Hikmet Aksoy

Avrupa: Kılıçdaroğlu ne yapacak?

Hikmet Aksoy

Türkiye'de "Adalet" için yollara düşen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ankara-İstanbul yürüyüşü, Avrupa medyasınca yakından izleniyor.

Brüksel'de yayınlanan La Libre gazetesi son sayısında Kılıçdaroğlu ile yaptığı röportaja tam iki sayfa ayırdı. Ankara-İstanbul yürüşüne verdiği önemi birinci sayfada manşetten vererek duyurdu.

 - Arkadaşımız Hikmet Aksoy, Belçika/Brüksel'den yazıyor. ..... sayfamızda.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kılıçdaroğlu ne yapacak?

BRUSSELS - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başlattığı "Adalet" yürüyüşü burada yakından ve merakla izleniyor. Kıta Avrupa'sının en eski gazetelerinden 134. yayın yılını yaşayan merkezi Brüksel'de bulunan La Libre gazetesi  Kılıçdaroğlu'nu özel muhabiri Alexandre Billette ile izliyor. Tabii ki; bu yakın takibin nedeninde yürüyüş bitiminde ne olacağı merakı var.

Kılıçdaroğlu kendisine yöneltilen bu konudaki soruya verdiği yanıt da bir o kadar ilginç;

"-Demokrasinin bütün aktörlerinin bizimle olmasını bekliyoruz. Bu eylemimiz bir parti hareketi değil; bir popüler yürüyüş, bir muhalefet hareketi olarak değerlendirilmelidir. Demokrasinin bütün aktörlerinin bizimle olmalarını istiyoruz." diyor.

Kılıçdaroğlu'nun da bu yürüyüşten beklentileri büyük gözüküyor.

***

Türk demokrasisinin yaşadığı bunca sancılı yıllar sonrasında da aynı sıkıntılarla karşılaşması, bunları yaşar olması insanımızın kaderi değil elbet.

Değil ama, Türkiye'de demokrasiyi kendi algı oranına göre yönlendirip şekillendirmeye, yerleştirmeye kalkan "tip siyasetçiler" de var ne yazık ki... Bu nedenle de Avrupa kamuoyu Türkiye'deki gelişmeleri yakından izliyor, ne olacak diye...

Yürüyüşünü "Türkiye'de adalet yok" savı ile başlatan ve devam eden CHP Lideri Kılıçdaroğlu; dış basına bunu açık açık söyleyip örneklendirerek; "15 Temmuz darbe girişiminden sonra birçok öğretmen işinden oldu. Gazeteciler hapse atıldı. İşkence ve kötü muameleler tesbit edildi." diyor.

Parlamentonun otoritesinin elinden alındığını, Türkiye'de demokrasiyi tekrar inşa etmek için öncelikle adaleti getirmek gerektiğini belirtiyor CHP Lideri...

"Adalet" yürüşünün nasıl bir demokratik getiri ile sonuçlanacağı da Batı kamuoyunda merak ediliyor.

Kılıçdaroğlu'nun bu yürüyüşten bir başka  beklentisi de; bu tarz demokratik eylemlerin devam etmesi şeklinde... Bu isteğini de "....... bu yürüyüş Türkiye'de "adalet" yerine getirilinceye kadar durmamalı... Bunu gerçekleştirene kadar tüm demokratik aktiviteleri yapacağız. Bu tarz girişimleri destekleyeceğiz."  şeklinde açıkladığını yazıyor La Libre gazetesi.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "16 Nisan referandumu sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı zayıf bir muhalefet yaptığı görüntüsü için de şöyle diyor:

"- Hayır... Erdoğan ve ekibi Başkanlık konusunda sivil darbe yapmış oldular. Bazıları daha sert muhalefet yapmalısınız, diyorlar. Ama biz zaten Parlamentoda muhalefet yapıyoruz. Şimdi de bu tarz demokratik eylemlerle de muhalefetimizi gösteriyoruz."

Kılıçdaroğlu'nun "Adalet"  yürüyüşünün  sonuçları burada merakla bekleniyor.

Yazarın Diğer Yazıları