İkram Kali

Güçbirliğinden kuvvet doğar

İkram Kali

Ekonomide, sosyal alanda bölgesinin cazibe ve etkileşim merkezi Van ilimizin gelişmesi, kalkınması girişimcilere destek sağlanması, sinerji yaratılabilmesi için her alanda Güçbirliği’ne,  ortak akla, dayanışmaya ihtiyacımız vardır. Bu bağlamda ilimize, insanımıza yarar sağlayacak amacına uygun girişimler, oluşumlar, çabalar heyecanla desteklenmelidir.

Bir süre önce sivil-kamu, seçilmiş-atanmış toplum dinamiklerinin bir araya geldiği Van Güçbirliği Platformu ismiyle Van’ın sorunlarını sahiplenen mekanizma kuruldu.  Vanlılar arasında ve Ankara’da ilgiyle karşılık bulan Güçbirliği’nden kuvvet ve yararlı sonuçlar doğacağına inanıyorum.

Van Güçbirliği Platformu nedir?

Deneyimli siyasetçi Van Milletvekili Beşir Atalay ’ın önerisi ve öncülüğünde hayata geçirilen, Atalay’ın başkanlığını üstlendiği Van Güçbirliği Platformu bir nevi şura, ortak aklın işletildiği bir mekanizma, makro ölçekli bir proje, gönüllülük esasına dayalı sivil işbirliği, herkesin ve her kesimin temsil edildiği bir platform, ilin bütün yönleriyle masaya yatırıldığı ve konuşulduğu yapıdır.

Birlik ve beraberliğin pekiştirilmesi, ortak aklın işletilmesi, daha iyi yaşanılabilir Seçkin Şehir Van hedefi olan “ Van Güçbirliği Platformu” kent dinamiklerinin harekete geçirilmesi, Van’ın yol haritasının çizilmesi, il sorunları ve önceliklerinin tespit edilmesi, sorunların çözümünde öncelikler temelinde sürdürülebilir projelerin geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi, sorun ve çözüm önerileri ile ilgili olarak kamuoyunun bilgilendirilmesi ve toplumsal destek sağlanması, Van’ın tarihi ve stratejik öneminin kazanca dönüştürülmesi amacıyla şekillenmiş kent birlikteliğidir.

Van Güçbirliği Platformu alt birimi niteliğinde kurulan; Eğitim, Gençlik ve Spor İhtisas Kurulu, Sağlık İhtisas Kurulu, Aile ve Sosyal Politikalar İhtisas Kurulu, Kültür, Turizm ve Sanat İhtisas Kurulu, Çevre, Kentleşme ve Yerel Yönetimler İhtisas Kurulu, Bilim, Sanayi ve Ticaret İhtisas Kurulu, Kırsal Kalkınma ve Tarım İhtisas Kurulu Ulaştırma ve Lojistik İhtisas Kurulu kendi alanlarında kentin sorunları ve önerilerini tespit etmek üzere çalışma yürütecek.

Platform yapı itibariyle 79 üyeden oluşan danışma ve karar organı Mütevelli Heyeti, 11 üyeden oluşan icra organı Yönetim Kurulu, 9 farklı çalışma alanında belirlenen İhtisas Kurulları ve Sekretarya’dan oluşuyor. Mütevelli Heyetinde; Van Valisi, 8 Van Milletvekilli, Büyükşehir Belediye Başkanı, YYÜ Rektörü, TBMM Meclisi’nde grubu bulunan partilerin İl başkanları, Van Barosu Başkanı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı,13 ilçe Kaymakamı ve Belediye Başkanları, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri, meslek odalar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yer alıyor. 

 Lakin Van Güçbirliği Platformu’nda kendilerine yer verilmesine karşın  HDP milletvekilleri, belediye başkanları, parti temsilcileri toplantılara katılmıyor. HDP’lilerin oluşuma katılmaması, katkı sunmaması eksikliktir, yanlıştır. HDP’lilerin varsa haklı eleştirileri, söyleyecek sözleri veya önerileri giderler orada dile getirirler. Ama ön yargıyla hareket ederek küserek  mesafe koyarak katılmamak ne yerel yöneticilik sorumluluğuna, ne kendilerine, ne de hizmet bekleyen Van’a yarar sağlar.  Siyasi kulvarlar farklı olsa da  kalkınma,  barış  ve  huzur için  bir araya gelinmesi gerekir. 

Van Valiliği ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından belirlenen temsilcilerden oluşan Güçbirliği Sekretaryası’nın genel koordinasyonu kamu tecrübesi, bilgi birikimi,  ilimizin sorunlarını, beklentilerini yakından bilen Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı temsilcisi tarafından yürütülüyor. Güçbirliği’nin hedefleri ve amaçları doğrultusunda bilimsel ve teknik konularda çalışmalar yürütmekle görevli İhtisas Kurulu başkanlığı görevi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Temsilcisi tarafından yürütülür. 

22 Ocak 2016 tarihinde gerçekleştirilen ilk Mütevelli Heyet toplantısının ardından, Van Güçbirliği Platformu Yönetim Kurulu, Vali İbrahim Taşyapan’ın başkanlığında 23 Şubat ve 10 Mart 2016 tarihlerinde 2 defa toplanmış. Toplantılarda  "Van İli Yatırım Ortamının İyileştirilmesi" kapsamında İhtisas Kurullarınca çalışma yapması yönünde karar alınmış. Bu kapsamda, İhtisas Kurullarınca Van ilinin öncelikli sorunlar listesi değerlendirilerek sorunlardan 5 tanesinin öncelikli olarak Mütevelli Heyetinin gündemine alınması uygun görülmüş.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz 15 Mart  Salı günü yapılan Van Güçbirliği Platformu Mütevelli Heyet Toplantısına katılarak Güçbirliği’ne  bakışı ve verilen önemi gösterdi. Toplantıya 23. Dönem Milletvekili  Prof. Dr. Mithat Melen ve 22. Dönem Milletvekili Mehmet Kartal’ın katılımlarının yanı sıra Van Güçbirliği Mütevelli Heyet Başkanı ve Van Milletvekili Prof. Dr. Beşir Atalay, Van Valisi İbrahim Taşyapan, Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, mütevelli heyet üyeleri ve ihtisas kurulu başkanları iştirak etti.  Her toplantıya bir bakanın  katılması Güçbirliği’nin gücüne güç katar.

Van Güçbirliği Platformu ne değil? 

Güçbirliği Platformu İl Koordinasyon Kurulu, Kent Konseyi, Ekonomi Konseyi değil. Güçbirliği Platform bürokrasiyi asgariye indiren kent ruhunu yansıtan, hedefi, amacı, etkisi, gücü ve karşılığı olan kurum disiplini ve anlayışına sahip dinamik bir yapıdır.  Van Güçbirliği Platformu başarılı olursa ki olmaması için hiç bir neden göremiyorum, bundan Van ve bütün Vanlılar kazançlı çıkar.

 

Van için öneri-yorum

Vanlılık ruhu, sorumluluğu taşıyan herkesin Van Güçbirliği Platformu’na bilgi birikimiyle destek olması gerekir.  İlimizin sorunlarının çözülmesi, haklı beklentilerinin karşılanması noktasında yararlı olacağına inandığım  Güçbirliği’nin çabalarına bazı önerilerde bulunarak katkı sunmak istiyorum.

BİR: Van dışındaki Vanlıları sahiplenmek, yaşadıkları illerde karşılaştıkları sorunların çözümüne yardımcı olmak, Van ile aidiyet bağlarını devam ettirmek ve güçlendirmek, yalnız olmadıklarını hissettirmek üzere Van Güçbirliği Platformu İl Dışındaki Vanlılar Kurulu kurulmalıdır. Bunun içinde İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Adana, Aydın gibi illerde Vanlılar tarafından kurulan vakıf, federasyon, dernek gibi sivil kuruluşların dayanışmaları sağlanmalıdır.  İlki Ankara’da olmak üzere  altı ayda bir farklı ilde ortak hedefleri ve çalışma stratejisi gündemiyle Van Vakıf ve Dernekleri Güç Birliği Çalıştayı düzenlenmelidir. Van dışındaki Vanlıların içinde yer almadığı Güçbiriliği eksik kalır. Benden söylemesi.

İKİ:   Van’ın kent ve toplum hafızasını yazılı, görsel, işitsel eserler ile canlı tutacak, Vanlıların geçmişle bağlarını güçlendirecek, kentin kültürel hayatına değer katacak Van Şehir Kütüphanesi ve Dokümantasyon Merkezi kurulmasına büyük ihtiyaç vardır.

Van Güçbirliği Platformu öneri ve çabalarıyla, cazibe merkezleri kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı ve DAKA destekleriyle Van Şehir Kütüphanesi ve Dokümantasyon Merkezi kazandırılmalıdır.  Yazılı, görsel materyallerin araştırmacılara ve okuyuculara sunulduğu, Van ile ilgili kültürel, sanatsal ve eğitsel çalışmaların da  gerçekleştirebileceği Van Şehir Kütüphanesi ve Dokümantasyon Merkezi kentin kültürel buluşma adresi olacaktır. Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillenerek koruma altına alınan şehir merkezinde ulaşım sorunu olmayan noktada yer alan, mimari özeliği olan eski Erkek Sanat Enstitüsü binası tahsis edilebilir. Van Şehir Kütüphanesi ve Dokümantasyon Merkezi  ruhuna yakışan bu binada önemli kültür hizmetleri sunulabilir.

ÜÇ: Ekonomik gelişmesini kültürel, sosyal yönüyle tamamlayamamış, soysal kültürel ihtiyaçları ihmal etmiş iller köy-kent karmaşasına sahip kalabalık kimliksiz bir görünüm kazanırlar. Van’ın fabrikaları, işletmeleri yanında görkemli konser, sergi, toplantı salonları olmalıdır. Van Güçbirliği Platformu bu ihtiyacını gündeme getirerek Van’a konser salonu ve yapılar kazandırmalıdır.  

DÖRT: 1960’lı yıllarda kurulan,  Türkiye’nin ilk radyoları arasında yer alan TRT Van İl Radyosu gerekçe gösterilmeden 1986 yılında kapatılmıştır. Van’dan sonra kurulan Diyarbakır, Çukurova, Erzurum, Antalya radyoları bölge müdürlüklerine dönüştürülmüştür.  Van Güçbirliği Platformu ilin eğitim, kültür, tanıtımı için TRT Van Bölge Müdürlüğü’nün radyo ve televizyon stüdyosu ile birlikte kurulması için çalışma başlatmalıdır.

 BEŞ:  Van Güçbirliği Platformu TFF Başkanı Yıldırım Demirören ve Van’a özel bir önem veren Türkiye A Milli Futbol Takımı Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim ile görüşerek 2007’de yarım kalan TFF Van Futbol Köyü  projesini Van’a kazandırmak üzere girişim  başlatmalıdır.  

Eleştiri-yorum

İlimizde Van Ekonomi Konseyi gibi farklı isimler altında iyi niyetle sivil yapılar oluşturuldu. Toplantılarına üyelerinin kerhen katıldığı, arada bir basın açıklaması yaparak görevini ifa eden etkisiz oluşumlara destek verenlerin Van için bir umut olan Güçbirliği Platformu’na dudak bükerek muhalefet etmeleri garabettir.  Yeri geldiğinde hem “ Van’ın sahibi, birliği yoktur” diyerek eleştireceksin,  sahip çıkmak isteyenler olunca  uzak duracaksın.  Ben merkezli küçük hesap yapmayanlar  kentin sorunlarını çözmek üzere sorumluluk alan  bütün oluşumları desteklerler.  Bana yakın değilse şu varsa bu varsa yararsızdır anlayışı doğru değildir.

 

Yazarın Diğer Yazıları