İkram Kali

Biz ne dedik?

İkram Kali

Ak Parti Van Milletvekili ve Eski Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. sayın Beşir Atalay ile geçen hafta yerel gazete temsilcileri olarak kahvaltıda bir araya geldik. Van'daki her ferdin kent sevgisi ile şehrine ve Vanlı kimliğine sahip çıkılmasının önemine değinen, genelde referandum ve Van'ı ilgilendiren konular üzerine yaptığımız sohbette Atalay'ın Zehra Üniversitesi kurulması, Çevre Yolu, Van Gölü çevresi yapılaşma kotu, Organize Hayvancılık Bölgesi, Et ve Süt Kombinası, Belediyeler, Güçbirliği Platformu, Tekstilkent, Cazibe Merkezleri, Organize Sanayi Bölgesi, 20 bin kişilik yeni stadyum, Sahil yolu, Van Gölünün kirlenmesi ve bazı yatırımlarla ilgili açıklamalarını gazetemizde haber olarak okurlarımızla paylaştık.

 

Yararlı olduğuna inandığım sohbette gazetemizin yayın politikası ve düşüncelerimiz ışığında Van ve Vanlıları ilgilendiren konuları, çözüm bekleyen sorunları ve bir kısım önerilerimizi Sayın Atalay'a aktarma imkanı bulduk. Bu arada yazılmaması kaydıyla sohbet ettiğimiz bazı konular da oldu. O da meslek etiği gereği bizde kalsın.

 

 

Sayın Atalay'a dedim ki;

 

1- İki yıl aradan geçmesine rağmen böyle bir toplantının düzenlenmesi yinede yararlı olmuştur. Zira bizler düşüncelerimizi, eleştirilerimizi her yerde dile getirmemiz uygun ve mümkün olmuyor.

 

2- Kaymakamların belediyelerde hayata geçirdiği projelere destek olunmasında yarar var. Örneğin Edremit'e sahil projesi yapılıyor, ancak kaynaklar ölçüsünde dolgu yapılıyor. Mademki dolgu yapılıyor o zaman sahil projesine biraz daha destek sağlanarak daha geniş yeşilliklerle bezeli yeşil bandı olan bir sahil yapılabilir.

 

3- Van 2018 de yani gelecek yıl önemli bir kutlama gerçekleştirecek. Van'ın kurtuluşunun 100. Yılı olan 2 Nisan 2018'de yıl boyunca kültürel, sosyal etkinlikler için Valilik, Üniversite, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin de içinde olduğu bir hazırlık komitesi kurarak bugünden çalışmalara başlanması gerekir. Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle "Kuruluştan Kurtuluşa 100. Yılında Van" temalı ses getirecek olan program ve etkinliklerin yapılması Van'ın tanıtımı ve hafızası için önemli bir kazanım olacaktır.

 

4- Van 1915'te hafızasını kaybetmiş bir şehirdir. Van'ın kent hafızasını yeniden kazanabilmesi ve ekonomik kalkınmasıyla kültürel kalkınmasını eş zamanlı sağlayabilmesi için Van ile ilgili her türlü yazılı ve görsel eserlerin yer aldığı Van Şehir Kütüphanesi ve Van Kent Müzesi kurulmasına acilen ihtiyaç vardır.

 

5- Van dışında bulunan Vanlı hemşehrilerimizin bulundukları kentlerde bir araya gelerek kurdukları hemşehri vakıf ve dernekleri bulunmaktadır.  Bu kuruluşlar Vanlıların Van ile ilgili bağlarını güçlendirmek, yaşadıkları yerlerde sorunlarını çözmek üzere çeşitli etkinlikler yapmaktadırlar. Van Vakfı, Van Dernekleri en az yılda bir kez geleneksel olarak her yıl farklı bir şehirde "Van Sivil Toplum Kuruluşları Çalıştayı" adı altında bir araya getirilerek kendi aralarında ortak amaç, ruh ve heyecan yaratılabilir.

 

6-Van'ın erezyona uğrayarak yozlaşmaya başlayan kültür değerlerinin korunması için çalışmalar başlatılmasına ihtiyaç vardır.

 

7- Yoğun göç alan ve göç veren Van 'da toplumsal şehirleşmenin sağlanabilmesi için kültürel ve sosyal hizmetlere, çocuklara, gençlere, kadınlara daha fazla önem verilmeli. Bunun için de mümkünse her mahalleye belediyeler tarafından havaalanı yanında bulunan bugüne dek çok önemli ve kalıcı hizmetler yapan Feyyaz Tokat Eğitim Gönüllüleri Parkı model alınarak Eğitim ve Sosyal Parklar yapılmalıdır.

 

8- Kentimizin genç nüfusu göz önüne alınarak, her mahalleye mini spor kompleksleri kurulmalı. Bunun için spor federasyonları ve büyük firmalar sponsor olarak harekete geçirilmelidir.

 

Toplumun gözü, kulağı ve sesi olarak dillendirdiğimiz önerilerimizi, düşüncelerimizi not alarak ilgi gösteren Sayın Atalay, sanırım Van milletvekilliği sonrası aktif siyasete veda edecek.

 

Keyifli geçen sohbette Sayın Atalay'ın vurguladığı gibi; Siyasette ve bulunulan yer, makam ve mevkide önemli olan eser ve iz bırakarak hoş seda ile anılmaktır.

 

Ümidimiz bu tür toplantıların kent yararına gelecekte de devam etmesi ve gündeme getirilen konuların hayata geçirilmesidir.

Yazarın Diğer Yazıları