Dr. Mine Kılavuz Ongün

Yüzüncü Yılında 2 Nisan

Dr. Mine Kılavuz Ongün

Mevsim bahardır,doğa canlanmaya yüz tutmuş,yağmurlar  da  bereketiyle gelmiştir Nisan'da ..Sanki  hem baharı, hem de kurtuluş gününü müjdeler gibi, her gün bir sürprizle doludur tabiat. O yüzden de Nisan, Van'da bir başka güzeldir.

2 Nisanlarda kurtuluş gününün bayram coşkusunu yaşamak için bin hevesle, erkenden tören alanına gider, gösterileri beklerdik. Düşmanı bozguna uğratan askerler bir de esir kızı kurtarma sahnesini canlandırınca, hepimiz nefesimizi tutar, onları izler ve alkışlardık. Ardından geçen süvariler, sonra bando takımı göğsümüzü kabartırdı. Hâsılı 2 Nisan törenleri bir başka olur, bir başka coşkuyla kutlanırdı.

Tarihe merak saranlar okudukça ve büyüklerden dinledikçe  görürler ki,Nisan'ın 2'sini  kutlu kılan sebepler ,çok ve hazindir  aslında:

Dünya Savaşı sonunda Anadolu viraneye çevrilmiş, vatan toprakları parsellenmişken, Van'da bu mezalimden payını almış, kötü günler yaşamıştır. 1915' te Çanakkale'de, Dumlupınar'da, Aziziye'de olduğu gibi, Zeve sırtlarında da şehit olan ecdadımız  vardır.2 Nisan, tarihin derinliklerinden süzülüp gelen ve milli mücadelemizin  zafer müjdeleri halkasından biri olan kutlu bir gündür. Van'ın ve Vanlının Rus emperyalizmi ve Ermeni işgalinden kurtuluşunun  yıldönümü; büyük bir inanç,azim ve fedakarlığın eseridir.

Bu güzel günü kutlamamız için başka sebeplerimiz de olmalıdır:

Birçok halkın yıllardır bir arada yaşadığı, bazen akrabalık bağları ile bağlandığı,acıyı tatlıyı paylaştığı  bu güzel topraklar, "Dünyada Van,ahrette iman" dedirtmemiş midir bize?

Köklü bir kültüre, sağlam geleneklere, tarihi ve doğal zenginliklere, harika bir coğrafyaya, bir o kadar da güzel insanlara sahip değil midir?

Gölü seyre dalarken doğan ve batan güneşin manzarasına hangimiz âşık olmamıştır?

  Van'a gelirken  "hadi yaklaştınız" dercesine, tüm ihtişamıyla görünen, güzelliği karşısında gururlandıran ve burnumuzun direğini sızlatan göllerin kraliçesi değil midir Vangölü?

Taziyelerde, düğünlerde, yemeklerde, bayramlardaki birliktelik, dostça paylaşımlar hangimizi mutlu kılmaz?

 Depremin yaralarını sararken hangimizin yüreği sızlamadı?

Kilometrelerce uzakta, ansızın gördüğümüz arabanın plakasının yarattığı duygular hepimizde aynı değil midir?

Bu duyguları yaşamak, özlemle anmak güzeldir de memleketi sevmenin en güzel yolu, taş üstüne taş koymaktır, bir ağaç dikmektir, yani bir eser bırakmaktır:

Bir şiir yazmaktır Ümran Öztürk gibi;   sorunları dile getirmektir ,Van adını duyurmaktır İkram Kali gibi; Kültür, Sanat ve toplumsal alanlara dokunmaktır Murat Oto gibi; kültür elçisi olmaktır Fevzi Leventoğlu gibi; Van'a hizmet etmektir Ferit Melen gibi,Tayyar Dabbaoğlu gibi,Dr.Süheyla Dabbaoğlu gibi; yıllar önce atandığı Gevaş ve Edremit Sağlık Ocaklarını kısıtlı imkanlarla reformize eden Dr.Kenan Ongün gibi; eğitimciliği ve katkılarıyla  efsane olmaktır  Servet Aydınoğlu gibi;  Şahin Akçap gibi kültüre edebiyata önem vermek, Vangölü hikayeleri ile yeniden can vermektir Tamara'ya,Memo'ya,Fırtına Kanatlılara;  toplumsal  meseleleri sahiplenmektir Nihat Işık gibi; Van geleneklerini,kültürünü,yemeklerini fırsat bulduğu her yerde tanıtmaktır Nuran Demirhan ve Mavi Fularlılar gibi; Erik Değdirenleri  bir araya getirmeye çabalamaktır Azmi İlvan gibi; beste ve güftelerinde yaşatmaktır Hasan Cemil Şensever gibi; Vanlı olmadığı halde Van'ın her zerresini yüreğinde yaşatmaktır Yalçın  Ünver gibi; bulundukları şehirde 2 Nisan 2017'de yüzlerce Vanlı ve Van Dostlarını bir araya getiren Remzi Dede,Gülten Ödemiş,Veysel Bucak,Oya Timuroğlu Boysan gibi…Ve daha  birçok sessiz kalan ama yüreğini ,emeğini esirgemeyen niceleri  gibi olmaktır. Yani yüreğini ortaya koymaktır, yani elini taşın altına koymaktır.

2 Nisan 2018, kurtuluşun 100.yıl dönümü. Kurtuluşu asırlık, ama medeniyeti binlerce yıllık Van'ımızın günü. Coşkuyu hak eden bu özel gün, Türkiye'nin ve dünyanın neresinde olunursa olunsun, beraberlik mesajları verilerek kutlansın. Vanlı olsun olmasın Van Dostları bir araya gelsin, ortak duygularda buluşsunlar. Bu şölen geleneksel hale gelsin. Dünya Vanlılar Günü bir kase Ayran Aşının, veya Van Pastasının tadıyla şereflensin sofralar.  Vangölü'nün serinliğinde, Leylak Ağaçlarının gölgesindeymiş gibi…

Yazarın Diğer Yazıları