İkram Kali

AVM yapmak belediyenin görevimi?

İkram Kali

Kent merkezinde ve kırsalda insanlarımızın ihtiyaç duyduğu hizmetler geçmişte il ve ilçe özel idare müdürlükleri ve belediyeler tarafından karşılanıyordu. Kanunla 2012 yılında büyükşehir olan Van’da tüm hizmetler artık büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyelerince sağlanmaya çalışılıyor.   

Belediyelerin görevi beldelerindeki insanların doğumundan ölümüne hatta ölüm sonrası mezarlık bakımlarına, kaldırımdan parklara,  sosyal hizmetlerden kültür hizmetlerine,   içme suyundan hayvan içme suyuna, toplu ulaşımdan spor tesislerine, sağlıklı gıdadan planlı imara, yerel üretimden ulusal marka oluşturmaya,  gelişen mahallelerden çağdaş kente varıncaya kadar hayatın tüm alanlarını kapsıyor.    

Görev ve sorumlulukları nedeniyle belediyelere “ yerel iktidar” deniliyor.  

Vatandaşlardan topladığı vergiler, belediye gelirleri ve merkezi bütçeden alınan paylar ile harcama bütçesi oluşturan belediyelerin öncelikli görevi kaynakları ihtiyaç duyulan projeler ve sosyal kültürel hizmetler için adil, şeffaf ve verimli şekilde kullanmaktır.   

Yaşanılabilir, marka değeri yüksek geliştikçe daha güzelleşen, doğayla barışık, kültür ve sanatı önemseyen insan merkezli çağdaş kentler oluşturmak belediyelerin asli görevidir.  

Planlı geniş yollar açmak, gelişme aksları ve yaşam alanları oluşturmak, kaçak imara aykırı yapılaşma ve betonlaşmayı önlemek de belediyelerin görevidir.   

Kentin tarihini kültürünü sahiplenerek doğru tanıtmak, kültür sanat merkezleri, spor tesisleri inşa etmek, sergi salonları, kent meydanları açmak, yürüyüş ve bisiklet yolları yapmak da belediyelerin görevidir.   

Kadınlara, çocuklara, gençlere,  yaşlılara,  engellilere, girişimcilere, muhtaç olanlara sosyal destek sağlamak ve hayatlarını kolaylaştıran hizmetler yaşama geçirmek de belediyelerin görevidir.   

Mimarisiyle, planlı gelişmesiyle, marka ürünleriyle, öğrenci ve turist dostu kimliğiyle fark yaratan ve yarışan çağdaş bir kent yaratmak da belediyelerin görevidir.    

Belediye kaynaklarını özenli kullanmak, kuramsal haklarına sahip çıkmak ve korumak da belediye yöneticilerinin görevidir.    
Ama…   
Pasaj, AVM, yer altı çarşısı gibi sorunlu ölü yatırımlar yapmak… Bu tür sorunlu yatırımlara arsa karşılığı veya maddi kaynaklarla ortak olmak belediyelerin görevi değil.  Bu tür özellikli yapıları özel sektör yapar ve işletir.   

Görevi olmayan projeler gerçekleştiren veya bu tür projelere ortak olan belediyeler sorun yaşayarak hep zarar etmiştir.   
Neticede… 

Van Büyükşehir Belediyesi de Van Park AVM işine girerek başına dert açmıştır.  

Cumhuriyet Caddesi üzerinde kentin adeta kalbi sayılacak gayrimenkul değeri çok yüksek konumdaki belediye arsası Van Park AVM ortaklığı uğruna adeta feda edilen ölü yatırımdır.  

Yarım asırlık Merkez Bankası’nın kimlikli, kentimize değer katan eskimeyen mimari görüntüsü yanında 10 yıllık Park AVM aşırı şişirilmiş patlamaya hazır balon gibi duruyor.  

Estetik olmayan çevreyle uyumsuz mimariye sahip, bir kısım eksiklikleri olan Park AVM altın değerindeki yerin pula dönüştürüldüğü gereksiz, yararsız yapıdır.  Söz konusu yerde kültür merkezi, toplantı ve konser salonu,  bilim merkezi, belediye kültür ve sosyal işler hizmet binası yapılabilirdi nedense yapılmadı? 

Büyükşehir Belediyesi Park AVM sorunundan kurtulmak, cenazeyi kaldırmak için son çare olarak mülkiyeti kendisine ait 75 dükkânı satışa çıkarmak zorunda kaldı. Belediye dükkânları kaça satarsa satsın satıştan kesin zarar edecektir.  Çünkü Van AVM’nin yeri AVM’nin toplamında daha çok değerlidir. Van’a da belediyeye de yazık olmuştur 

Park AVM sorunu geçmişte öngörüsüz, yanlış alınan kararlardan kaynaklanmıştır. Karar alıcıların “ Ben yaptım oldu” mantığıyla ortak oldukları Park AVM belediyeye, kente ve topluma hiçbir yarar sağlamadığı gibi istismar edilen kronik soruna dönüşmüştür. Başta yapılan yanlış şimdi düzeltilemeye çalışılıyor ama düzelmesi pahalıya mal olacak gibi.   
İnsan söylemeden edemiyor.    

Kararı alanlar büyük yanlış yaptıklarını ve belediyeyi ne kadar zarar verdiklerini acaba bugün görüyorlar mı?   
Bir kez daha altını çizmekte yarar var.   

Belediyelerin görevi tüketim toplumu yaratmak, eşe dosta yandaşa para kazandırmak,  toplumun ihtiyacı olmayan anlamsız yatırımlara girişerek belediye varlıklarını tüketmek değildir.   

Belediyeler kenti ve kentlileri gerçekten düşünüyorlarsa, eser ve hizmetleriyle hayırla anılmak istiyorlarsa ölü yatırımlardan, kalitesiz işler yapmaktan, şaibeli işlere bulaşmaktan vazgeçmeleri gerekir.  

Herkes kendi görevini hakkıyla, çalmadan çırpmadan yapsın yeter.   

Yazarın Diğer Yazıları