İkram Kali

Belediye Başkanı Sayın Bekir Kaya’ya açık mektup

İkram Kali

Sayın Başkanım,

Her yönüyle tarihi, turistik ve modern kent görünümü taşıması gereken şehrimizin orta yerinde bugünlerde kent kimliğine yakışmayan, mimari ve estetikten uzak yükselen bir çirkinliğe dikkatinizi çekmek istiyorum.  30 Mart yerel seçimlerine kısa bir süre kala Van halkı sizden rahatsızlık ve huzursuzluk yaratan çirkin yapıya, uyumsuzluğa, görsel kirliliğe izin vermemenizi bekliyor.

Sayın Başkanım,

Ferit Melen Meydanı diğer ismiyle 5 Yol olarak da adlandırılan, şehrimizin araç ve insan trafik yoğunluğunun olduğu alanın altı kazılarak 1996 yılında dönemin belediye başkanı Aydın Talay tarafından Yer altı Çarşısı yapıldı. Van’ın sosyal, sportif, kültürel, alt yapı ve yol gibi belediye hizmetlerine ihtiyaç duyduğu bir dönemde çarşının yapılması anlamsız ve gereksizdi. Çarşı Hazreti Ömer Cami önünde bulunan güzelim parkın yarısını da işgal ederek cami ve park önünde karmaşa oluşturdu. Yeraltı Çarşısı Van Belediyesi için sorun olmaktan, şehrin en güzel yerine çirkinlik katmaktan başka hiçbir işe yaramamıştır. Kamu kaynaklarının ilimizde belediye tarafından doğru yönetilmediğinin onlarca örneğinden biri Yeraltı Çarşısı’dır.

Sayın Başkanım,

Geçen süre içinde belediye bütçesine hiçbir hayır olmayan, iş yerlerinin, mağazaların bulunduğu Yeraltı Çarşısı zaman zaman yağmur sularının altında kalmış, rutubet, nem, havalandırma, ısınma gibi çeşitli sorunlarla karşılaşmıştır.  Nitekim geçen yıl mayıs ayında çarşı bir kez daha sular içinde kaldı. Esnaflar mağdur olunca haklı olarak isyan ettiler. Belediye de büyük paralar harcayarak yaklaşık bir yıldır çarşıyı adeta yenilemeye çalışıyor.

Sayın Başkanım,

Şimdi çarşıyla birlikte dört girişi de yeniden düzenleniyor. Van halkı yer altı çarşısı girişlerinin önceki çirkin görünümünün ortadan kaldırılmasını ve daha modern, daha estetik, çevreyle uyumlu, modern tasarımla düzenlenmesini beklerken maalesef estetikten yoksun, kaba malzeme, çevreyle uyumsuz, görüntü kirliliği yaratan, üçüncü sınıf bir bakış açısıyla yapılan çarşı girişleri ile şehrin estetiği açıkça mahvediliyor.Bir kent  meydanı  ancak nu kadar  kötü ve çirkin düzenlenebilir.  Mimari estetikten uzak, ölçüsüz, özensiz, abartılı demir yığını girişler Van’a yakışmıyor. İnsanlar bu itici girişleri kimin, hangi mantığa göre tasarladığını üzülerek merak ediyor. Yapılan maddi harcamaya, verilen emeklere yazık değil mi? Çirkin girişlerden gören herkes rahatsız. Van halkı şehirde bilerek veya bilmeyerek yapılan çirkin, zevksiz, özensiz, mimari gereklilikten uzak girişlere engel olmanızı bekliyor.   Kadim ve aziz şehri sevenler, bu şehirde yaşamaktan mutlu olanlar  sizin başkanlık anlayışınızla ve duyarlılığınızla güvenerek, tepki çeken çirkin, zevksiz demir yığınlarına “ ben yaptım oldu” demeyeceğinize inanıyor.

Bu arada,

 2013 yılı şubat ayında “Geleceğin kentinde daha estetik bir yaşam elinizde”  sloganıyla Van Belediyesi bünyesinde mimar, şehir plancı, peyzaj mimarı ve daha birçok insanın yer aldığı Kent Estetik Kurulu kurulmuştu. Kentte yapılacak tüm yapılar, köprülere, kavşaklar ve genel görüntüye görevi gereği müdahil olması beklenen kurul nerede? Ne iş yapar? Kurulda üyesi bulunan YYÜ temsilcisi, Mimarlar Odası nerede? Kent plancıları nerede?  Turizme yön veren meslek odaları nerede?  Bütün Van halkının rahatsızlık duyduğu, dile getirdiği söz konusu çirkinleşmeyi sizler neden görmüyorsunuz?  Mimarlık ve mühendislik fakültesi olan bir kente yakışıyor mu bu yapmacık.  Gidin bakın, Yer altı Çarşı girişleri ucubesini beğeniyorsanız aldığınız eğitime sığdırıyorsanız çıkın kamuoyuna açıklama yapın. Bizde sizden özür dileyelim. Günümüzde kasabalarda dahi görülemeyecek çirkinlikte yapılan çarşı girişlerinin yapımı derhal durdurulmalı ve yıkılmalıdır. Bilmiyorsanız gidin diğer şehirleri gezin görün.  Bakın mimarlar tasarımcılar camdan, vitraydan,  özel malzemelerden tablo gibi, çevreyle uyumlu şehre güzellik katan ne güzel işler yapmışlar.

Sizler kentin sesine,   toplumun önerilerine, eleştirilerine kulak vereceğiz dediniz. Bizde kentte yaşayanlar adına, sizlere seslendik. Duymak veya duymamak artık sizlere kalmış.

 Olmuyor

Demokrasinin özü tahammüldür. Başkasının özgürlüklerine, haklarına müdahale etmemektir.   Van’da seçim çalışmaları sürüyor.  Ancak saldırılar, kırmalar dökmeler üzüntü verici boyutta devam ediyor.

Önce Ak Parti saldırıya uğradı

Sonra Hür Dava Partisi

Daha sonra Saadet Partisi

En sonunda da Barış ve Demokrasi Partisi

Saldırıdan, demokrasi dışı yakışıksız hareketlerden nasibini almayan yok.

Ne yapılıyor?

Seçim otobüsleri, araçları taş yağmuruna tutuluyor,  seçim büroları taşlanıyor,  camlar kırılıyor, bayraklar, afişler yırtılıyor, mitinglere saldırılar oluyor.  Efendim siz bu mahalleye giremezsiniz deniliyor. Kusura bakmayın, herkes her yere girmeli, kendisini tanıtmalıdır.  Sınır çizmek, baskı uygulamak demokrasi anlayışıyla, barışla, hoşgörüyle, insan haklarıyla bağdaşmıyor. Toplum geriliyor, huzursuz oluyor. Lütfen partilerinize gönül verenleri uyarın, kontrol altında tutun. Seçimden önce demokrasi kazansın diyorsanız. Yanlışa prim vermeyin.   Van halkı partilerden ve adaylardan barış içinde kardeşçe, centilmence siyasi yarış istiyor.

Yazarın Diğer Yazıları