İkram Kali

AK Parti'de gözler 18 Eylül de

İkram Kali

AK Parti 7 Haziran'da aldığı mesajla 12 Eylül'de kongreye gidecek. Genel kurulda kadrolarını, ruhunu bir ölçüde yenileyecek. Merkeze daha fazla kayan AP, ANAP benzeri siyasi vitrin oluşturarak siyasi kaderini belirleyecek. MKYK ve MYK gibi etkili organlarda Van'dan bazı isimlere yer verileceğini sanmıyorum.

AK Parti de mülakatlar devam ediyor. 18 Eylül'de milletvekili aday listeleri Yüksek Seçim Kurulu'na teslim edilecek. 22 Eylül günü törenle aday tanıtımı ve seçim beyannamesi açıklanacak.

Lakin seçim heyecanıyla birlikte aday adayı sayısında da düşüş var.

Türkiye genelinde 7 Haziran seçimleri için AK Parti'ye 6 bin 223 kişi başvurmuştu. 1 Kasım erken seçimi için 3 bin 656 kişi başvurmuş. Başvuranların 558'i kadın, 3 bin 98'i erkek.  7 Haziran seçimlerine göre başvuru sayısı  düşmüş.

 Van'da AK Parti'de milletvekili aday adayı başvuru sayısı 2011 de 143,  7 Haziran 2015 seçiminde 120 olurken 1 Kasım erken seçimi için 8'i kadın 46'sı erkek 54 isim başvuruda bulundu. Yaklaşık 66 aday bu kez başvurmadı. Listede sürpriz bir isim yok. Başvuru ortalaması yüzde 54 olmuş. Genel merkez başvuru yapmayan isimleri listeye bırakabilir. Gözler 18 Eylül'de açıklanacak listeye çevrilmiş durumda.

  Van'da açıklanacak listeye karşı 7 Haziran'da olduğu gibi sert tepki olmayacak.7 Haziran seçimi öncesi açıklanan aday listesine sert tepki gösterenlerin, listeyi eleştirenlerin, hatta bazı isimleri  yerden yere vuranların 1 Kasım milletvekili aday listesinin açıklanmasından sonra takınacakları tavır kamuoyunda şimdiden merak ediliyor.

 7 Haziran seçiminde aday adayı olan yaklaşık 10 isim, " Benim siyasi ağırlığımı, gücümü AK Parti'de artık bilen biliyor. Bana adaylık vereceklerse zaten veriler. Aday adayı başvurusu yaparak ismimi yıpratmamın alemi yoktur"  düşüncesiyle  ikinci kez başvuruda bulunmadı. Başvurmadılar ama olası vekil şansını da riske atmamak için Ankara'da kulis çalışması yaparak aday olmaya çalışıyorlar.

Vanlıların ekmeğini yedim

Eskişehir'den gelen meslektaşım İhlas Haber Ajansı Eskişehir Bölge Müdürü Emin Toker kardeşimle dertleştik,  anıları tazeleyerek sohbet ettik.

Eskişehir ilimizi gören biri olarak "  Van'ı çok seven, ailesi, dostları, arkadaşları Van da olan biri için Eskişehir de, gurbette memleketten uzakta olmak ne ifade ediyor "  diye sordum.

Tebessüm ederek dedi ki;

"İnsanların birbirine son derecede saygılı, açık olduğu,  entelektüel ağırlıklı topluma sahip, huzur veren, özgürlüklerin medenice yaşandığı modern bir Avrupa kenti gibidir Eskişehir. Bugüne kadar hiçbir konuda bir şikayetim, rahatsızlığım  olmadı. Çok güzel insan ilişkileri var. Aksine Van'dan daha rahat, daha huzurlu bir yaşamımız var, ancak insan Van'ı, dostlarını arkadaşlarını, otlu peyniri dahi özlüyor. Bedenim orada ruhum burada. Van'dan kopuk yaşamak mutlu etmiyor beni. Van'a dönersem şaşma. 

 

Vanlıların her yerde olduğu gibi Eskişehir'de gördüğü saygıdan, sevgiden söz ederken yaşanan bir diyaloğu aktardı: "  Arabamın plakası 65'tir. Van da olduğu gibi Eskişehir de aynı plakayı kullanıyorum. Oğlum Ahmet arabayla caddeden geçerken trafik polisi durduruyor. Polis Ahmet'e daha bir şeyler sormadan iş yerinin önünde 65 plakayı gören esnafın biri hızla arabanın yanına koşarak polis memuruna 'Memur bey, ben Eskişehirliyim Van da uzun süre kaldım, Vanlıların ekmeğini yedim, suyunu içitim. Çok değerli, çok güvenilir saygıdeğer insanlardır. Senden rica ediyorum Vanlı gence sakın ceza yazma' deyince polis memuru da 'Merak etme ceza kesmiyorum. Bende Van'da görev yaptım,  orada güzel dostlarım var,plakayı görünce gence tanıdıkları var mı diye soracaktım demiş."

Emin, anlayacağın ötekileştirme, küçük düşünceler Eskişehir'de yeşermiyor. İnsan mutluluğunu esas alan çok huzurlu yaşam, planlı Anadolu'nun her ilinden gelen bir şehir yapısı var, ama benim için Van ve Vanlı başkadır dedi.

Van'ın kıymetini bilmek lazım.

HDP sesiz ve derinden

1 Kasım erken seçiminde baraj ötesinde oy artışını vekil artışına dönüştürerek daha fazla milletvekili hedefleyen HDP'de sessizlik hakim. Van'dan aday olmak isteyen veya olması istenen isimler var.

HDP'nin Türkiye partisi olma iddiasının devam edip etmediğini listeler ve seçim beyannamesi açıklandığında göreceğiz.  AK Parti'nin hamlesine karşın HDP de aday listelerinde bazı değişlikler yapacağı kesindir. En büyük değişiklik ise adayların farklı yerlere kaydırılmasında yaşanabilir.

Dağlıca yüreğimizi dağladı

Hollanda galibyeti sonarsı milli sevincimiz milli yasa dönüştü. 

Türkiye şok yaşadı.

Dağlıca-Yüksekova yoluna PKK'lılar tarafından döşenen tuzak mayınların patlatılması sonucu çok sayıda askerimizin şehit düşmesi ve yaralanması yüreğimizi dağladı. Vicdanı, zerre insanlığı olanın kabullenemeyeceği hain bir saldırı bu. 

Dağlıca bir kez daha ciğerimiz yaktı.

Aynı yerde meydana gelen saldırı üzerine söylenecek, yazılacak çok söz var. Ama neye.

Türkiye artık bu kanın durmasınıı istiyor.

Türkiye' nin, anaların  acısı,feryadı çok büyük, tarif edilemez. 

Herşeye rağmen kardeşliğimizin korunması için herkes üzerine düşen görev ve sağduyulu duruşu yerine getimelidir.

Terör saldırısında hayatını kaybeden  aziz şehit şehitlerimize  Allah'tan rahmet, yaralı askerlerimize acil şifalar, ocaklarına ateş düşen, ahları gökleri inleten  kederli ailelerine sabırlar diliyorum.

Hepimizin başı sağolsun.



Yazarın Diğer Yazıları