İkram Kali

Cumhuriye'tin değeri

İkram Kali

Cumhuriyetimizin 90. kuruluş yıldönümü kutlu olsun.

Cumhuriyet;  Türk'ün,, Kürt'ün, Laz'ın, Çerkez'in,Çingene'nin, Yörüğ'ün, Boşnak'ın  nihayetinde 76  milyon  Türkiye'nin ortak kazanımıdır.

Çevremizde yaşanan insanlık dışı uygulamalar, despot yönetimler,  silah barut kokusu, oluk oluk akan kan, dökülen gözyaşları ve ilkel yaklaşımlar Atatürk’ün 90 yıl önce kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin dayandığı temel esasların ne kadar anlamlı olduğunu bir kez daha göstermeye yetiyor.

Atatürk’ün engin görüşü ile 20. yüzyılın başlarında kurduğu demokratik, laik cumhuriyetimizin sağladığı kazanımlara bugün gıpta eden onlarca ülke ve millet var. Modern cumhuriyetimizi kim ne derse desin dünya hayranlıkla izliyor, saygı duyuyor, takdir ediyor.

Ne hazindir ki içimizdeki bazı malum kişiler hırsızı, arsızı, talancıyı, yalancıyı, vurguncuyu,  soyguncuyu, yetimin garibin hakkını çalanları, değeri belli olanları kişisel çıkarları doğrultusunda yüceltirken,  pohpohlarken Atatürk’e, cumhuriyete ve değerlerlerine pervasızca hareket etmeleri manidardır. Özellikle bugün devletin sırtından geçinerek ortaya çıkan türedi zenginleri ve kuyruklarının, varlığını devlet dayayanların, nihayet cumhuriyet sayesinde var olanların cumhuriyete ağır hakaretleri geri kalmışlığın, inkârın, hazımsızlığın açık tezahürüdür.

Ne var ki tarihin çöplüğüne atılan diktatörlerin zulümleri, zalimlikleri, aç gözlülükleri, aile zenginlikleri ortaya çıktıkça 90 yıllık cumhuriyetimizin ve Atatürk’ün büyüklüğü daha net anlaşılıyor.

Anlamak istemeyen zaten anlamıyor.

Güneş balçıkla sıvanamaz. Bu vefalı, sağduyulu millet cumhuriyetin değerini, anlamını çok iyi biliyor. O nedenledir ki çocuklarına “  Cumhur” ismi vermeyi bir onur sayıyor.  Ülkemizin dışına bir vesileyle çıkan insanlarımız geri döndüklerinde cumhuriyet Türkiye’sinde yaşamanın anlamını, özgürlüğünü çok daha iyi kavrıyor.

Tarihin akışını değiştiren, mazlum milletlere örnek olan, işgalci emperyalist güçlere meydan okuyan, Atatürk’ün o günün en zor koşullarında, milletle el ele vererek elde ettiği mücadelenin sonucu olan cumhuriyet bugün 90 yaşına ulaşan değerlerdir.

Kuruluşunun 100.  yılında, yani 2023 yılında vatandaşları mutlu ve huzurlu, daha modern, daha kalkınmış, daha gelişmiş,  birlik beraberliği güç kazanmış, her alanda gelişmesini tamamlamış ve kalkınmış süper ülkeler arasında yerini almış, demokratik güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti yaratılacağına yürekten inanıyorum.

Yazarın Diğer Yazıları