılı ortama balıklama dalıyor!

*** 

Müttefikimiz ABD işini daha profesyonelce yapıyor.

ABD, Washington DC merkezli bağımsız düşünce kuruluşu Rethink Institute Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Dr. Mehmet Yanmış’a bölgede yaşanan çatışmalı süreçle ilgili araştırma yaptırıyor.   

Araştırmanın meali, “Türkiye’nin Güneydoğu’da stratejime yarayacak ne var, ne yok bilmek istiyorum “ demektir.

ABD'de Dışişleri kendi yurttaşlarına,  "Güneydoğu'ya gitmeyin" uyarısında bulunurken Türk-Kürt gençleri ölmeye devam ediyor.  

Vanlılar göçe duyarsız değil

Göç etmek göç almak Van’ın kaderi oldu. Bölgede yaşanan çatışmalı süreçten dolayı çevre il ve ilçelerde yaşam kaygısı taşıyan insanlar Van’a göç ediyor.  

 Göç eden  ailelere yönelik bir takım çalışmalar içerisinde olduklarını belirten Van Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Fikret Yavuz, Bakanlığın ve valiliğin talimatlarıyla  Şırnak, Cizre, İdil, Nusaybin, Sur’dan Van’a göç eden  vatandaşların yardım için kendilerine başvurduğunu, gereken yardımın yapılacağını açıkladı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası da   Van’a göç eden ailelere  barınma, kira  konusunda yardımcı olunması çağrısında bulundu.

2011 yılı depreminde halkın nasıl ki tek vücut olup yaralarını sardıysa şimdide aynı birlikteliği gösterme vaktidir diyen HDP Van  İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, göç eden ailelere destek olmaya çalışacaklarını söyledi.

Van halkı göçe duyarsız değil. 

Bir asır içinde iki büyük kitlesel göç yaşayan Vanlılar  göçün ne denli zor olduğunu iyi bilirler. Her Vanlının atasından duyduğu veya yaşadığı hüzünlü göç hikâyesi  var.

1915’te Ruslar Van’ı işgal  edip Ermeni isyanı başlayınca  on binlerce Vanlı  yollara  düşerek  Diyarbakır, Urfa, Maraş, Adana, Kerkük dahil   Osmanlı yurdunun dört bir köşesine göç etmek zorunda kalmıştı  Vanlılar, 2011  Van depremleri nedeniyle  Tekirdağ’dan Trabzon’a Antalya’dan İzmir'e  kitleler halinde   göç etmek zorunda kaldı.

Muhacirliğin/göçün  olumsuz  sonuçlarını kuşaklar boyu yaşayan Vanlılar bugün  illerine göç eden insanlarımızla duygudaşlık yapmaktadırlar.   Hüzünlü bir deneyim sahibi olan Van halkı   göç etmek zorunda kalan  kardeşlerini  bağırlarına  basacak vicdana, sıkıntılarını paylaşacak insanlığa fazlasıyla sahiptirler.

Lakin çare ne göç etmektedir, ne de göç edenlere yardımcı olup kucak açmaktadır.

Çare,  çatışmalı sürecin son bulması, silahın susması, ölümlerin durması, hendek siyasetinden vazgeçilmesi, huzurun ve barışın  kalıcı olarak sağlanmasındadır.

Çare, insanlarımızın kendi topraklarında, kendi evlerinde güven içinde yaşamlarını sürdürmesindedir.

Çare, kucaklaşmada, birliktelikte, kardeşliktedir.

 

 Sobalar yerdeyken kimse göç etmez 

Hiçbir kimse işinin olduğu, karnının doyduğu, kendisini güvende hissettiği, gelecek kaygısı taşımadığı, doğup büyüdüğü, ‘memleketim’ dediği toprağından sıcak evinden eğitim öğretim döneminde ve sobalar yerdeyken göç etmez.  İnsanlar göç ediyorsa bir çok nedeni vardır.

Yazarın Diğer Yazıları