İkram Kali

Fatih Çiftçi Bakan mı oluyor?

İkram Kali

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Van, Mardin Diyarbakır Büyükşehir Belediyelerini istediğini herkes biliyor.  Çözüm, barış süreci de devam ediyor. Sürecin sonucu yerel seçimlerin sonucunu özellikle bölgemizde çok etkileyecektir.  
Mardin,  Van gibi önce Büyükşehir oldu.  Ardından Gaziantep,  İstanbul Valiliği,  Güvenlik Müsteşarlığı görevlerinde bulunan, Mardin Milletvekili Muammer Güler'i İçişleri Bakanlığı görevine atadı. 
Mardin güçlenerek seçime girecek. 
Erdoğan önceki gün Mardin'de yapılan Ak Parti İl teşkilatı toplantısında Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve seçimlerin nasıl kazanılacağını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve il başkanlığı seçim deneyiminden örnekler vererek anlattı. Yerel seçimler konusunda Mardin teşkilatına ayrıntılarla siyasi ders vererek, il teşkilatlarının daha çok çalışmaları konusunda sert bil dille de uyarıda  bulundu. 
Başbakan Mardin'de yerel seçimleri kazanmak için bütün şartları hazırlıyor. 
Diyarbakır'a verdiği, destek ve önem ise ortada.   
Gelelim Van'a
2009 Mart 2009'da yapılan yerel seçimlerde Van belediye başkanlığı yenilgisi o günden bugüne Erdoğan'ın içinde bir ukde olarak kalmıştır.  Van Belediye Başkanlığı sonrası Erdoğan'ın bakanlığa mal olan radikal kararını hepimiz biliyoruz.  O seçimlerde BDP çalıştı, durmadı, kapı kapı gezdi,  rakibinin zaaflarını iyi değerlendirdi, seçime ait bütün argümanları kullandı. Ve seçimi Ak Parti'nin desteğiyle/taktik hatasıyla kazandı.  Ak Parti teşkilatı önce aday konusunda seçmeniyle restelşti, inatlaştı.  Seçmenlerine adeta meydan okudu,seçenlerini ciddiye almadı. Çalışmadı,  yorulmadı, riske girmedi, korktu. Küçük, basit hesaplar yaptı.  Özellikle Ak Partili olmayan ancak kahır ekseriyetle Ak Partiye oy verme eğiliminde olan merkez seçmeninin de desteğini kaybedince yenilgi kaçınılmaz oldu.  
Ak Parti Genel Başkanı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Van'da bir kez daha bu yenilgiyi yaşamak  istemiyor.  Zira Van'ın çevresel etkisini,  gücünü, değerini iyi biliyor. Van'ın kaybının nelere gebe olduğunu, olacağını da görüyor.  O nedenle Van'ı çok önemsiyor,  Van ile bizzat ilgileniyor. 
2011 depremleri ve sonrasında hükümet özellikle icracı Bakanlar Van'a özel bir önem verdi. Van'ı yakın markaja aldı.  Ardından 13 il ile birlikte Van Büyükşehir ilan edildi.  2014 yerel seçimlerine Van Büyükşehir olarak giriyor. 
Erdoğan Van'ı istiyor…
Ankara kulislerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı BDP'den geri almak için rutin ev iş yeri gezleri, toplantıları,  toplum kesimleriyle yakın iletişim çalışmalarının ötesinde özel seçim  çalışması hazırlıkları başlattığı söyleniyor. 
Büyükşehir Başkan aday profiline uyan ve seçmenin kabul edebileceği isim belirlenmeye çalışmaları devam ediyor. Masada çok isim var. 
En önemlisi.
Ak Partinin Van'da seçimlere daha güçlü girebilmesi için Mardin, Diyarbakır örneklerinde olduğu gibi Van'a Bakanlık vereceği kulislerde konuşuluyor. Bakanlık için son dönemlerde Başbakan'ın komisyonlarda, Ak Parti Genel Merkezinde özel görevler verdiği, Van Milletvekili Fatih Çiftçi'nin ismi Ankara kulislerinde dile getiriliyor. Savcılık görevi sonrası Çiftçi iki dönem Erciş Belediye Başkanlığının ardından Milletvekili seçilerek parlamentoya girdi.  
BDP'nin de Fatih Çiftçi ismi üzerinden sert muhalefet yapması dikkat çekiyor.
Çarşıda pazarda da Fatih Çiftçi'nin Bakan olacağı  daha çok  konuşuluyor.
Bakanlık konusu bir süre önce yapılan basın toplantısında bir meslektaşımız tarafından Fatih Çiftçi'ye "  isminiz bakanlık için geçiyor, bu doğrumudur "  şeklinde soruldu. 
 Milletvekili Çiftçi fazla yorum yapmadan "  Van Milletvekiliyim,  Van'a ve partimin başarısı için verilen her görev benim için önemlidir"  dedi.  
Yani yorum yok. Beklemedeyiz.
Her Milletvekilinin gönlünde yatan aslan Bakanlık görevdir.    Ak Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi Bakan olursa şaşırmayın. 
Bölgenin cazibe merkezi konumunda bulunan, depremden ağır hasar alarak çıkan, Büyükşehir olan Van'a Başbakan Erdoğan'ın Bakanlık vermesi aslında sürpriz sayılmaz.  
Seçimler öncesi Ankara'da Van'ı heyecanlandıracak önemli gelişmeler tartışılıp, konuşuluyor.   Gelişmeler olgunlaştığında paylaşacağız.
Gözümüz Van'da kulağımız Ankara'da

Yazarın Diğer Yazıları