İkram Kali

BDP'de kadın rüzgârı esiyor

İkram Kali

Barış ve Demokrasi Partisi'nin yerel seçimlere ilişkin ilk resmi açıklaması önceki gün BDP Van İl Eşbaşkanı Figen Yaşar tarafından yapıldı. Yaşar, satır aralarında dikkat çekici önemli vurgulamalarda bulunarak 2014 yerel seçimlerinin salt yerel seçim anlamı taşımadığını dile getirdi.
Eşbaşkan Yaşar, açıklamasında;
*Yerel seçimleri çözüm sürecinden ayrı düşünmediklerini,
*Seçimin partileri için stratejik anlam taşıdığını, yani uzun vadede önceden belirlenen amaca ulaşmak için seçimin önemli bir kavşak olduğunu,
*Seçimleri aynı zamanda çözüm sürecinin referandumu olarak gördüklerini,
*Çeşitli nedenlerle BDP'den kopuk olan Kürt gruplara ve çevrelere kucak açacaklarını,
*Yerel seçimlerde kadınlara yüzde 40 kontenjan ayırarak belediye başkanlılığı adaylıkları ve meclis üyeliklerinde kadınlara özel önem verileceğini,
*BDP'nin elinde bulunan belediye sayısını korumanın yanında artıracağını,
*Belediye başkanlıkları için; bazı ilçelerde kadın kotası uygulanacağını,
*BDP'ye 7-17 Ekim tarihleri arasında belediye başkan aday adayı başvuruları yapılabileceğini söyledi.
Açıklamaya baktığımızda BDP'nin yerel seçimlere farklı bir siyasal anlam yüklediği anlaşılıyor. Seçim kampanyasında BDP'ye verilecek her bir oyun aynı zamanda çözüm sürecine destek anlamı taşıyacağı ve sürecin bir referandumu olacağını seçmene anlatacaklar.
Mesela şöyle denilecek: " Çözüm istiyorsan, çözüm sürecini destekliyorsan oyunu BDP'ye ver" vatandaş bunu nasıl anlar ona bakmak lazım. Çünkü Ak Parti'nin süreçte payını hiç kimse inkar edemez.
BDP kadın kotası uygulanan il ve ilçelerde de eğilim yoklaması ve ön seçim yöntemi uygulayacak. Merkezi aday belirleme komisyonunun öngördüğü yerlerde adaylar, ön seçimle belirlenecek. Van Büyükşehir belediye başkan adayı da ön seçim ile belirlenecek. Önseçimin yapılamayacağı yerlerde ise adaylar eğilim yoklaması ile merkezi aday belirleme komisyonunca belirlenecek. Belediye meclisi üyelikleri için ise adaylar, il seçim komisyonu ve merkezi aday belirleme komisyonunca belirlenecek, sıralaması da aynı komisyonlarca yapılacak.
Öte taraftan BDP'nin kazanması durumunda Erciş, İpekyolu, Edremit, Özalp belediye başkanları kadın olacak. Ama hangi kadın? 'Bedel ödeyen', partiyle ideolojik bağı olan, siyasal yönü ağır basan bir kadın mı? Yoksa halkın belediyeden beklediği hizmetleri sunabilecek, birikimli ve her kesimde kabul gören kadın mı?
Buna BDP kurmayları karar verecek.
BDP açıkladığı seçim kriterlerine göre muhtemel kadın adayları da belirlemiş gibi. Yoksa Van'da 4 önemli ilçede kadın adayı kotası koymazdı. BDP'de 7 ekim günü başlayan aday adaylığı müracaatları 17 ekim günü son bulacak. BDP kadın aday adayları ve engelli aday adaylarından başvuru ücreti de almayacak. Aday adaylarının isimleri ortaya çıktıktan sonra ady profilinin rengi daha net belli olacak.
Ancak görünen o ki BDP'nin Van'da yürüteceği seçim çalışmalarının ana omurgasını kadınlar oluşturacak. Bunu şehirleşmenin, değişimin bir sonucu olarak da görebiliriz. Kadın adaylar konusunda bence doğru adım atılmıştır. Yeter ki önce belediye başkanlığı yapabilecek aday belirlensin.
Gazetemizde devam eden "Nasıl bir belediye ve belediye başkanı istiyorsunuz?" araştırmasına katılan bütün katılımcılar başkan olacak kişinin partisini, kimliğini hiç önemsemiyor. Vatandaş öncelikle kendisine kaliteli hizmet verecek, çağdaş, yaşanılabilir, huzurlu bir Van yaratacak, ayrım yapmayacak, kardeşliği her alanda haklim kılacak başkan istiyor.
Erciş, İpekyolu, Edremit, Tuşba ilçelerinde Türk-Kürt ağırlıklı çok renkli seçmen yapısı var. Ak Parti ve BDP'de bu yapıya uygun, heyecan yaratacak başkan adayları göstermesi gerekir. Aksini seçmene dayatan parti yanılır ve kaybeder.
Başarılı belediyecilik, halka hizmet, artık salt ideolojik yaklaşımla yapılamıyor. Bu gerçekten hareketle adaylar buna göre belirlenmelidir.
Karar sizin.

Yazarın Diğer Yazıları