İdris Ortakaya

Parali Zavallilar

İdris Ortakaya

 Evet başlık doğrudur. Deyerli okurlarım yanlış anlamadınız. Paralı zavallılar, paradan başka hiç bir şeyleri olmayan, zavallılardan bahsediyorum.

          Günümüzde para çok önemli bir değerdir. Parasız yaşamak, hemen hemen imkansızdır. Ancak para tek başına bir hiçtir. Para ile birlikte, başka değerlerde olursa o zaman bir anlam kazanır. Yoksa tek başına para  bir hiçtir.

          Toplumumuzda, çevremizde, çevrenizde bu paralı zavallılara, rastlamamız, rastlamanız mümkündür. Bunlar sadece paralı olanlardır. Paradan başka hiç bir şeyleri yoktur. Bu zavallılar paraya tapan, paraya bekçilik eden, parayı harcayamayan, sadece biriktiren gariplerdir. Ekonomiye katkı sağlayan, bir çok insana iş veren, kazancını vergilendiren, ülkemize döviz girdisi sağlayan, birikimlerini istihdama yönlendiren iş adamlarımız, bu tanımlamanın dışındadırlar.

          Yüce Allah birtakım kullarını cezalandırmak için onlara para verir, mal verir, mülk verir. Ancak, başka hiç bir şey vermez. Bunlar, ne topluma, ne ülkeye ne de insanlara bir şey yapmazlar. Bütün dünyaları paralarının üstüne para katmaktır. İyilik etmezler. İnsanlıktan uzaktırlar. Kesinlikle paralarını harcamazlar. Hiç bir manevi değerleri de yoktur.

          Ot gibi gelmiş, ot gibi gitmiş. deyimine dahi uymamaktadırlar. Çünkü ot dahi bir işe yarıyor. En azından hayvanlara yem oluyor. Bunlara ot demek otlara hakaret olur. Yüce mevlananın ibret dolu bir değişine bir göz atalım."İnsanlar ağaçlardan ders almalıdırlar. Onlar; ne üzerlerinde barınan kuşların, Ne gölgelerinde yatan insanların, Ne de verdikleri yemişlerin hesabını tutarlar." ibret alınacak bu sözler çok önemli şeyler söyluyor. Söylemek neye yarar. Bu sözlere uygun davrana bilmek önemlidir. Bir ağaç kadar topluma yarar sağlayamayan, bu doyumsuz yaratıklar, giderken mal varlıklarınıda mezara götüreceklerini sanıyorlar. Allah bu zavallılara akıl fikir ihsan etsin. Bir ağaç, toprak kaymasına engeller. Toprak kaybını önler. Atmosferi karbondioksitlerden temizlerken, parçacık kirleticilerden de temizler. Tertemiz bir doğanın var oluşuna katkı sunar. Aynı zamanda da yüce Mevlananın sözündeki hizmetleri de insanlığın hizmetine sunar. Başımızı iki avcumuzun arasına alarak bir düşünelim. Bu doğaya, doğada yaşayan canlılara, insanlara bir ağaç kadar fayda sağlıyabiliyormuyuz. Paraya tapanların dışında tüm insanlaradır sözüm, insan yaradılmışların en mükemmelidir. Bu mükemmel varlığı sevmek ve onun mutluluğu için hizmet etmek, hakkın rızasını kazanmak ve onu sevmek demektir. En hayırlı insan, insana hizmet edenidir. Dünyada açlıktan ölen yüzbinlerce insan vardır. Ülkemizde de çok yoksul insanlarımız yaşamaktadır. Bu insanlara yardım elini uzatmak bir insanlık görevidir.

          İnsanlara iyilik etmek, onların hayır dualarını almak, insanların mutlu olduklarını görmek  ve bu mutluluğa katkı sunmanın hazı ve  mutluluğu hiç bir para ile satın alınamaz.

Allah bizleri insanlara hizmet edenlerden etsin. İnsanların hizmetine bir şeyler sunabilme imkanı nasip etsin. 

Yazarın Diğer Yazıları