Dr. Hasan Oktay

Papa, Putin rekabeti: Ukrayna, Ermenistan, Kazakistan sıradaki neresi

Dr. Hasan Oktay

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in Nevruz bayramı arifesinde istifasını açıklaması başta Kazakistan'da olmak üzere tüm dünyada adeta bir bomba etkisi yaptı. Nazarbayev halen fiilen ülkenin güvenliği ve savunmasından sorumlu en üst konumdaki görevdedir. Nazarbayev'in Kazakistan devlet başkanlığı görevinden ayrılması onun diğer inisiyatiflerinden çekileceği anlamına gelmeyebilir. Bunun yanında Putin ile görüşerek böyle bir kararın alınması ile dikkatleri ciddi şekilde üzerine çeken Nazarbayev Kazakistan'da sessiz bir değişimin de önünü açmış oldu. Ermenistanda meydana gelen iktidar değişimi ile birlikte değerlendirildiğinde eski SSCB coğrafyasında bir hareketlilik mi oluyor sorusu gündeme gelmektedir. Bir aydan fazladır Kazakistan'da eylemler oluyor Fransa'daki sarı yelekliler, Sırbistan'daki yıpratıcı eylemler ve dünyanın bir çok yerinde sessiz protesto eylemleri hantal yapıdaki iktidarları zorlamaktadır. Soroscu eylemciler olarak nitelemek belki eylemcileri tanımlamakta yetersiz kalacak, hedefleri anlaşılmasına engel teşkil edecek ama bu dip dalga iktidar değişim yöntemini belirlemektedir.

 

Eski SSCB ülkelerinde bir şeyler oluyor ve bu gelişmeleri Soros eylem yöntemi ile açıklamak yetersiz kalıyor. Belki her şey 2014 Kış olimpiyatları öncesi başladı. Batı alemi olimpiyat öncesi ve olimpiyatların yapıldığı tarihte Rusya'nın elinin kolunun bağlı olduğu dönemde Ukrayna'da masum meydan gösterilerini destekleyerek sokak eylemleri ile Ukrayna'da iktidar değişimini gerçekleştirecekler ve Rusya da bu oldu bittiye Soçi olimpiyatları gerekçesi ile müdahale edemeyecekti. Beklenti bu yönde masumane bir şekilde gerçekleşirken meydan hareketi çok ciddi bir ivme kazanmış ve artık Ukrayna'da Batı bloğu legal ve masum bir halk hareketi ile Ukrayna krizini lehine çözmek üzereydi. Fakat beklenen böyle gerçekleşmedi Kış olimpiyatı biter bitmez Rusya sivil ayrılıkçılar yöntemini kullanarak Ukrayna'da bir operasyon gerçekleştirdi. Rusya'nın bu yöntemi Karabağ'da kullanılırken Batı bloğu neredeyse el oğuşturup zafer şarkıları söylüyordu. Şimdi ise ummadıkları bir şekilde Karabağ yöntemini Rusya Ukrayna'da batı bloğuna karşı hem de daha şiddetlisini uyguluyor, Kırım'ı Ukrayna'dan kopartıp kendi ülkesine bağlıyordu.

 

Batı Rusya'nın bu operasyonuna beklenen tepkiyi veremedi. Müthiş bir şok yaşarken yeni bir yöntem geliştirip bu yöntem üzerinden Rusya ile cephe savaşına girişmeden Rusya'yı çevrelemek Ukrayna meselesinde Rusya'nın içinden Rusya'ya karşı birkaç cephe açmak için harekete geçildi. Bu hareketlerin başlangıcını Papanın İstanbul seyahati ile başlatmak gerekir. Papa seçilmesini müteakip İstanbul'a gelmiş Ermenistan'a gideceğini ifade ederek Fener Ortodoks patrikhanesini ziyaret etmişti. Türkiye 1915 olaylarının yüzüncü yılına kilitlenirken Papanın hamlesini tam anlayamamış, Rusya'ya karşı Ukrayna cephesini genişletmek adına Papa Ermenistan'ı işaretlemişti. Ortodoksları Rusya'nın tekelinden çıkartabilmek için Ukrayna kilisesine bağımsızlık alabilmek Papanın birinci hedefi olmuştu. Ukrayna krizi sonlarına doğru Kazakistan'da meydana gelen olaylar çok dikkat çekmemişti ama Batı Kazakistan'ı karıştırarak Rusya'nın dikkatlerini bu coğrafyaya çekmek istiyordu. Nazarbayev gelişmeleri takip ediyordu ama dip dalganın önü kısa zamanda alınsa da gelişmeler Kazakistan'ı karıştırma potansiyelini yakalamıştı.

 

Ermenistan'da Putin'e yakın Sarkisyan birden devre dışı kaldı. Ermenistan'daki değişim Ukrayna kilisesinin Rusya'ya karşı bağımsızlığının onaylanması ve Kazakistan'daki iktidar değişimi Batının Rusyaya karşı postmodern bir hamlesidir ve bu hamle eski SSCB coğrafyasında hızlı bir şekilde yayılacak gibi gözükmektedir. Rusya Karabağ'da başlayan Ukrayna'da devam eden ayrılıkçı eylemi destekleme yöntemine karşılık Batı tarafından geliştirilmiş postmodern hamle Rusya'yı sıkıştıracak gibi. Ermenistandaki gelişmeler Ukrayna kilisesinin bağımsızlığı ve Kazakistan'da meydana gelen iktidar değişimi yeni coğrafyalara yayılacak gibi gözükmektedir. Papa Putin çatışması sıcak temasa dönüşmeyecek ama anlaşılan o ki Papa Putini iyice köşeye sıkıştıracak gibi gözükmektedir.

Yazarın Diğer Yazıları