İkram Kali

15 Temmuz'un Van yansımaları

İkram Kali

15 TEMMUZ 2016 kanlı darbe ihanetinin yıldönümü yarın.

 

Tüm Türkiye'de olduğu gibi 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin püskürtülmesinin 1. yıldönümü anma etkinlikleri ilimizde de devam ediyor.  En kapsamlı anma programı yarın gerçekleştirilecek. Gün boyu sürecek etkinlikler akşam 5 Yol Ferit Melen Meydanı'nda devam edecek.  Gece yoğunluk kazanacak program kılınacak sabah namazıyla son bulacak.

 

Malazgirt Zaferi, Çanakkale Zaferi, 30 Ağustos, Cumhuriyetimizin kuruluşu gibi Demokrasi ve Milli Birlik Günü de milli anma günleri arasında yer aldı. 

 

15 Temmuz anma günün Van açısından bazı yararlı sonuçları oldu.

 

 

15 Temmuz'un 1. sonucu.

 

Uzun yıllar sonra Van caddeleri bayraklarla donatıldı.

 

Yer beyaz gök kırmızı oldu.

 

Bir yıl öncesine kadar bazı  kamu kurumları da dahil işi yerlerine, evlere araçlara bayrak asmak, elde bayrakla dolaşmak sıkıntılıydı. Bayrak asma ve taşıma cesareti gösterenlerin başına  can sıkıcı bir iş gelmesi olağan durumdu.

 

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Van'a mitingi öncesi Cumhuriyet caddesinde esnafların iş yerlerinin vitrinlerine astıkları ay yıldızlı bayrakların emniyet görevlilerinin gözleri önünde bir grup tarafından tehditle indirildiğinin canlı tanıklarından birisiyim.

 

15 Temmuz anma günü etkinlikleri vesilesiyle Van caddelerinin on binlerce bayrakla donatılması  bu nedenle önemli bir gelişmedir. Van caddeleri bu kadar çok bayrağı  ilk defa bir arada görüyor.

 

 

15 Temmuz'un 2. sonucu:

Her yıl 2 Nisan kurtuluş günü öğlenden sonra Zeve Şehitliği  öğrenciler, halk tarafından tarih bilinciyle ziyaret edilirdi. 40 yıl boyunca devam eden Zeve Şehitliği ziyareti 2003 yılı 2 Nisan kutlama programından gerekçesi açıklanmadan çıkarıldı.  Vanlıların yoğun tepkileri, itirazları sonuç vermeyince karar değişmedi. 2 Nisan kurtuluş günü Zeve'ye yapılan geleneksel ziyaret 13 yıldır yapılmıyor. 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi dışında kaderine terk edilen Zeve Şehitliğinin yolunu bilen pek yoktur. 

 

 

15 Temmuz ruhu Zeve'ye yansıdı.

1915'te Birinci Dünya Savaşı sırasında canlarını kurtarmak üzere 7 köy halkının sığındığı, Ermeni çeteleri tarafından topluca katledilen 2 bin 500'ü aşkın Müslüman Vanlının yattığı, şehir merkezine 18 kilometre uzaklıkta Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin yanı başında bulunan Zeve Şehitliği'nde 15 Temmuz anma etkinlikleri programı kapsamında il protokolü, asker, öğrenci ve sivillerin katılımıyla anma programı düzenlendi.  Belde-i Şüheda olarak tarif edilen Zeve'de çiçekler açtı. Bundan böyle her yıl 15 Temmuz etkinlikleri nedeniyle Zeve şehitleri de ziyaret edilecek. Van'ın hafızası canlanacak, toplumun tarih bilinci ivme kazanacak.

 

Yeri gelmişken Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'na Vanlılar tarafından gazetemize  iletilen bir isteği aktarmak istiyorum:

 

Van halkı 1915'te hayatını kaybeden 30 bin Vanlı için kent merkezine bir anıt dikilmesini bekliyor. Belediye tarafından merkezi parklardan birinde 30 bin Vanlının aziz hatırasını yaşatmak, ruhlarını şad etmek üzere o günleri yansıtan, kitabesi olan anıt dikilmesi şehrimizin kimliğine güç katar.

 

Şehrimizin simgeleri arasında yer alacak olan "1915 Anıtı" Van'ın 100.  kurtuluş günü olan 2 Nisan 2018'de törenle açılabilir.

 

Anma günleri gibi anıtlarda çok önemlidir. Van Büyükşehir Belediyesi mevcut logosunu değiştirmek gibi gereksiz bir işle uğraşacağına kentimize kalıcı, anlamlı eserler kazandırabilir.

 

Bizim için Çanakkale, 1915 Zeve şehitleri neyse, 15 Temmuz şehitleri de odur. Bütün şehitlerimizi aynı duygularla saygı ve rahmetle anıyoruz.

 

 

15 Temmuz'un üzüntü veren afişi

Türkiye'de ve  Van'da15 Temmuz anma günü nedeniyle bilbaordlara afişler asıldı. Ağlayan ve teslim olmuş Mehmetçik'in resminin yer aldığı afiş büyük üzüntü yarattı.  Vicdanı olan herkes afişe tepki gösterdi. Toplumu yaralayan, askeri küçük düşüren, algı yaratan ağlayan Mehmetçik resmi iyi niyetli, masumane bir yaklaşım değil.

 

15 Temmuz günü yaşanan darbe girişiminde şehit  düşen Vanlı hemşehrilerimiz oldu.  Gürpınarlı işçi Burhan Öner ile Ercişli polis memuru Halil Hamuryen kalkışmada hayatlarını kaybettiler.

 

Tepki çeken  Mehmetçik resmi yerine Van'da iki Vanlı şehidin Türkiye düzeyindeyse diğer şehitlerin resimleri olmalıydı. 

 

Askeri incitip ağlatmayın.

 

Yazarın Diğer Yazıları